KomolyabbKult

Szivárványos könyvajánló II. – Simon és a Homo sapiens-lobbi

Folytatjuk az LMBTQ+ könyvajánló sorozatunkat, amelyben öt olyan szexuális és nemi kisebbséghez tartozó főhős történetét mutatjuk be, amelyek magyarul is elérhetőek az olvasók számára. A cikksorozat első részében egy leszbikus párról szóló regénnyel ismerkedhettetek meg itt.

Ebben az ajánlóban az „M”, mint meleg, betűre koncentrálunk. Könyvünk ifjúsági regény, ez azonban nem jelenti azt, hogy csak a kamaszoknak szól. Felnőttként is számos új gondolatot ébreszthet benned, például az iskolai zaklatással, az emberek sokféleségével vagy a coming outtal kapcsolatban.

 

M – Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi (2016)

Eredeti megjelenés: 2015

 

Simon Spier tizenhat éves és meleg. Erről azonban csak két ember tud: Blue, az édes és titokzatos srác, akivel Simon levelezik, és Martin, aki véletlenül beleolvas az egyik ilyen nagyon is egyértelmű levélbe. Martin megfenyegeti Simont, hogy világgá kürtöli a titkát, ha nem segít neki összejönni Simon legjobb barátnőjével, Abbyvel. Simon nemcsak önmaga miatt retteg a nyilvános coming outtól, Blue kiléte ugyanis Simon számára is ismeretlen, így Simon attól tart, hogy a srác örökre felszívódik, ha kitör a botrány.

A Simon egy igazi szívmelengető ifiregény: szerelemről, barátságról, az iskolai életről és gimis kamaszokról szól. Mentes minden olyan tragikus fordulattól, ami a magyarul is elérhető meleg irodalom túlnyomó többségére oly jellemző. Feltétlenül olvasd el, ha az előbújás fontolgatása aktuális az életedben. (Persze, ez mindig aktuális marad, de az ember már nem agyal rajta annyit, amikor legalább a család, a barátok és a közvetlen környezet tud rólunk.) Simon és Blue hosszasan leveleznek a coming outról, minden ehhez kötődő élményt, gondolatot és tapasztalatot megosztanak egymással. Ez egy olyan könyv, ami a maga kis egyszerű módján sokat segíthet önmagunk megértésében.

Simon és Blue online világa visszahozza azt az érzést, amikor a különböző leszbikus és meleg közösségi oldalakra felregisztrálva próbáltuk helyretenni az érzéseinket. Amikor a legbensőbb titkainkat is megosztottuk egy teljesen ismeretlennel, miközben rettegtünk attól, hogy felfedjük saját személyazonosságunkat. Amikor a kezdeti baráti hangvételű e-mailváltások után pirongva pötyögtük az első flörtölő mondatokat, majd izgatottan vártuk, hogy visszaír-e a levelezőtársunk. Sok olvasó számára ezt jelenti Becky Albertalli regénye. Ha az életed más szakaszában vagy, mást fog.

Simon egyébként szemmel láthatóan a magyar heteró közönséget is meghódította: számos könyves blogon és Instagram posztban jelenik meg a regény, függetlenül az olvasó szexuális irányultságától és nemi identitásától. Az USA-ban és a nyugati országokban aranykorát éli az ún. „diverse literature” vagyis az olyan irodalmi alkotások, amelyekben a szereplők valamilyen nemzeti, etnikai, vallási, nemi vagy szexuális kisebbséghez tartoznak. Lassan, de biztosan ezek a regények a magyar piacra is beszivárognak, és ezzel hozzájárulnak az LMBTQ+ közösség és más kisebbségek elfogadásához.

A könyvből egyébként film is készült, amelyet Kszi Simon címmel vetítenek a magyar mozikban. Kicsit elszomorító, hogy az e-mailek befejezésére utaló „Love, Simon”-t még „Puszi: Simon”- nak sem sikerült lefordítani, de ez szerencsére nem változtat azon a tényen, hogy magyarul olvashatod, és meg is nézheted Simon és Blue kalandjait.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X