A qLitről

qLit

Miért qLit?

Olyan nevet szerettünk volna, ami utal arra, hogy női közösséget építünk, illetve amiben megjelenik a leszbikusokra utaló L-betű, vagy legalább el tudunk benne rejteni valamilyen utalást. Már a legelején is fontos szempont volt, hogy magyarok és külföldiek számára is érthető legyen nevünk, így végül a clit (vagyis ‘klitorisz’ az angol szlengben) szót vettük alapul, majd, hogy a queer közösség Q-betűje is megjelenjen, egy kis szójátékkal, a “c”-t “q"-ra cserélve alkottuk meg a nevet.

Így jött létre tehát a qLit (ejtsd: klit) elnevezés.

Na, de mi is a qLit?

Magazin és közösségszervezés elsődlegesen magyar leszbikus*-oknak. A magazin mellett kétheti rendszerességgel szervezünk pingpongozást, havonta jöhetsz kocsmakvízeinkre, és kirándulásainkra, illetve időnként egyéb programokkal is jelentkezünk.

A “leszbikus” szó után a csillag azért szerepel a meghatározásban, mert nem kizárólag leszbikusokhoz szólunk, hanem azokhoz a nőkhöz, akik nőket (is) szeretnek. Külföldön a “women loving women” kifejezést használják erre, de itthon ez még nem bejáratott, így a leszbikus* gyűjtőnevet választottuk.

Bízunk benne, hogy a cikkeink és programjaink segítenek, hogy a mai LMBTQ+ lányok és nők friss szemmel nézzenek rá mindarra, ami körbeveszi és érdekli őket.

Mint a leszbikus* közösség, a mi csapatunk is sokféle. Van köztünk marketinges, grafikus, szövegíró, fordító, építész, kutató, művész, informatikus, és még sorolhatnánk. Egy valami azonban összeköt bennünket: tenni vágyó, a világra nyitott és gondolkodó emberek vagyunk. Hisszük, hogy érdemes a mindannyiunkat érintő témákról kendőzetlenül beszélni, és bízunk a közösségünkben, akikre társként tekintünk ebben a beszélgetésben.

Segítenél?

Ha van egy kis írói, olvasószerkesztői tapasztalatod vagy szívesen fordítanál cikkeket az oldalra (bármilyen nyelvről magyarra vagy a magyar cikkeinket angolra), ha tudsz segíteni a naptár up-to-date-en tartásától kezdve a Facebook-oldalra való külsős tartalom gyűjtéséig bármiben, nagyon örülnénk a segítségednek! Vedd fel velünk a kapcsolatot a qlit@qlit.hu-n!

Kérdésed, véleményed van?

Dobj egy emailt a qlit@qlit.hu-ra!

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X