Kult

Olvass magyar leszbikus* irodalmat! – Könyvajánló

Nem kell a tengerentúlra mennünk ahhoz, hogy jó könyveket olvassunk leszbikus* karakterekkel és a leszbikusokat* érintő problémákkal. Három magyar könyvet ajánlunk most nektek, amelyek között akad kortárs irodalmi alkotás, a társadalommal való megküzdés problematikáját elénk táró mű, és egy olyan írás, amely bevezet minket a legendás Szatina életébe. Jó olvasást!

 

Galgóczi Erzsébet: Törvényen kívül és belül

Galgóczi Erzsébet háromszoros József Attila-díjas népi író botrányos életében felrakta az i-re a pontot 1980-ban megjelent könyve. A Törvényen kívül és belül sokaknak ismerős lehet, ugyanis Makk Károly két évvel a könyv megjelenése után Egymásra nézve címmel filmesítette meg. A történet Szalánczky Éva újságíró rejtélyes halálának kivizsgálásával az azonos neműek szerelmét helyezi a középpontba, ami a Rákosi-korszakban egyáltalán nem volt elfogadott dolog. Főképp történelem iránt érdeklődő erős idegzetűeknek ajánljuk. Akit érdekel, milyen volt a 60-as évekbeli Magyarországon leszbikusnak lenni, hogyan folyt a homoszexuális személyek igazoltatása, illetve mennyiben más a helyzet manapság, olvassa el Galgóczi Erzsébet, a leszbikus irodalom mérföldkövének tekintett alkotását.

Szalánczky Évát és Líviát két lengyel színésznő játszotta Makk Károly filmjében, mivel nemzeti színészeinknek a karrierjükbe kerülhetett volna a szerep elvállalása

 

Karafiáth Orsolya: Kicsi Lili

Fiatalkori bolondságok, azonos neműek vonzalma és önmagunk keresése. Ez Karafiáth Orsolya Kicsi Lilijének központi témája. Főszereplője, Lia életét három nő határozza meg: édesanyja, magyartanárnője, Mari és főnöke, Lili. Lia története emlékeztet a saját útkeresésünkre, ezért a mű igazán személyessé tud válni, ráadásul Karafiáth Orsolya ebben a könyvben igazán jól mutatja be a nő-nő kapcsolatokat. Mari karaktere nagyon izgalmas, egyszer olyan, mint Karády Katalin, máskor vérbeli pedagógus, de minden helyzetben egyfajta végzet asszonya, igazi díva. A könyvet könnyű nyelvezete miatt fiatalabb korosztálynak is ajánljuk.

A könyvhöz készült egy trailer is:

 

Gordon Agáta: Kecskerúzs

Idén húsz éve, hogy megjelent a magyar leszbikus irodalom egyik, ha nem a legfontosabb alkotása a Kecskerúzs, Gordon Agáta műve. A Szatina nevezetű kis faluban játszódó történetben a leszbikus szerelem megítélése és az idillikus vidéki táj szépsége, annak minden  kellemes tulajdonsága megjelenik. A központozás hiánya kissé megnehezíti, hogy ne egy lélegzetvételre olvasd el az egész könyvet, szóval akkor kezdj neki, ha van két szabad órád, és te is imádod a természetet, és annak meghitt hangulatáról akarsz olvasni.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X