KultVilág

LMBTQ+ norvég sorozatokban és filmekben – 1. rész

Fogalmunk sem volt, mit várhatunk a norvég sorozatoktól és filmektől LMBTQ-ábrázolás tekintetében. Őszintén szólva, soha nem néztem norvég sorozatot vagy filmet azelőtt, hogy eldöntöttük, Norvégiába költözünk. Azt hiszem, arra számítottam, hogy Norvégia talán egy kicsit progresszívebb, de nem voltam benne biztos, hogy ez hogyan fog lecsapódni a tartalomban.

Nem vállalkozunk arra, hogy az egész témát lefedjük. Inkább csak az a célja ennek a 3 részes cikksorozatnak, hogy megosszuk az első benyomásainkat a Netflixen elérhető tartalmakról: két sorozatról és egy filmről.

Kezdjük egy olyan sorozattal, ami biztosan ünnepi lázba fog hozni (jó és rossz értelemben is)!

Hjem til jul (Otthon karácsonykor)

Messze ez a legheteronormatívabb sorozat, amit egy ideje láttam, hisz a sorozat alaphelyzete az, hogy egy egyedülálló nő, Johanne azon kesereg és fáradozik, hogy karácsony előtt szerezzen magának egy pasit, hogy legyen kit elvinnie az ünnepi vacsorára, és ne kelljen a gyerekek asztalánál ülnie.

Talán van, aki számára katartikus ez a sorozat (még ha nekünk inkább nyomasztó). Jól megragadja az összes kellemetlenséget, amit az egyedülálló nő érez abban a korban, amikor mindenki más már elkezd férjhez menni és gyereket vállalni. Számunkra fájdalmas nézni, ahogy Johanne „kevesebbnek” érzi magát a barátai mellett, amiért ő egyedülálló. Minden családtagja és barátja azt szajkózza, milyen nagyszerű volt a régi pasija, és kérdezgetik, miért nem talált már valaki újat.

A sorozat alapján azt hinnénk, hogy Norvégia sokkal konzervatívabb, mint amire számítottunk. Nem a vallás vagy a politikai meggyőződés tekintetében, hanem ami a családot illeti. (Például miért gondolta a Netflix, hogy ez a norvég közönségnek tetszeni fog?)

A sorozat egyetlen pozitív tulajdonsága számunkra a legjobb barát, Jørgunn. Ő egy egyéniség, nem követ szabályokat: szerethetően furcsa. Emellett hűséges barát, aki remek tanácsokat ad Johannénak.

Azért vettük fel a sorozatot a listára, mert van egy leszbikus karakter benne: Johanne munkatársa a kórházban. Neki tényleg nagyon-nagyon kicsi szerepe van a sorozatban, de az egyik jelenet a villamoson annyira abszurd volt, hogy muszáj volt bekerülnie ebbe a kritikába.

Spoiler!!! Röviden: egy hosszú, átmulatott éjszaka után Johanne és az említett leszbikus kolléganő együtt utaznak haza a villamoson. Egyik dolog követi a másikat, és elkezdenek smárolni. Persze, körülbelül két másodperccel ezután a dolgok gyorsan szexjelenetté alakulnak, aminek az a vége, hogy a villamosvezető rálép a fékre és hátra jön, hogy rájuk kiabáljon.

PRO:

-Nincs. Ez a sorozat nem hagyott bennünk jó benyomást.

KONTRA:

-viccek, hogy a leszbikusok hetero nőkre hajtanak.

-nevetséges jelenet a villamoson

Sajnos nem mondhatjuk, hogy ez a sorozat jó élmény volt, ezért nem is mernénk ajánlani. Max, ha érdekel, hogyan közlekednek a norvégok a havas városban (spoiler: nagyon vicces, roller-szánkóval). Ha szeretitek a karácsonyi hangulatú sorozatokat, akkor is megérhet egy misét.

A következő cikkben már más vizekre evezünk: teljesen más műfaj, teljesen más minőség. Imádni fogjátok!

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X