KultVilág

LMBTQ+ norvég sorozatokban és filmekben – 2. rész

„Tényleg?!”
 „Micsoda?”
„Neeeee, csak a leszbikust ne!!!”

Fogalmunk sem volt, mit várhatunk a norvég sorozatoktól és filmektől LMBTQ-ábrázolás tekintetében. Őszintén szólva, soha nem néztem norvég sorozatot vagy filmet azelőtt, hogy eldöntöttük, Norvégiába költözünk. Azt hiszem, arra számítottam, hogy Norvégia talán egy kicsit progresszívebb, de nem voltam benne biztos, hogy ez hogyan fog lecsapódni a tartalomban.

Nem vállalkozunk arra, hogy az egész témát lefedjük. Inkább csak az a célja ennek a 3 részes cikksorozatnak, hogy megosszuk az első benyomásainkat a Netflixen elérhető tartalmakról: két sorozatról és egy filmről. Ez a cikk a második része. Ha lemaradtatok az elsőről, katt ide.

Ragnarok

A Ragnarok szereplői.

Ez a sorozat gyakorlatilag az északi mitológia egy modern átirata. A cím, a „Ragnarök” az északi mitológiában a végidőkre utal, ami egy nagy csatában csúcsosodik ki. Tehát a sorozat a szuperhősös alkotások műfajába tartozik. A történet egy norvég kisvárosban játszódik, ami az éghajlatváltozással és az ipari szennyezéssel küzd. Azzal kezdődik a sztori, hogy felfedezzük a várost és megismerkedünk a különböző karakterekkel. A főszereplő egy Magne nevű középiskolás, az új fiú a városban. Mint sok más szuperhősös sorozatban, a cselekmény akkor kezd érdekessé válni, amikor Magne-nak van egy különös találkozása egy idős hölggyel, és emiatt lassan elkezd rájönni, hogy szuperképességei vannak.

De nem igazán tudja kitalálni, hogy mi a célja vagy oka mindennek.

És akkor jön egy lány kék hajjal, orrkarikájával és szúrós kék szemével. Isolde egy aktivista, sőt inkább egy lázadó, aki a környezetért harcol. Minél több időt töltenek együtt, Magne annál világosabban látja, hogy ez az ő ügye is. Spoiler: bár először azt hisszük, hogy Isolde Magne szerelme, hamar kiderül, hogy ugyanazon a térfélen játszanak. Sőt, később azt is látjuk, hogy talán még az ízlésük is ugyanaz nők terén.

ISOLDE – Nézd azokat a szemeket!

Isolde mellett Magne testvére, Laurits is az LMBTQ közösség tagja: a sorozat őt egy gender-fluid, sőt talán transz karakterként ábrázolja. Azt biztosan tudjuk róla, hogy meleg, mert folyamatosan próbálkozik egy srácnál, aki a város hamburgeres éttermében dolgozik.

Ha szereted a szuperhős műfajt, de nem vagy oda a sok csinnadrattáért, akkor ez egy élvezetes sorozat lehet számodra. A szereplők és a kapcsolatok természetesen fejlődnek. Egyetlen apró folt, hogy akárcsak az Alkonyat esetében, a Ragnarok nézése közben is sokszor feltettem magamnak a kérdést, vajon ki hiszi el, hogy ezek a 20-as, 30-as éveiben járó színészek gimnazisták?!

PRO:

-Isolde egy jó ügyhöz (a környezetvédelemhez) kapcsolódik, ahelyett, hogy csak egy jelképes leszbikus lenne.

-Isolde fontos karakter, aki segít Magne-nak felfedezni a célját.

-Magne képes normálisan reagálni Isolde coming outjára, és a barátságuk folytatódik (ellentétben a való élettel, ahol sokszor előfordul, hogy a férfiak egyszerűen nem tudnak túllépni rajta, hogy leszbikus, akiért rajonganak, és a barátság tönkremegy).

KONTRA:

-A nő csak kis szerepet játszik a történetben

-Spoiler: Nem lesz happy end.

Trailer:

Összességében szerintünk ez a sorozat elég jó. A sztori erős, a szereplők pedig valódiak. És az is egy nagy plusz, hogy remek ízelítőt ad a norvég természet szépségéről.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X