Inspiráló

Híres magyar leszbikusok – Léteznek?

Mint a fehér holló. Olyan ritka a híres magyar leszbikus*. Igen, igazi példaképek híján vagyunk, de azért lehet találni egy-egy nyíltan meleg, ismert magyar nőt. Nagyítóval. 

Ellen DeGeneres, Kristen Stewart, Jodie Foster, Ellen Page, Cynthia Nixon. Híres amerikaiak (oké, Ellen Page kanadai), akiknek a neve Magyarországon is ismerősen cseng, és akik nyíltan vállalják, hogy leszbikusok* vagy leszbikus párkapcsolatban élnek. Tévedés ne essék, nekik sem volt egyszerű előbújni a hollywoodi közegben, az ő coming outjuk is hír, de például ott van Ellen DeGeneres show-ja, amiben egy ilyen beszélgetés megtörténhet Ellen Page előbújása után:

Nem csoda, hogy kevés a magát nyíltan vállaló magyar nő, mivel a meleg, a leszbikus, a transz, a queer jelző minálunk bélyeg. Ha valaki előbújik, onnantól ő lesz a meleg stylist, a leszbikus politikusnő és a transz énekesnő, ahelyett, hogy csak stylist, politikus vagy énekesnő volna. Pedig olyan nagy szükségünk lenne a büszkén követhető leszbikus* példaképekre, mint a levegővételre egy zavaros víz alatt eltöltött perc után.

 

Nekem azért

van egy álmom: egy napon olyan országban fogunk élni, ahol nem a nemi identitásuk vagy a szexuális orientációjuk, hanem a jellemük, teljesítményük alapján fogják megítélni az embereket.

Addig is itt a mi szerény, kicsit sárgább, kicsit savanyúbb 5+1-es listánk, ami reméljük, hogy bővül majd még bátor nőkkel:

 

Oláh Ibolya

Az énekesnő 2011-ben bújt elő, akkor is külső nyomás hatására, ugyanis lefilmezték, ahogy egy parkban megcsókolja a kedvesét. Akkor azt nyilatkozta az ügyvédjén keresztül (wtf?), hogy több érzelmet, szerelmet, megértést, sőt inspirációt kap a barátnőjétől, mint bármelyik férfitól az életében. Amúgy Oláh Ibolya elég megosztó személyiség volt már akkor is, amikor a 2003-2004-es Megasztárban feltűnt, vadóc jellemét valaki vagy nagyon bírta, vagy nagyon nem. Mindenesetre riszpekt a vállalásért.

 

Gallusz Niki

Úgy látszik, valami gócpont lehetett az éterben, mert Gallusz Niki is 2011-ben beszélt először arról, hogy összejött egy lánnyal, Bártfai Laurával. Róluk rendszeresen cikkeznek a bulvárlapok, lehet tudni, ki mikor jegyzett el kit, ami viszonylag üdítő. Niki ugyan nem definiálja magát leszbikusként, meg igazából sehogyan sem: nem megy bele fejtegetésekbe, ő egyszerűen egy nőbe szerelmes. A színésznő a Madách Színházban játszik, énekel, vagyis egy bizonyos kulturális vonalat kedvelő réteg megkerülhetetlenül találkozik vele és a történetével.

 

Ungár Klára

A művészek közt akad egy politikus is, jeee! Ungár Klára 2001-ben bújt elő, ekkor még az SZDSZ politikusa volt, most a Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA) elnöke. Ebben az indexes cikkben például azt olvasni róla, hogy politikusként még a liberális oldalon is megnehezítette a helyzetét a coming out. Lehet kedvelni és nem kedvelni a nézeteit, a stílusát vagy véleményét, de annyi tény, hogy jelenleg ő az egyetlen nyíltan leszbikus a magyar politikában.

 

Székely Kriszta

Székely Kriszta az idei Pride megnyitóján nyilvánosan beszélt arról, hogy élete minden eddigi szerelme nő volt. A rendező 2015-ben végzett a színművészetin, azóta az elég menőnek számító Katona József Színházban rendez. A Pride-os beszédében azt mondta, valószínűleg senkit nem lep meg az előbújása, és örül annak, hogy az identitása annyira nyilvánvaló, hogy nem is vet fel kérdéseket. Szerinte a következő lépés az, hogy már erről se kelljen beszélni. Egyébként rendezett a Katonában egy a nemi szerepeket és a kapcsolatokat feszegető előadást a Petra von Kantot.

 

Maris

A vloggerekről szóló cikkünkben már megemlítettük Marist, aki ebből a listából sem hagyható ki. Már csak azért sem, mert a fiatalok egyre inkább vlogokat néznek tévé helyett (vagy mellett), így formálható a gondolkodásuk. Maris 164 ezer feliratkozóval rendelkező csatornáján 2014-ben osztotta meg coming out videóját, amit több mint 170 ezren láttak eddig. A videókban nyíltan beszél a melegségről, a barátnőjéről, Klaudiáról, és nagyjából mindenről, ami egy fiatal lányt érdekelhet.

 

+1 Gobbi Hilda

Nem lehet kihagyni ebből a listából Gobbi Hildát, aki valamelyest ikonikus figurája a magyar leszbikusságnak, meg személyes kedvencem is. Nem tudok arról, hogy lett volna konkrét coming outja, magánéletéről az életrajzi könyvében (Közben) sem ír, de azt tudjuk, hogy sokáig volt együtt Temessy Hédi színésznővel, majd Galgóczi Erzsébet írónővel is (aki egyébként talán az első magyar írónő volt, aki nyíltan írt a leszbikusságról). Ami miatt Gobbi Hildáról fontos beszélni, és ami miatt több ilyen példaképre volna szükségünk az az, hogy a 20. század közepén úgy élt viszonylag nyíltan leszbikus életet, hogy ez soha nem befolyásolta a karrierjét. Kiváló, és emiatt elismert színésznő volt, aki történetesen nőkkel élt szerelmi kapcsolatban.

Borítókép: Szekeres Zsófi

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X