InspirálóKomolyabbVilág

A szomszéd fűje mindig zöldebb? – Pride Különkiadás

A Budapest Pride június 25-én startol el és egy hónapig sokféle, izgalmas programokon vehetünk részt (köztük a qLit programjain is), végre újra élő közösségként. Hogy hangolódjunk az eseményre, összeállítottunk nektek egy válogatást arról, ki hogy emlékszik vissza Pride-élményeire anyaországában. A júniusi válogatásban Amszterdamról, Los Angelesről, Prágáról és Zágrábról olvashattok.

Angela:

Több városban, ahol éltem, megtapasztalhattam, milyen a Pride élmény. Mallorcán és Raleigh-ben (az USA-ban) elég kicsike a Pride, de persze jó buli. Az emberek nem veszik annyira komolyan, mint Amszerdamban, ahol a Pride-hétre HÓNAPOKIG készülünk! És iszonyú király! Idén is nagyon nagy volt. Hatalmas bulizás volt az utcákon egész nap, még a csatornán megrendezett felvonulás után is. Az egész város csordultig tele volt. A holland barátaim szerint az amszerdami Pride azért egyedi és ilyen nagyszabású, mert ez itt mindenkinek ünnepe, nem csak a melegeké. A város egész héten szivárványba borult: még a villamosok is a színesek voltak erre az időre.

Itt olvashattok még Angeláról és Amszterdamról. 

 

Vanessa:

A los angelesi pride semmi máshoz nem hasonlítható! A legjobb LMBTQ+ élmény, amit valaha éreztem! Ez az egyik legnagyobb parádé az államokban, valószínűleg a világon is. A parádé tele van díszített kocsikkal, transszokkal, drag queenekkel, heteroszexuálisokkal, mindenki a szeretet nevében van ott! Ez gyönyörű. West Hollywood összes bárja pride partikat rendez, így mondjuk a felvonulás végére igencsak el lehet fáradni. Mindenki boldog és mindenki egy egységet alkot, ahogy a világnak is kellene. Ha valakinek lehetősége van részt venni ezen a pride felvonuláson, annak ígérem, hogy soha nem fogja elfelejteni!

Itt olvashattok még többet Vanessáról és Kaliforniáról.

 

Kamila:

A legjobb dolog a prágai Pride-ban, hogy 2018-ban a szervezők elindították a Beaver queer femme bulikat, ahol mind hazai, mind külföldi DJ-k megfordulnak, ezzel biztosítva a sokszínűséget. Ráadásul a Beaver nemcsak egy parti, hanem kulturális programokat is kínál: kiállításokat, feminista beszélgetéseket, workshopokat és kocsmakvízeket, csak hogy párat említsek. Szóval teljesen nőcentrikus. A sikere miatt évente kétszer rendezzük meg: nyáron a Pride alatt, és télen, amikor a nevet inspiráló hódnak a prémje nagyon vastag.

Itt olvashattok még többet Kamiláról és Csehországról.

 

Sanda:

A sok nyilvánvaló negatívum mellett azt kell mondanom, igenis látok változást. A 2002-es zágrábi Pride-on még csak 200 ember vonult fel és azok is homofób támadások áldozatai lettek, ezzel szemben manapság már 5000 felvonuló társaságában vonulhatok a Pride-on. Ez számomra hatalmas különbség. Nem állítom, hogy a nagyobb láthatóság feltétlenül jobb, de ez akkor is jelentős változása az elmúlt 15-20 évnek.

Itt olvashattok még többet Sandáról és Horvátországról.

 

Folytatás következik! Addig is élvezzétek a Pride-ot és gyerek a qLit programjaira!

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X