ÉletmódKomolyabb

Gyermekvállalási lehetőségek leszbikus pároknak – 2021-es kiadás

Magyarországon soha nem volt egyszerű családot alapítani a leszbikus pároknak, de az utóbbi időben még több akadályt gördített elénk a kormány. A helyzet így sem reménytelen, érdemes körbejárni a lehetőségeket, amik a rendelkezésünkre állnak.

A gyermekvállalás és gyermeknevelés kapcsán diszkriminatív és nagyon szigorú itthon a szabályozás. Jogi szempontból alapvetően két kérdés merül fel:

  • megkönnyítsék-e az azonos nemű párok gyermekvállalását (a mesterséges megtermékenyítés és az örökbefogadás melegek és leszbikusok számára kedvező szabályozásával), illetve
  • lehetővé tegyék-e, hogy a gyermeknek az őt nevelő azonos nemű pár mindkét tagja törvényes szülője legyen.

A hatályos magyar szabályozás mindkét kérdésben elutasító, ennek ellenére mindennapi tapasztalat, hogy egyre több meleg és leszbikus pár nevel gyermeket. Bár a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy egy gyermeknek jogilag két azonos nemű szülője legyen, a szülő bejegyzett élettársát a jog mostohaszülőnek, a szülő élettársát pedig nevelőszülőnek ismeri el. A legtöbb jogszabály a mostoha-, illetve nevelőszülőt a gyermek hozzátartozójának vagy közeli hozzátartozójának tekinti.

Az alábbiakban a főbb gyermekvállalást érintő szabályozásokat tekintjük át.

Örökbefogadás

A hatályos magyar jogszabályok az örökbefogadásnak két formáját ismerik: az egyéni örökbefogadást és a közös gyermekké fogadást. Ebben a témában történt a legnagyobb változás az elmúlt hónapokban - és nem pozitív irányba.

Hogy festett a helyzet 2021. február 27. előtt?

A közös gyermekké fogadás azonos nemű párok számára korábban sem volt megengedett, viszont egyéni örökbefogadásra minden arra alkalmas személy jogosult volt, függetlenül szexuális irányultságától vagy családi állapotától - tehát akár egy élettársi vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban élő személy is örökbefogadhatott egyénileg. Fontos, hogy soha nem kellett, és nem is szabadott eltitkolni egyéni örökbefogadásnál az örökbefogadó szexuális orientációját, párkapcsolatát, életkörülményeit. A hivatalos felkészítő folyamaton ugyanúgy részt vehetett az azonos nemű partner is.

A törvény ellenben azt is előírta korábban és most is, hogy a házaspárokat előnyben kell részesíteni az örökbefogadás során, ezért egyéni örökbefogadásra azonos nemű párok esetén ritkán került sor, bár az elmúlt években több példa is volt rá.

Mi változott?

Februárban a kormány becsukta a “kiskaput” az azonos nemű párok örökbefogadása előtt, minden egyéni örökbefogadást Novák Katalin családügyi miniszter bírál el. A változás mögötti szándékot nem is titkolják, sok jóra nem számíthatnak a jelentkező párok.

Az örökbefogadási szabályokat úgy se lehet megkerülni, hogy az ember külföldön fogad örökbe: a nemzetközi örökbefogadásokra vonatkozó ún. Hágai egyezmény szerint külföldön is csak akkor lehet örökbefogadni, ha a külföldi örökbefogadást a magyar hatóságok engedélyezik a magyar jog alapján.

 

Mesterséges megtermékenyítés

Mivel a mesterséges megtermékenyítés egészséges nők esetében rendkívül egyszerű beavatkozás, azt akár házilag is el lehet végezni egy fecskendő segítségével. Az ilyen házilag végzett beavatkozások elvégzői azonban az emberi test tiltott felhasználásának bűntettét követik el (a spermadonor nem követ el bűncselekményt).

További fontos kockázat, hogy függetlenül attól, hogy az apát az anyakönyvbe bejegyzik-e, a spermadonor később is kérheti apasága elismerését, és igényt tarthat például a gyermekkel való kapcsolattartásra. Erről a jogáról az apa joghatályosan nem tud lemondani, szülői joga bármikor „feléledhet”.

Az egészségügyi intézményekben igénybe vehető mesterséges megtermékenyítést szigorú (és az azonos nemű párok számára erősen diszkriminatív) szabályok övezik. Az egészségügyi törvény szerint csak házaspárok, különnemű élettársak, meddő vagy koruknál fogva hamarosan meddővé váló egyedülálló nők vehetik igénybe. Élettársi vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban élő leszbikusok, illetve természetes úton fogamzásra képes nők nem.

Mesterséges megtermékenyítés igénybevételére külföldön tágabb körben van lehetőség: számos országban a magyarnál jóval liberálisabb a szabályozás, így leszbikus párok és egyedülálló nők (a meddőségre vonatkozó korlátozások nélkül) is részt vehetnek a kezelésben. Cikksorozatunk következő részeiben ennek a lehetőségeit fogjuk végigjárni.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X