KomolyabbKult

Szivárványos könyvajánló I. – Baby Jane

Itt a nyár és közeleg a tanév vége, a jól megérdemelt pihenés vagy a várva várt nyaralás. Egy biztos: a nyár kiváló alkalom arra, hogy kicsit lazíts és elkezdj egy új könyvet olvasni. Igen ám, de mit olvass? A qLit csapata már korábban is ajánlott könyveket, ezeket itt találod.

Panaszra nincs okunk: Magyarországon egyre több leszbikus* és meleg* szereplőt felvonultató könyv kerül kiadásra. Számos ilyen könyv magyar tartalomismertetőjéből azonban „kifelejtődik”, hogy a szereplői az LMBTQ+ közösséghez tartoznak. Egyrészt ez érthető is: például attól, hogy egy kriminek meleg a főhőse, az még krimi marad. Ha viszont kétségbeesetten kutatunk olyan könyvek után, amik nemcsak nekünk, de rólunk is (vagy a szüleinkről, gyerekeinkről, barátainkról, stb.) szólnak, akkor igenis fontos tudni, hogy melyik műben bukkanhatunk LMBTQ+ reprezentációra. Ráadásul nem mindegy milyen reprezentációra.

Ebben az ötrészes könyvajánlóban olyan, magyarul is megjelent, külföldi könyvek találhatóak, amelyek főszereplői az LMBTQ+ közösséghez tartoznak. Öt regény segítségével járjuk végig a szivárványos ABC-t: az első könyvnek leszbikusok a főhősei, a másodiknak egy meleg tini, a harmadikban pedig egy biszexuális lány kalandjairól olvashatunk. A negyedik egy transznemű nőről szóló történelmi regény, az utolsó pedig egy nonkonformista gyerekkönyv, ami a queer kategóriában kapott helyett.

Olvasásra fel, kezdjük is az ábécénk első betűjével!

 

L – Sofi Oksanen: Baby Jane (2012)

Eredeti megjelenés: 2005

 

Sofi Oksanen Baby Jane-je egyike azoknak a leszbikus főhősű regényeknek, amelyekre könnyű rábukkanni. A történet a kilencvenes évek Helsinkijében játszódik, és egy fiatal leszbikus pár életébe ad betekintést. A húszas éveiben járó névtelen főhős szemszögéből ismerhetjük meg Kormit, a finn főváros meleg éjszakai életében otthonosan mozgó, leszbikus nőt. Kormi minden buliban ott van, a nőjének lenni már-már státuszszimbólum. Kevesen tudják azonban, mi rejtőzik a menő álca mögött. Kormi ugyanis depressziós és pánikbeteg.

Ha nemrég coming outoltál vagy még mindig keresed a helyed a nagyvilágban, esetleg önigazolásra vagy pozitív leszbikus példaképre vágysz, ne ezzel a könyvvel kezdd. Ez a regény ugyanis nem igazán a leszbikusságról, hanem inkább a pszichés betegségekről szól. Számomra ezért is meglepő, miért ajánlják sokan a Baby Jane-t leszbikus könyvként.

Ez persze nem azt jelenti, hogy Oksanen nem jó író. Sőt. A két depressziós nő kapcsolatán keresztül betekintést nyerhetünk az emberi lét olyan sötét bugyraiba, amivel a szerencsésebbek csupán az irodalmon keresztül ismerkedhetnek meg. A töredezett cselekményt tartalmazó rövid fejezetek szinte olvastatják magukat. Kormi és párja életének részletei fokozatosan rajzolódnak ki a szemünk előtt, miközben brutálisan reális képet kapunk kapcsolatuk dinamikájáról, az anyagi kilátástalanságról, a pánikbetegség uralta otthonról és rossz döntések sorozatáról.

Másrészt van a Baby Jane-ben egy kis vattacukor, Lappföldről való álmodozás és romantikus összebújás is. Egy pár a regény főszereplője, így természetes, hogy helyet kap benne az intimitás, a szerelem és egymás érintése is.

Továbbá megjelennek a könyvben az LMBTQ+ közösség tipikus jellemzői: a zárt társaság, ahol mindenki mindenkit ismer, és a barátokká vált exek. Főhősünk többször botlik bele olyan nőkbe és férfiakba, akik heteró látszatéletet folytatnak, de visszatérő résztvevői a helsinki meleg éjszakai életnek. Bár Oksanen ezzel kissé sztereotipikus képet fest a leszbikus* és meleg* közösségről, azért valljuk be, nem áll messze a valóságtól.

Mindenképp olvasd el a Baby Jane-t, ha komolyabb hangvételű könyvre vágysz. Nem egy „feel good” olvasmány, de cserébe elgondolkodtató. Sokáig veled marad majd, akár van tapasztalatod a pszichés betegségek terén, akár nincs. Az pedig, hogy nem egy heteró pár vergődéséről olvasol szerintem csak plusz pont.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X