ÉletmódInspirálóKultPride

Elstartolt a 29. Budapest Pride Közösségi Fesztivál

Június 7-én az Akvárium Klub Nagy Halljában, a hazai kulturális élet szereplőivel és az LMBTQ-közösség aktív képviselőivel karöltve, hivatalos megnyitó keretében elindult a 29. Budapest Pride Közösségi Fesztivál.

A fesztivál szlogene változatlanul “Vedd vissza a jövőd!”, mely rámutat a társadalomban jelenlévő különböző hatású, ám hasonló gyökerekből táplálkozó és egymást erősítő, rendszerszintű problémákra (rasszizmus, lakhatási válság, ökológiai krízis, a demokráciába vetett hit válsága, homofóbia, transzfóbia és szexizmus), valamint az azokra adható válaszokra. A minket körülvevő kaotikus valóságra sokan szorongással, míg mások dühvel vagy egyre fokozódó apátiával reagálnak. A Budapest Pride csapata hisz abban, hogy a társadalmi problémák megoldására a közösségi válasz a megoldás: az alulról szerveződő kezdeményezések és az egymás ügyeit segítő, rendszerkritikus civil összefogás.

Idén két héten keresztül zajlik a Budapest Pride Közösségi Fesztivál (2024. június 07. – június 23.), melynek ideje alatt civil szervezetek és magánszemélyek több mint 60 programján vehetnek részt az érdeklődők Budapesten és a fővároson kívül 2 településen.

A megnyitó ünnepség házigazdája Ráskó Eszter humorista, pszichológus volt, aki az est folyamán személyes történeteken keresztül osztotta meg kapcsolódását az LMBTQ-közösséghez. A Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány nevében megnyitotta a fesztivált Radványi Viktória elnök, illetve videóüzenetben köszöntötte az LMBTQ-közösséget és a támogatókat Nagy Zsolt, színész. A hagyomány szerint az eseményen adták át a Háttér-díjat, mellyel 2005 óta minden évben olyan személyt (csoportot, vagy projektet) tüntet ki a Háttér Társaság, aki az elmúlt időszakban sokat tett a közösségért. Idén Filó Mariann, a Budapest Pride egyik szervezője, a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciójának tagja kapta az elismerést. Végezetül Daróczi Anna, roma feminista aktivista fogalmazott meg kritikát a mindennapi igazságtalanságok ellen, és mindenkit arra kért, hogy aktívan keresse egymással a kapcsolatot. A beszédek között Trinity Bee drag queen és a Galaxisok zenekar is fellépett.

Az idei Pride hónap országszerte várja programokkal az érdeklődőket. A fesztivál lezárásaként június 22-én szombaton tartjuk meg a Budapest Pride Felvonulást: a menet a Podmaniczky utcából indul, végigmegy az Andrássy úton, majd a Vajdahunyad várhoz érkezve Civil Faluval, beszédekkel, zenével ér véget. A szervezők idén is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a felvonuláshoz a menet teljes hosszában, sok helyen be lehessen majd csatlakozni.

Forrás: Elstartolt a 28. Budapest Pride Fesztivál | Budapest Pride

A Budapest Pride Megnyitója visszanézhető a Budapest Pride Facebook oldalán: https://www.facebook.com/budapestpride

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X