InspirálóPride

Székely Kriszta: „adjátok meg a szabadságát a léleknek, a testnek és szellemnek.”

Kétórás maratoni beszédsorozattal megnyílt a 2017-es Pride hét. Az este leghatásosabb szónoka egyértelműen Székely Kriszta rendező volt, aki főként az önazonosságról beszélt. Rajta kívül Parti Nagy Lajos, Bánfalvi Eszter, Barkóczi Noémi, Nagy Szilvia, Vay Blanka és Hegedüs Martin is a nevét, arcát, szavait adta a rendezvényhez, és mindannyian hangsúlyozták: az emberi szabadság alapvető jog kell, hogy legyen.

„Köszöntöm az állami vezetőket, ha itt vannak!” – mondta Bánfalvi Eszter, az este háziasszonya köszöntője elején. Ha állami vezetők nem is, de politikai szereplők azért feltűntek, mint például Juhász Péter, az Együtt elnöke, vagy Fodor Gábor, a Liberálisok vezetője. A rendezvény hangulatát persze nem az határozta meg, hogy mely politikusok vannak jelen. Hallottunk pár határozott, okos, agilis beszédet, és már-már el is hittük, hogy érdemes nyitottan gondolkodni, önazonosan élni.

Bánfalvi Eszter

Kérdezzetek sokat és kételkedjetek folyamatosan a körülöttetek lévő világban és rendszerekben, és próbáljatok válaszolni újra és újra. Mindig jobb és jobb válaszokat kell adni ugyanazokra az életünket körülvevő kérdésekre. Így fejlődünk. Fejlődjünk!

Székely Krisztát konkrétan visszatapsolta a közönség. A belerinaként induló, ma színházi rendezőként dolgozó nő üdítő személyességgel beszélt arról, hogy kötelességünk kihozni magunkból azt, ami emberként bennünk van, a társadalomnak pedig ezt segítenie kell. A keveseket meglepő coming outja után kiállt a melegházasság mellett, a többségi társadalomnak címezve szavait úgy fogalmazott, hogy

Ne féltsétek tőlünk a házasságot, mert mi csak jogegyenlőséget akarunk, nem elvenni tőletek egy, a nők elnyomásán, megalkuvásán alapuló tradíciót.

Szót emelt az olyan kapcsolatok mellett is, amelyek mindkét fél önmegvalósítását és önazonosságát lehetővé teszik, és bár többször visszatért arra, hogy nem akar és nem tud politikai beszédet mondani, nagyon is fontos volt a jelenléte: kiderült, milyen ereje van annak, ha valaki sallangmentesen képes alapvető emberi értékekről beszélni. A teljes beszédet egyébként a 444-en el lehet olvasni.

Székely Kriszta

Nagy Szilvia, a Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke, akit az Ösztrosokk bulik szervezőjeként és DJ-jeként is ismerhetünk, azt mondta, bízik benne, hogy aktívan vagyunk képesek tenni azért, hogy Magyarország élhetőbb ország legyen, ne csak az LMBTQ embereknek, hanem mindenkinek. Vay Blanka, egykori LMP-s politikus, transznemű nő az LMBTQ közösségen belüli feszültségek rendezésére hívta fel a közönséget, hiszen, ahogy mondta, össze kell fognunk ahhoz, hogy hatékonyan léphessünk fel a társadalmi igazságtalanságok ellen.

LMBTQ-nak lenni onnantól közügy, ha nem hagyódik, nem hagyják, hogy magánügy legyen, s mint ilyen, magától értetődjön.

- mondta Parti Nagy Lajos, aki kifejtette, hogy éppen azért érintett, mert hetero. Azt mondta, bízik benne, hogy lesz még Magyarországnak LMBTQ miniszterelnöke, és parlamentjét sokszínű emberek alkotják majd a magyarság szivárványának változatossága szerint.

Parti Nagy Lajos

A beszédek közben Barkóczi Noémi és Henri Gonzo zenélt, üzenetet közvetítettek egy kanadai hokijátékostól és bemutatták az idei Pride hivatalos videóját is. Íme:

 

 

Átadták a Háttér Társaság díját is, amelyet minden évben egy olyan személy kap meg, aki sokat tett a magyar LMBTQ közösségért, az idei díjazott Hanzli Péter. A vidéki melegközösségeket Hegedűs Martin, a Pécsi LMBTQ Közösség, a PeMel aktivistája képviselte, beszédének pedig talán az a része jutott el igazán a szívünkig, amikor élénken reflektált arra, hogy az ő megjelenése mennyire eltér a többségi társadalom elvárásaitól, és kijelentette, hogy mindannyian szépek vagyunk.

A 10 napos Budapest Pride rendezvénysorozat programjairól ITT írtunk részletesen. Az idei felvonulás július 8-án, 15.00-kor indul a Kossuth térről.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X