Kult

LIFT fesztivál programajánló és infók (október 13-15.)

Több éves kényszerszünet után idén végre újra lesz LIFT, vagyis Leszbikus Identitások Fesztiválja, melyet mi, a Labrisz Leszbikus Egyesület rendezünk meg immáron 14. alkalommal. Október 13. és 15. között mintegy húsz programmal várjuk az érdeklődőket, amiknek egy részét mi szervezzük, de sok program a beérkezett ötletek alapján, a közösség által valósul meg. Mi több, idén a fesztivál előtt egy héttel újdonsággal, egy warm-up programmal is készülünk nektek: október 6-án női önvédelmi workshopon vehettek részt.

Az idei LIFT sem jöhetett volna létre, ha nincs összefogás, ha a közösségünk tagjai nem döntenek úgy, hogy segítik a fesztivál létrejöttét adományokkal, önkéntes munkával. Külön öröm az is, hogy több nagykövetséget is a fesztivál támogatói között tudhatunk. A háromnapos fesztivál házigazdája a Bálint Ház, akiknek nagyon hálásak vagyunk, amiért mindig számíthatunk rájunk.

A 14. LIFT fesztivál megnyitója október 13-án lesz a Bálint Házban, és mint a legtöbb rendezvényünk, regisztrációköteles. Ekkor lesz Takács Mária legújabb alkotásának, A második aranykor, egy szerelem kihívásainak premier előtti vetítése is.

Október 14-én változatos programból válogathattok kedvetekre: lesznek különféle érdekes beszélgetések a queer művészetről, a Meseország mindenkié mesekönyv történetéről, Vay Blanka Saját ketrec című könyvéről, a leszbikusok közötti nemzetközi kapcsolatokról, Befogadó Terekről. Lesznek workshopok, előadások, lesz tánc, koncert, és stand up comedy is. A Bálint Házban a fesztivál ideje alatt Garadnay Berta „XX generációk” című fotósorozata lesz látható.

Fontos tudni, hogy sok program regisztrációköteles, úgyhogy mindenképp nézzétek át a részletes programot és regisztráljatok, ahol szükséges. Illetve fontos még, hogy a Bálint Ház bejáratánál biztonsági ellenőrzés lesz. Érdemes programkezdés előtt negyedórával érkezni. Köszönjük!

Este pedig a GNG – Girls New Generation női bulik szervezőivel együttműködve közösen rendezzük meg a GNGxLIFT bulit a Gödör Klubban.

A fesztivál zárónapján városi sétán és közös lazuló programon vehettek részt.

 

Jegyárak (Csak készpénzes fizetés lehetséges)

Október 13. (péntek) – Megnyitó
Ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 1000 forintért támogatói jegy is váltható.

Október 14. (szombat) – Bálint ház napijegy
3000 Ft

Október 14. (szombat) – GNG × LIFT buli
LIFT-es karszalaggal: 3000 Ft
Karszalag nélkül: 3500 Ft

Október 15. (vasárnap)
A vasárnapi programok ingyenesek, de adományokat elfogadunk.

 

A 2023-as LIFT-ről

Idei szlogenünk: Nők ellenszélben. Azért választottuk ezt a szlogent, mert nőként nap mint nap tapasztaljuk azokat a társadalmi és politikai nehezítő erőket, amikkel meg kell küzdenünk szexuális orientációtól és társadalmi csoportoktól függetlenül. Mi úgy hisszük, hogy változást csak közösen érhetünk el és ennek érdekében szolidarítanunk kell egymással és együttes erővel kell kiállni ebben az antidemokratikus rendszerben.

 

Támogatóink és partnereink

Belga Királyság Nagykövetsége, Egyesült Királyság Nagykövetsége, Holland Királyság Nagykövetsége, Írország Nagykövetsége, Osztrák Nagykövetség, Svédország Nagykövetsége, valamint 45 magánszemély a közösségünkbő az adjukössze.hu oldalon keresztül.

Partnerek: Amnesty International Magyarország, Budapest Pride, Charme Hungary, Eötvös10 Művelődési Ház, Európa Könyvkiadó, FLiP e.V – Frauenliebe im Pott, GNG, Háttér Társaság, Közkincs Könyvtár, onvedelemoktatas.hu, School of Disobedience

Grafika/Design: Petrekovics Márton

 

Részletes program

OKTÓBER 6. péntek
1085 Budapest, Mária utca 2.

17:00-19:00 – Érj haza épségben!
Nőként számtalan alkalommal kerülhetünk kiszolgáltatott helyzetbe, az utcán, szórakozóhelyeken vagy akár a saját otthonunkban. A workshop célja a résztvevők mentális és fizikális felkészítése a mindennapok során előforduló támadások kivédésére.
Tréner: Kovács Ildikó önvédelmi szakértő.
Max. 25 fő.
A jelentkezés regisztrációhoz kötött.

OKTÓBER 13. péntek
Bálint Ház (1065 Budapest, Révay u. 16.)

A megnyitó és az azt követő programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. A helyszínen lehetőség van 1000 Ft-os támogatói jegy váltására.

18:00 – Megnyitó ünnepség
A 14. LIFT Fesztivált megnyitja Törley Kata középiskolai tanár, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója.
A 2023-as LIFT-díj átadása. A díjat tervezte és kivitelezte Szőke Barbara üvegművész.
A LIFT irodalmi pályázat díjátadója

19:30 – Filmvetítés: A második aranykor kihívásai (premier előtti közösségi- és sajtóvetítés)
(Romantikus emberi jogi szappanopera, 2023, 90 p. Rendező: Takács Mária)
Hogyan vállalhatja fel magát két szerelmes középkorú nő ma egy vidéki kisvárosban? Pláne, ha az egyikük a helyi iskola közkedvelt tanára, a másikuk mély igazságérzettel bíró művészlélek? Míg a helyi közvélemény forr, a könyvtáros a Meseország mindenkiéből tervez felolvasást. A film két évvel korábbi sorozatunk folytatása. A film után beszélgetés az alkotókkal.

20:00-23:00 – Póker a Salom Klubban

 

OKTÓBER 14. szombat
Bálint Ház (1065 Budapest, Révay u. 16.)


GOBBI HILDA TEREM

13:00-14:30 – Faery Music – Earth Mother

A feminin minőség (f)elszabadulása, magára eszmélése zenés performanszban előadva.
Faery Music zenei atmoszféráját Brigit Faery alias Brigitta Varga teremtette, amiből aztán egy női összművészeti előadás nőtte ki magát, melyben a tagok is egyénenként többféle művészeti vonalat képviselnek. A képzőművész táncos, a filozófus énekes, a zenei producer gitáros, a fúvós hangszereken játszó karikaturista, a perkázó életművész.

Előadók: Turchányi Zsófia – performansz/tánc, Brigitta Varga (Brigit Faery) – ének, gitár, live act / music producer, Paula Chelemen – klarinét, didgeridoo / executive producer, Liberta Csonka – ének, instrumental and body effects, Takács Éva Bianka – djembe

15:00- 16:30 – Transz nőként ellenszélben

„Nem tudok mást, jobbat, mélyebbet, radikálisabbat, politikusabbat és kevésbé politikusat mondani, mint hogy legyünk kedvesek egymással, és senki ne baszogasson senkit.” Vay Blanka íróval, transz aktivistával Saját ketrec című könyvéről, hazai és külföldi ellenszélről Milanovich Domi újságíró, pszichológus beszélget.

17:00-18:30 – Marion Filippi performansza

Marion Filippi, aki Marion versatile és Saphira művésznéven is tevékenykedik, mediterrán multidiszciplináris művész és terapeuta. Miután egyhetes műhelyt tartott az Engedetlenség Leányiskolájának diákjai számára, október 14-én, a Mérleg Újhold éjszakáján egy részvételi pszichomágikus rituáléra gyűlnek össze.

19:00-19:30 – Dukai nővérek: stand-up comedy előadás

Gabriella és Kornélia időnként hazatérnek Eléjjből, mert mágnesként vonzza őket az őshaza – ötvenhatosok leszármazottai. Ismét – csakúgy, mint nyáron a Pride-on – mesélnek színes életükről, valamint reflektálnak itthoni tapasztalataikra.
Veszélyek: fólia, irónia, zsebkendőhiány.
(18 éven felülieknek!)
Az esemény regisztrációhoz kötött, részletek a FB-eseményben.

SUSAN SONTAG TEREM

13:00-14:30 – „Terápia”, ami nem gyógyít – a reparatív beavatkozások
Az előadásban a reparatív terápiát fogjuk körbejárni Filó Mariann pszichológussal. Az átnevelő terápiák azok a beavatkozások, amelyeknek célja a nemi identitás és/vagy a szexuális orientáció „meggyógyítása”. Többek között szó lesz az eredetéről, a módszerekről, a hatásairól, a politikáról és egy nemzetközi kutatás hazai eredményeiről is.

15:00-16:30 – Befogadó Terek workshop

Az erős ellenszélben is működő workshopon módszertani ötleteket kaphatsz arra, hogyan foglalkozz LMBTQ+ témákkal a közösségi tereidben. Célunk, hogy minél többen merjenek aktivizálódni a szexuális és nemi kisebbségek számára befogadó terek létrehozásában.

17:00-18:30 – Feminista fordító klub

Bosszant, hogy a legfontosabb, legszebb angol nyelvű esszék, cikkek nem olvashatóak magyarul? Közös olvasásra és fordításra hívunk leszbikus nőket, akik szeretnék kedvenc feminista szövegüket magyarul is elérhetővé tenni. A fordítandó szöveg(ek)ről az alkalom elején együtt döntünk. A programon való részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Maximum létszám: 10 fő

Szervezők: Mészáros Gréta és Turai Ráhel

ANNIE LEIBOVITZ TEREM

13:00-14:30 – Szégyen!? Perintfalvi Rita teológus előadása

Nem az a szégyen, hogy létezel, hanem az, hogy a politika vagy az egyház ezt akarják elhitetni veled! Olyan korban élünk, amikor a gyűlöletet kovácsolják politikai fegyverré, aminek bárki áldozatul eshet: a leszbikusok éppúgy, mint a zsidók, a feministák éppúgy, mint a menekültek, az elit éppúgy, mint a hajléktalanok. Vajon hogy lehet ilyen körülmények között mégis embernek maradni?

15:00-16:30 – A Szépségről

Tankó Éva Rozália Berlinben élő queer művész. Jelenlegi munkáit a queer test szépsége, a természet és a hagyományos japán költészet ihlette. A rövid versek a kíváncsiság, a vágy, az intimitás és az öröm pillanatait örökítik meg.
Info: Kiállítás a művész munkáiból a LIFT-en.

17:00-18:30 – Meseország története

Három éve jelent meg a Meseország mindenkié című meseantológia. A könyv hazai és külföldi történetéről Rédai Dorottya tart fotós és videós élménybeszámolót, amely után a résztvevők megkérdezhetik, amit mindig is szerettek volna tudni a könyvről, és megvitathatják az LMBTQ közösséget érő politikai elnyomás elleni küzdelem lehetséges módjait.

GALGÓCZI ERZSÉBET TEREM

13:00-14:30 – Leszbikus női archetípusaink és párkapcsolati elakadások

Milyen archetípust testesít meg a filmvászonról ismert Shane McCutcheon vagy Lydia Tár, és vajon milyen archetípus uralkodik benned? Fedezd fel a női archetípusok világát, miközben összekötjük ezt a párkapcsolati mintáiddal. Lazítsd fel a szerepeket, és éld meg teljesen önmagad!

15:00-16:30 – Leszbikusok közötti nemzetközi kapcsolatok – Cornelia Sperling workshopja (angolul)

Nagy segítség, ha tudjuk bátorítani egymást, és együtt túlélni a nehéz időket. Beszélünk a FLiP – Frauenliebe im Pott szervezet (Németország) és a dél-afrikai leszbikus csoportok közötti grassroots partnerségi projektről. Mindenkit szívesen látunk, aki érdeklődik a nemzetközi kapcsolatok és az olyan hálózatok iránt, mint pl. az EL*C. Hogyan teremthetünk több kapcsolatot és szolidaritást a leszbikusok között Európában?

17:00-18:30 – Nők és BDSM

Néhány gyakorlott és gyakorló BDSM és fétis világban mozgó nővel beszélgetve arra keressük a választ, hogy hol a nő helye a BDSM-ben. Miért, hogyan, meddig élvezzük? Hol jelennek meg BDSM motívumok a mindennapi (vanília) szexuális életünkben? Mi az a pont, amikor fordul a kocka? Hogyan szeretünk irányítani, és milyen az az alárendeltség, ami nem megaláz, hanem felizgat? A workshopot interaktívnak, nőfókuszúnak és szexpozitívnak tervezzük, de tőletek is függ, hogy milyen lesz!
Biztonságos teret teremtünk: ami elhangzik, az a workshopon marad. Álló vagy mozgóképi és hangfelvétel tilos! Kizárólag 21 év feletti nőket várunk! Regisztráció: október 10-ig, sniccer.jolan@gmail.com

NAGY SZILVI TEREM

13:00-14:30 – Anyakönyvvezető vs. szertartásvezető

Mi a különbség anyakönyvvezető és a szertartásvezető között? Ezt a kérdést járja körbe Krumesz Marianna okleveles szertartásvezető, aki számos esküvővel a háta mögött állítja: nincs lehetetlen. Azért dolgozik, hogy életetek legcsodálatosabb napja olyan legyen, mint amilyennek azt megálmodtátok. Ha a nagy napot tervezitek, és szeretnétek minél több helyről informálódni, ez a workshop nektek szól.

15:00-16:30 – Szapphó szerelmei

Zoé és Titanilla egy különleges eseményre invitál, ahol a szolidaritás mellett a nőként nőkkel való kapcsolódás kap szerepet – legyen szó fantáziáról vagy akár kézzelfogható vágyról, ismerkedésről, párkapcsolatról vagy szexről.

17:00-18:30 – Tánctanítás a Charme Hungary-vel

Szeretettel várjuk a tánc iránt érdeklődőket erre a workshopra. A Charme Hungary célja, hogy a társas- és versenytáncot az LMBTQ+ közösség számára elérhetővé tegye, és ebben a sportban biztonságos teret biztosítson számukra. Ez egy remek lehetőség lesz, hogy megtanulj pár alaplépést!

GÖDÖR KLUB
1061 Budapest, Király u. 50.

21:00-03:00 – GNG x LIFT buli

A szombati nap záróakkordja a GNG-vel (Girls New Generation) közös, őrült jó csajbuli a Gödörben. A zenei repertoár széles skáláján mozgunk majd együtt ritmusra, a retrótól indulva lépegetünk majd napjaink slágereiig. Készülünk nektek koktélakciókkal, sztárvendégekkel, és fellép a Pink Csikk!

 

OKTÓBER 15. vasárnap

14:00-16:00 – A város leszbikus lenyomatai

A pesti belvárosban teszünk egy sétát leszbikus nyomok után kutatva. Hol éltek azok a történelmi nőalakok, akik nőket szerettek? Hol ismerkedtek a leszbikus nők egykor és most? Milyen helyszínekhez kötődik a magyar leszbikus mozgalom? A válaszhoz a résztvevők személyes élményei is hozzáadhatnak. A program regisztrációköteles (lásd a FB-eseményt), a találkozóhelyet e-mailben küldjük el a jelentkezőknek.

16:30-21:00 – LIFT lelazuló 
Közkincs Könyvtár / Közkincs Library (1088 Budapest, Rákóczi út 11.)

16:30 – Szabadság, szerelem
Felolvasás a 14. LIFT irodalmi pályázatára beérkezett alkotások legjobbjaiból és beszélgetés a szerzőkkel. Vezeti: Borgos Anna, Ferencz Mónika, Lukács Flóra

18:00 – Magyar alkotónők leszbikus témájú rövidfilmjei

Kis Hajni: Szép alak (2016)
Vermes Dorka: Anyák napja (2018), Alba Vulva (2022)
Andella Mirtill: Mint egy Haiku (2021)
Bagossy Júlia: A kutyák nem esznek füvet (2022)

Hozzatok enni- és innivalót, lazuljunk együtt a fesztivál zárásaként!

KÜLSŐ PROGRAMAJÁNLÓ

OKTÓBER 14. szombat

18:00 – Könyvbemutató: Vesna Lemaić: Szíves fogadtatás (Helikon Kiadó, Budapest, 2023)

Nemzeti Táncszínház (Millenáris park, 1024 Kis Rókus u. 16-20.)

A szlovén szerző kisprózái egy menekülttábor hétköznapi gondjait, vagy épp a tömegturizmus banális helyzeteit rögzítik. A mozaikszerűen illeszkedő történetekben az otthonosság és az idegenség, a beilleszkedni és a kitaszítani akarás, a hovatartozás és a kirekesztés érzései találkoznak. A könyvben többek között leszbikus motívumok is megjelennek.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X