KultVilág

LMBTQ+ norvég sorozatokban és filmekben – 3. rész

Fogalmunk sem volt, mit várhatunk a norvég sorozatoktól és filmektől LMBTQ-ábrázolás tekintetében. Őszintén szólva, soha nem néztem norvég sorozatot vagy filmet azelőtt, hogy eldöntöttük, Norvégiába költözünk. Azt hiszem, arra számítottam, hogy Norvégia talán egy kicsit progresszívebb, de nem voltam benne biztos, hogy ez hogyan fog lecsapódni a tartalomban.

Nem vállalkozunk arra, hogy az egész témát lefedjük. Inkább csak az a célja ennek a 3 részes cikksorozatnak, hogy megosszuk az első benyomásainkat a Netflixen elérhető tartalmakról: két sorozatról és egy filmről. Ez a cikk a harmadik rész. Ha lemaradtatok az elsőről, katt ide. A másodikat pedig itt eleveníthetitek fel.

Det norske hus (House of Norway)

Ez a film egy vígjáték, ami egy iráni menekültről szól, aki Norvégiába érkezik menedéket kérni. Azt gondolhatod, hogy semmi vicces nincs abban, ha valaki menekült, de hidd el, ez a film igenis vicces. Aki próbált már külföldön élni, az tudja, hogy a letelepedés során mennyi akadályba ütközik. Gyakran csak a spanyol mondásra kell támaszkodni: „reír por no llorar”, ami azt jelenti, hogy „nevess, hogy ne sírj”. Ez a film pont annak az abszurditását öleli fel, hogyan próbálunk meg boldogulni egy új országban. A főszereplő megpróbáltatásait egy eldugott akadémián követjük a norvég vadonban, ahol egy sor vizsgán kell átmennie ahhoz, hogy maradhasson.

TÚRÁZÁS

„Találkozunk valakivel?”

„A túrázás lényege, hogy ne találkozzunk senkivel.”

Ebben a filmben nincsenek kifejezetten LMBTQ+ karakterek. Azért vettem fel mégis a listára, mert van egy elég hosszú jelenet, amikor a külföldieket a norvég értékekre próbálják nevelni. Az egyik legfontosabb érték az, hogy Norvégiában azt szerethetsz, akit akarsz. Persze van benne pár poén, de úgy gondoltam, hogy jó volt látni, hogy ez egy olyan érték, amit Norvégiában tényleg támogatnak, a nemek közötti egyenlőség és a demokrácia mellett (különben szerintem nem lenne benne a filmben).

„Norvégiában mindenki azt szerethet, akit akar, és azzal szeretkezhet, akivel akar. De csak akkor, ha mindketten vagy mindannyian beleegyeznek.”

PRO:

-bár nem sokat tudtam a norvég kultúráról, amikor először néztem a filmet, jó néhányszor felnevettem.

-az LMBTQ+ emberek felvállalása olyan értékek mellé kerül, mint a nemek közötti egyenlőség, a demokrácia, a béke, a nyitottság és a tolerancia.

KONTRA:

-a férfi főszereplő tesz egy enyhén homofób megjegyzést a jelenet során („De muszáj megcsókolnom egy férfit?”).

-nem szerepelnek kifejezetten LMBTQ+ karakterek (még ha az egyik előadó tesz is néhány gyanús megjegyzést magára vonatkozóan).

Trailer:

Az első utazásunk a norvég pop kultúra világában összességében jó benyomást keltett. Ajánljuk a Ragnarokat és a House of Norway-t is, még akkor is, ha az LMBTQ+ reprezentáció minimális.

Reméljük, hogy ahogy folytatjuk a norvég filmek és sorozatok felfedezését, több olyan történetet találunk, amelyek valóban az LMBTQ+ szereplőkre összpontosítanak.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X