ÉletmódKomolyabbVilág

Szivárványcsaládok a világ körül – Bevezetés

Ezt a – most debütáló – cikksorozatot a Szomszéd fűje mindig zöldebb-sorozatunk ihlette. Mint tudjátok, a qLit eddigi leghosszabb, 50 feletti interjút tartalmazó cikksorozatából abba nyertünk betekintést, hogy világszerte hogy élnek a leszbikusok. Ezekben az új cikkekben viszont arra fogunk fókuszálni, hogy hogy néznek ki a leszbikus családok. 

Köztudott, hogy a magyar LMBTQ+ embereknek nagyon nehéz családot alapítani, és az utóbbi években csak még lehetetlenebbé vált. Az azonos nemű párok soha nem fogadhattak örökbe, de korábban egyedülállóként lehetőség volt rá – ez volt a kiskapu sokunk számára. 2021 februárjától azonban már csak a Családi Ügyek Miniszterének engedélyével fogadhat örökbe az, aki hivatalosan egyedülálló. 

Az otthoni mesterséges megtermékenyítés lehetséges, de az emberi test illegális használatának számít. Emellett a spermadonor követelheti az apasági elismerést és a látogatási jogokat. Az egészségügyi intézményekben történő mesterséges megtermékenyítés csak házasságban élő párok, különböző nemű, együtt élő párok, meddő nők és azok számára lehetséges, akik várhatóan hamarosan meddővé válnak a koruk miatt. Ez kizárja a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő leszbikusokat és azokat, akik természetes úton is teherbe eshetnek. Így sokak számára a legjobb lehetőség az, hogy külföldre menjenek mesterséges megtermékenyítésre, majd hazahozzák a gyermeket Magyarországra. Viszont még ha lett is valakinek gyereke, nehéz biztosítani, hogy mindkét szülőnek egyenlő jogai legyenek (ld. korábbi cikkünket).

De mi a helyzet más országokban?

Legyünk őszinték, a gyerek-kérdés mindig és mindenhol nehéz. Ami minket illet, mi sosem vágytunk kifejezetten gyerekre – szerencsére, most azt mondhatjuk, hisz legalább ezért nem kell megküzdenünk. Hozzá kell tenni, gyerekkorunkban mindig azt hittük a sok hollywoodi film miatt, hogy gyereket csinálni pofonegyszerű dolog, hiszen fűnek-fának sikerült. Sokan akaratlanul is teherbe estek és gyereket szültek. No de az idő múlásával aztán rájöttünk, hogy ez mégsem mindig olyan egyszerű: a barátaink között és a családunkban sem ment ez mindenkinek könnyen. Vagyis, még a nem LMBTQ+ párok számára is évekig tartó folyamat lehet a családalapítás, akár természetes, akár mesterséges úton valósul meg végül. 

Az LMBTQ+ közösségben még inkább igaz, hogy rengeteg időre, energiára és gondos tervezésre van szükség a családalapításhoz. A nehézségek ellenére mi sok példán keresztül azt látjuk, hogy a szivárványcsaládok mégis virágzanak.

Ezzel a cikksorozattal azt szeretnénk bemutatni, hogy az LMBTQ+ közösség hogyan váltja valóra gyermekvállalási álmait a világ egyes tájain. A következő cikk a norvég helyzetre koncentrál.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X