Coming outÉletmódInspiráló

Kezdőszett leszbikusoknak – ha nem könnyű az indulás

Milyen csodás volna, ha a nagy felismerés után automatikusan kapnál egy “segítség dobozt”, amely mintegy útitársként szolgálna! Egy kedves olvasónkkal nemrég összeállítottunk egy ilyen starter-packet. Te mit tennél még bele?

 

Minden coming-out egy új megszületés. Egy második születésnap, csak éppen ilyenkor magunkat kell a világra segítenünk, méghozzá epidurál nélkül. Nem egyszerű, és nem mindig fájdalom- vagy veszteségmentes, de nem kérdés, hogy megéri-e.

Ebben a kezdeti időszakban nagyszerű lenne  egy-két névjegykártyát kapni olyan látható, tapasztaltabb leszbikusok* számával, akik bátorító tanácsokkal tudnak ellátni, miközben teljesen átérzik a helyzeted.  Sajnos ilyen névjegyek nem mindig vannak kéznél. Azonban segíthet neked sok szervezet, melyeket mi is egy csokorba gyűjtöttünk már, vagy az interneten elérhető coming-out videók, ahol nem csak egy-egy emberi történetet ismerhetünk meg, hanem sokszor az érintettek reakciójából is erőt meríthetünk.

Finnországban a kismamák az újszülöttekkel egy hatalmas kartondobozt is hazavihetnek a kórházból. Ez egyfajta „starter-pack” a szülőséghez, babaruhákkal, cumikkal, pelenkával, egy a dobozba illeszthető, aprócska matraccal, kellékekkel a fürdetéshez. Miután átléptük, vagy inkább megugrottuk a coming outok akadályait a teljesebb és őszintébb új életünk felé, második születésnapunkra a minimum, amit megérdemelnénk, az egy univerzális leszbikus* kezdő-szett, amelynek segítségével könnyebben megtaláljuk a helyünket ebben az új, ismeretlen világban.

 

Ebben a dobozban biztos volnának olyan leszbikus szálak, vagy akár egész történetet leíró könyvek, amelyek kalauzként szolgálhatnak a saját életünkben is.  Ezek közé tartozik a Kicsi Lili Karafiáth Orsolyától, a Kecskerúzs Gordon Agátától, a Sült, zöld paradicsom Fannie Flaggtől (megfilmesítve is zseniális), a Baby Jane Sofi Oksanentől, a Gyere haza Jodi Picoulttól vagy (a magyar nyelven nem elérhető) Pages for you  Sylvia Brownriggtól. 

Mindenképpen érdemes néhány biankó jegyet is bepakolni Fassbinder-darabokra, meleg témájú mozifilmekre, a LIFT fesztiválra, karszalagokat a meleg és melegbarát bulikra, programfüzetet a Pride-hétre.

Továbbá ki ne örülne egy olyan youtube fióknak, ahol a követett csatornák között kedvenc vloggereink,  a megnézendő videók között pedig a Meleg szemmel adásai szerepelnének, amelyek hazánkban teljesen egyedülálló módon foglalkoznak a meleg témákkal, valamint ennek amerikai nagytestvére a Buzzfeed LGBT epizódjai foglalnának helyet. Ha már az online lehetőségeket vesszük számba, mindenképpen érdemes a kedvencek közé a qLiten kívül a Humenonline-t is felvennünk, ahol a LMBTQ+ közösséget érintő és érdeklő hírekről olvashatunk. Nem maradhat ki az AfterEllen.com sem, bár ehhez némi nyelvismeret szükséges, de garantáltan érdemes lesz levenni a polcról az angol-magyar kéziszótárt. A követendő külföldi magazinok/Facebook oldalak listájára érdemes még felvenni a Diva magazint, a HuffingtonPost Queervoice-t, és a Pinknewst is.

 

A két legnagyszerűbb dolgot, amit a csomagba tennék, a végére hagytam. Az egyik egy repülőjegy Tel-Avivba, Los Angelesbe, Amszterdamba, vagy a világ valamely olyan pontjára, ahol a melegek azonos jogokat és szinte teljes társadalmi elfogadást élveznek, hogy tudd, létezik az, aminek a megvalósításáért itthon is sokan, régóta küzdenek. A másik egy levél a doboztulajdonos jövőbeli énjétől, aki már megtalálta a helyét ebben a világban, tudja, hogy semmi baj nincs vele, senkinél nem ér kevesebbet és nincs egyedül ebben a világban. Sokan vagyunk.

 

A qLit számára kiemelten fontos az önelfogadás és az ehhez vezető úton a segítségnyújtás. Kérdéseiddel és gondolataiddal bizalommal kereshetsz minket a qlit@qlit.hu-n!

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X