KomolyabbKult

Tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre Magyarországon az LMBT Történeti Hónap

Idén márciusban immár tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre az LMBT Történeti Hónap Magyarországon, melynek keretében 40 különféle program várja az érdeklődőket szerte az országban, nemcsak a fővárosban, hanem Debrecenben, Pécsen és Szegeden is.

A programsorozat idén is fontos LMBTQI történelmi évfordulókat ünnepel, mint az első magyar melegjogi aktivista, Kertbeny Károly születésének 200. évfordulóját, az első amerikai melegszervezet megalakulásának centenáriumát, a Labrisz Leszbikus Egyesület 25. születésnapját, a Szivárvány-ügy harmincadik évfordulóját és Takács Mária Eltitkolt évek című filmjének 15. évfordulóját.

A hónap során a résztvevők megismerkedhetnek a kilencvenes évek legendás budapesti szórakozóhelyeivel, a tánctörténet queerkódolt ábrázolásaival, a torontói LMBT közösség történetével, a HIV megjelenésével a magyar sajtóban és a melegség ábrázolásával Márai Sándor műveiben. A közönség részt vehet társastánc-bálon, karaoke-esten, kvízjátékon, Wikipédia-szerkesztő maratonon, zászlókészítésen és városi sétákon, felfedezve Budapest LMBTQI történelmi helyszíneit.

A megnyitó március 2-án lesz az OSA Centrális Galériában, Mocsonaki László, a Háttér alapítója és volt vezetője, valamint Palócz Gergő fellépésével. A megnyitót a Megváltoztatni a gondolkodásunkat című film vetítése követi.

Több kiállítás is kíséri a programsorozatot, mint például a Queer hősök, queer művészet, queer történelem a Madhouse-ban, Velledits Éva fotósorozata a Konfekcióban Zsuzsi, a férfi címmel, és a Holnap hajnalig című kiállítás Szegeden.

A rendezvény fő támogatója a Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége, a programsorozat pedig a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület koordinálásával jött létre. A HVG könyvek Gentleman Jack, Anne Lister titkos élete című kötetéből 400 db-ot ajánlott fel, amelyek az érdeklődők számára ajándékként elérhetőek lesznek különböző eseményeken.

„Célunk, hogy mind az LMBTQI közösség, mind a többségi társadalom közelebb kerüljön a közösség történelméhez és kultúrájához. Hisszük, hogy a tudás mindig hatalom, amire fokozottan szükségünk van olyan időszakokban, mikor a közösségünket rendszeres támadások és megannyi hamis vád éri” – mondta el Hanzli Péter, a Magyar LMBT Történeti Hónap egyik alapítója.

További információkért, és a programok részletes listájáért látogass el a rendezvény hivatalos weboldalára.

Web: www.lmbttortenetihonap.hu

Facebook: https://www.facebook.com/lmbttortenetihonap

Instagram: https://www.instagram.com/lmbttortenetihonap/

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X