InspirálóVilág

A szomszéd fűje mindig zöldebb? – Interjú a leszbikus* életről Csehországban

Nektek mi hiányzik legjobban a karantén alatt? A leggyakoribb válasz talán: a szabadság. A szabadságot pedig leginkább akkor tudjuk megélni, amikor utazunk. Erre pedig, ki tudja, meddig kell még várnunk. Ezért virtuális utazásra hívunk titeket változatlanul zajló interjú-sorozatunkkal: ma irány Prága!

 

Helló, Kamila! Mondj kérlek pár szót magadról a qLit közönségének!

A nevem Kamila Fröhlichová. Csehországban, azon belül is Prágában élek. Kultúra-szervezéssel foglalkozom, vagyis nem kifejezetten LMBT-körökben dolgozom, de szabadidőmben a prágai Pride egyik szervezője vagyok, immáron 2011 óta. Be kell vallanom, eleinte nagy kihívást jelentett, hogy lelkes önkéntesekkel, nem pedig fizetett szakértőkkel dolgozom együtt, ráadásul tipikusan nagy nyomás alatt, de végül is jól működik és a helyzetnek köszönhetően még új skilleket is szereztem. Az elején a marketing menedzsere voltam a Pride-nak, majd később már főszervezője és producere lettem a Pride Village-nek, vagyis a Pride Falunak, ami egy 6 napos program. A 2020-as Pride-on pedig a Pride Park szervezéséért felek (vagy feleltem volna - majd meglátjuk). Ez egy egynapos zenei fesztivál 6 színpaddal, amire 1 millió CZK-t szánunk, hisz akár 30 ezer emberrel is számolni lehet.

Ezen kívül pár más LMBTQ kezdeményezésben is részt vehettem, ami miatt nagyon szerencsésnek érzem magam. 2015-ben például egy LMBT mentorközvetítő weboldalt hoztunk létre. 2018-ban pedig a Beaver (“hód”, gyakran a vaginára utaló) elnevezésű queer femme partit indítottuk útjára és ezzel némileg felpezsdítettük a leszbikus közösségi életet Prágában. A Pride csapatának azért vagyok különösen hálás, mert nekik köszönhetően szereztem LMBTQ barátokat, előtte ugyanis csak hetero körökben mozogtam.

 

Gondolom, Prágában is nagy vacillálás van, hogy megtartsátok-e a Pride-ot idén, vagy sem. Reméljük, addig rendben lesz a helyzet. Mesélj egy kicsit a cseh LMBTQ helyzetről, hogy képbe kerüljünk!

A cseh LMBT emberek egészen addig jól élnek, amíg képesek beleolvadni a többségi társadalomba és nem lógnak ki. Például, ha egy leszbikus elég nőies és nem hangoztat feminista nézeteket, akkor tolerálják őt, ha el nem is fogadják. Az mindegy, hogy városban, vagy faluban él az ember. Sokkal lényegesebb, hogy a közvetlen környezet (család, baráti kör) milyen. Ha a közel álló emberek, az iskola és/vagy a munkahely elfogadja az ember orientációját, normális, boldog életet élhet Csehországban.

Nyilvánvalóan a leszbikus párokat és családokat sokkal kedvezőbben ítéli meg a közvélemény, mint a melegeket. A helyzet azonban közel sem tökéletes. A Median 2019-es felmérése szerint a csehek 47%-át zavarja, ha két nő nyilvánosan kifejezi egymás iránt érzelmeit, míg ugyanez két férfi között már 66%-ot zavar.

Jó hír, hogy a cseh LMBT közösséget összekovácsolta, hogy nemrég létrejött a Koalíció a Házasságért, ami 6 LMBT szervezetet foglal magába. 2018 júniusában a Parlamentben előterjesztettek egy törvényjavaslatot a házassági egyenlőségről. Sajnos a képviselők mindössze kétszer vitatták meg és még szavazásra sem került sor. Az örökbefogadásra vonatkozó törvényjavaslat kapcsán ugyanezt a stratégiát alkalmazták 2014-ben: egyszerűen “félre tették” a ciklus végéig.

A politikusok nem akarják beismerni, hogy azokban az országokban, ahol legális az azonos neműek házassága, az emberek, főleg a fiatalok, sokkal inkább biztonságban érzik magukat és jóval kevesebb a depresszió és az öngyilkosság. Csehországban az emberek 37% azt hiszi, hogy nem ismer LMBT embert. Köztudott, hogy minél több és erősebb kötődése van egy embernek LMBT emberekhez, annál elfogadóbb.

 

Magyarországon nagyon hasonló eredményekről tudunk. Mesélj egy kicsit Prágáról!

Mivel Prága a főváros, rengeteg LMBT ember költözik ide, maga mögött hagyván szülőfalujukat. Az anonimitás, a sokszínűség és a nemzetközi vállalatok csábítóak sokak számára. Ezzel együtt, a kis cégek és az állami intézmények a mai napig azt hiszik, hogy nincsenek LMBT emberek az alkalmazottaik közt.

Prágában több mint 1000 szivárványcsalád él. Elég nagy rá az esély, hogy az óvodás gyerekek nemcsak különböző etnikumú csoporttársakkal töltik a napjaikat, hanem olyanokkal is, akiknek két anyukájuk van. Úgyhogy a sokszínűség adott.

A városi vezetés támogatja az LMBT jogokat és eltökélt célja Prága LMBT-barát imázsát fenntartani. 2019-ben Prága polgármestere kiakasztotta a szivárvány-zászlót a Városházára, ami történelmi pillanat volt a Pride-jaink történetében. Ennek a számunkra nagy jelentőségű szimbolikus tettnek aztán elég sok negatív visszhangja lett mind politikai, mind egyházi körökben.

 

A 2020-as Budapest Pride-ra mi is hasonló ígéretet kaptunk; meglátjuk, hogy alakul. Végezetül, mondj még kérlek pár szót arról, hogy milyen a leszbikus közösségi élet Prágában.

Röviden: elég szegényes. Jelenleg egyetlen bár van leszbikusoknak (a Jampa Dampa). Korábban volt a Sapfo és a Blaze is, de ezek csődbe mentek. Sajnos programokban sem bővelkedünk. A “Freedom Night” leszbikus partik elég népszerűek, de ezek a fiatalabb generációkat célozzák meg popzenei válogatásukkal. 2018-ban a Prága Pride csapata ezért elindította a Beaver queer femme bulikat, ahol mind hazai, mind külföldi DJ-k megfordulnak, ezzel biztosítva a sokszínűséget. Ráadásul a Beaver nemcsak egy parti, hanem kulturális programokat is kínál: kiállításokat, feminista beszélgetéseket, workshopokat és kocsmakvízeket, csak hogy párat említsek. Évente kétszer rendezzük meg: nyáron a Pride alatt, és télen, amikor a nevet inspiráló hódnak a prémje nagyon vastag. A 2020-as téli Beaver-ön debütáltak az első cseh “drag kingek” (férfinek beöltöző nők).

Izgalmasan hangzik. Sok sikert a nyárihoz!

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X