Szervezetek

qLit

Budapest Pride

A Budapest Pride egy 2001 óta, feminista és anti-rasszista szemlélettel működő leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) aktivistacsoportként működő szervezet. Tevékenységének fókusza a társadalmi és politikai változás eléréséért folytatott aktivizmus, a diszkrimináció különböző formái ellen folytatott harc, kiemelten a homofóbia, transzfóbia, szexizmus és rasszizmus ellen. Elsődleges célja a magyarországi LMBTQ-közösség építése, bemutatása és láthatóságának elősegítése. Céljuk továbbá kulturális tevékenységek szervezése, erősítése, életre hívása és támogatása, a figyelem felhívása a közösségeinket érő jogegyenlőtlenségre és a társadalmi problémák megoldatlanságára.

A Budapest Pride szervezi többek között a többnapos nyári Budapest Pride Fesztivált, annak részeként a Budapest Pride Felvonulást.

Facebook
Honlap

Labrisz

1999 óta működő leszbikus szervezet. Az egyesület legfontosabb tevékenysége a közösségszervezés (beszélgetőestek, egyéb közösségi programok), a leszbikus,biszexuális és transznemű nők láthatóságának erősítése (fesztiválok, kiadványok, könyvek, archívum), és a szélesebb társadalommal való dialógus publikációkon, ismeretterjesztésen, lobbitevékenységen és az egyesület iskolai programján keresztül. A Labrisz által rendszeresen szervezett programok: Gobbi Hilda filmklub (havonta), Pikk Dáma játékestek (havonta), Labrisz estek (havonta), LIFT fesztivál (minden ősszel), LMBT történeti hónap (minden tavasszal a Háttér társasággal közös szervezésben). A programokról bővebben itt olvashatsz:

Facebook
Honlap

Háttér Társaság

A Háttér Társaság Magyarország legrégibb jelenleg is működő LMBTQI szervezete. Célja a szakmai és a politikai közvélemény figyelmének felhívása az LMBTQI emberek problémáira, az LMBTQI emberek emberi jogainak védelme és jóllétük előmozdítása, a velük kapcsolatos sztereotípiák és előítéletek oldása, az LMBTQI embereket segítő szolgálatok működtetése, valamint az LMBTQI kultúra ápolása és megismertetése.

Az Egyesület tevékenysége négy program köré épül:

  • a Háttér Információs és Lelkisegély Szolgálat a hét minden napján 18-23 óra között telefonon és chaten fogadja az LMBTQI emberek kérdéseit, problémáit;
  • a Háttér Jogsegélyszolgálat ingyenes jogi segítséget nyújt az LMBTQI emberek jogi természetű problémáira;
  • a HIV/AIDS Megelőzési Program keretében non-stop HIV-vonalat tartanak fenn, felvilágosító kiadványokat publikálnak, óvszer-automatákat működtetnek és kutatásokban vesznek részt;
  • a Háttér Archívum és könyvtár gyűjti és hozzáférhetővé teszi az LMBTQI témájú kiadványokat, audiovizuális és levéltári anyagokat;

Az Egyesület emellett kutatásokat folytat, képzéseket tart, közösségfejlesztési programot működtet és részt vesz különböző közösségi események, például a Budapest Pride és az LMBT Történeti Hónap szervezésében.

Facebook
Honlap

Atlasz

Magyarország legnagyobb, 2004-ben alakult LMBT sportegyesülete. Az egyesület alapvető célja: sporttevékenység, edzés, versenyek szervezése az LMBT közösség tagjainak (a programok természetesen nyitottak minden elfogadó, támogató ember részére)

Facebook
Honlap

Egyéb szervezetek

Szimpozion

Transvanilla

GBME

És még sokan mások

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X