KomolyabbPrideVilág

Napsütés és szivárvány az esők városában: qLit a Bergen Pride-on

A nap nem gyakran süt Bergenben, de az idei Pride Park megnyitóját megtisztelte. Nemcsak az időjárás, hanem a város is nagyon ideális hátteret biztosított a június eleji Bergen Pride-nak.

Ugyanis ahogy megérkeztünk a repülőtérről, rögtön szívet melengető látvány fogadott: a gyorsvasút, ami beviszi az embereket a városba, szivárványos zászlókkal volt feldíszítve. A belvárosban aztán még lenyűgözőbb kép fogadott minket: az önkormányzatok épületein, az iskolákon, az óvodákon, a boltok kapujában és jószerivel minden épületen ott volt a Pride-ot jelző szivárványos zászló. Még szivárványszínű zebrákat is láttunk. Mint kiderült, Bergen a Szivárványvárosok hálózatának tagja, ami azt jelenti, hogy a város kifejezetten felelősséget vállal az LMBTQ+ emberek védelméért és támogatásáért.

A Kim Friele tér egy elfogadó tér a város közepén, amit Kim Frieleről, a bergeni származású LMBTQ-aktivistáról neveztek el

A Bergen Pride, amire a qLit képviseletében mi is hivatalosak voltunk, a Budapest Pride-hoz hasonlóan beszélgetős és bulizós, aktivista és szórakoztató programokat is kínált június első hetében, sőt még egy külön mini-Pride programsorozat is volt a gyerekeknek. Mi a Skeiv Verden szervezet “Globális LMBTQ+ jogok” panelbeszélgetésén vettünk részt, Magyarországot (és részben az USA-t) képviselve. A nyugati vonal mellett egy nepáli-thai képviselő is volt, Sushobhan Bhandari. A beszélgetés célja az volt, hogy rávilágítson az utóbbi évek változó trendjeire, és megkérdőjelezze a népszerű álláspontot, hogy “a Nyugaton minden jobb”.

A Skeiv Verden (vagyis a Meleg világ) egy norvég szervezet, amely kifejezetten nemzetiségi/etnikai kisebbségű LMBTQ+ emberek érdekeit képviseli. Azért harcolnak, hogy egy olyan társadalomban éljünk, ahol senkinek sem kell diszkriminációtól tartania nemi identitása vagy szexuális orientációja miatt, vagy épp mert “migráns” is ennek tetejében. Látjátok, még Norvégiában is releváns ez a küzdelem! A szervezet jogvédelemmel foglalkozik, kurzusokat tart és szociális programokat szervez, mint például az az eseményt is, amire minket is meghívtak. 

Bergen Pride panelbeszélgetés a “Globális meleg jogokról”

A Pride Park sátra, vagyis az esemény helyszíne megtelt a nyitóbuli előttre időzített panelbeszélgetés alatt. A spanyolajkú Erwin Rapiz Navarro vezette beszélgetés izgalmas irányba vitte az eszmecserét. Többek között ráébresztte a norvég és nemzetközi közönséget, hogy a nyugati tendenciákkal szemben, bizonyos keleti országokban kifejezetten javult az LMBTQ+ helyzet az elmúlt években. Nepál például az egyik legprogresszívebb ország Ázsiában LMBTQ+ jogokat illetően. Nem sokkal azután, hogy 2007-ben legalizálták a homoszexualitást, a nembináris/transz identitásokat is elismerte az ország. Az azonos neműek közti házasság ügyében is elindult a törvénykezés, és bár egyelőre nem ért célba a folyamat, átmeneti megoldásként egy, a heteroszexuálistól eltérő házassági formát tettek lehetővé. Azt nem lehet állítani, hogy nincs diszkrimináció társadalmi szinten, de az ország vezető vallása, a hinduizmus nem ítélkezik a homoszexualitás felett, sőt többféle ábrázolást is kínál róla, így az emberek nagy része nem idegenkedik elvi alapon.

Előadók: Sushobhan Bhandari, Amy Soto és Szlávi Anna – moderátor: Erwin Rapiz Navarro

A qLit képviseletében mi a magyar LMBTQ+ jogok történetéről és a jelenlegi helyzetről meséltünk. Rávilágítottunk többek között arra, hogy habár most kétségbeejtő a helyzet nálunk, voltak idők, amikor Magyarország kifejezetten progresszív volt melegjogok terén. Vagyis ébernek kell maradni, mert a dolgok drasztikusan megváltozhatnak! Felemelő volt látni, mekkora érdeklődést váltott ki a magyar helyzet: sokan felszólaltak a nézők közül és többen odajöttek hozzánk a beszélgetés után is. Voltak, akik kifejezetten azt akarták megtudni, hogyan segíthetnek. Arra buzdítottuk őket, hogy kövessék az eseményeket és ha az EU-ban vannak, informálják a képviselőiket a magyar helyzetről, hogy azok nyomást tudjanak gyakorolni a mi politikusainkra. És persze fontos támogatni az LMBTQ+ szervezeteket, mint például a qLitet, hogy fáradhatatlanul szolgálni tudjuk a közösséget.

A Bergen Pride Park sátra, ami a belváros közepén, a Festplassenen lett felállítva

A panelbeszélgetésunk után egy drag show következett és a nyitóbuli. A Bergen Pride – csakúgy, mint a Trondheim Pride – egy nagyon befogadó környezetet teremtett az LMBTQ+ közösségnek és támogatóinak, legyen szó kicsikről vagy nagyokról. Otthon éreztük magunkat “a világ legesősebb városában”, akárcsak a budapesti közösségben. Ezért az esemény konklúziója számunkra: sose felejtsétek el, hogy milyen fontos ott lenni egymással, egymásért.

A Haus of Friele drag kingjei és queenjei a Bergen Pride megnyitóján

 

Ezt az utazást az EuroCentralAsian Lesbian* Community finanszírozta, és az Európai Unió társfinanszírozta. Az élménybeszámoló tartalmáért kizárólag a projektet végrehajtó qLit.hu felelős, és nem feltétlenül tükrözi az EuroCentralAsian Lesbian* Community vagy az Európai Unió nézeteit.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X