Pride

Budapest Pride programajánló

Queer performansz, animációs filmek és fotókiállítás. Jobbnál jobb workshopokra, koncertekre és előadásokra csekkolhattok be idén is a Budapest Pride LMBTQ Fesztiválon, ahol több mint félszáz program vár benneteket.

Mint minden évben, most is a hivatalos Megnyitóval veszi kezdetét a Pride-hét, amit a Kazinczy utcai Teslában rendezünk meg. Beszédet mond Székely Kriszta (rendező, Katona József Színház), Parti Nagy Lajos (író, költő, műfordító), Vay Blanka (újságíró, transznemű aktivista, az LMP, a Greenpeace és az AVM korábbi tagja), Hegedűs Martin Alex (a Pécsi LMBTQ Közösségért csoport tagja, dragqueen előadó), valamint Nagy Szilvia, a Budapest Pride elnöke. A beszédek között Barkóczi Noémi és Henri Gonzo zenél majd nektek, a házigazda szerepét pedig Bánfalvi Eszter (színész) tölti majd be.

A megnyitó után nehogy másfelé vegyétek az irányt, hiszen a nyitóbulit rögtön ezt követően tartjuk, az idei ráadásul jobbnak ígérkezik, mint valaha: a már megszokott zenei kínálaton túl fellép az olasz popsztár, Alex Palmieri, a bulit pedig testfestéssel tehetitek még színesebbé.

A másnap délutáni Common Vibe open jam és vegán pörkölt bekebelezése után  közben elugorhattok az Erzsébet térre, hogy egy flashmob keretében segítsetek szivárványbuborékokkal elárasztani a várost. Ha vasárnap nem vagytok túl fáradtak, akkor fussatok velünk a Run For Rights szervezésében a Margitszigeten, majd gyertek az Aurórába, ahol az LMBTQ közösséget és a feminista aktivistákat megosztó kérdésről, a transzinkluzivitásról beszélgethettek.

Hétfőn is folytatódik a programáradat, számtalan workshop vár titeket, ahol többek között szó lesz a tudatos szexről, az aszexualitásról, továbbá a jogérvényesítésről, és a szokásos biblioterápia sem marad el. Este egy igazán ritkaságszámba menő kiállításmegnyitóra hívunk titeket: a Transzmisszió – KETTŐ című fotókiállítás a transzszexuális testet állítja központjába. A kedd este is különleges lesz, akkor mutatják be a PanoDráma A csodát magunktól kell várni – Rózsa Milán emlékére című verbatim színházi eszközökkel készült előadását, amit a Why Notban szervezett karaokézással lehet majd levezetni.

Másnap egy izgalmas workshopra ugorhattok el, és tudhattok meg többet az LMBTQ+ tematikájú sci-fi világáról a meleg rohamosztagosoknak köszönhetően. Este a Tünet Együttes darabjára (Négy fal között, avagy zárt ajtók, tárt lábak) érdemes eljönnötök, csütörtökön az LMBTQ animációs filmvetítés, pénteken pedig AVOEC RMQS (Raising My Queer Self) c. performansza a kihagyhatatlan programok – szóval jó előre hagyjatok ezeknek helyet a naptáraitokban. Este ismét buli, Chavela Vargas koncert és Women’s Pride.

És másnap délután indul a menet, de tényleg! Idén a Kossuth térről indulunk, érkezzetek időben, mert nagyon jó kis beszédek várhatóak Schilling Árpádtól (rendező), Gyémánt Ágnestől (az első magyar Támogató Szülők Csoportjának alapítója és a Budapest Pride sajtószóvivőjétől, Karlik Cintiától. A ritmusért és a dallamért Antonia Vai felel, Kemény Zsófi pedig egy kis slammel ülteti el bennünk az szexizmus elleni gondolatait. Na, lehetne ennél menőbb? Igen! Ha mindezt este még megspékelitek az idén szintén felturbózott Rainbow bulinkon: táncolhatsz a Szkafander, a Vibe, llll, Mettyu+Kali és a Küss Mich zenéire. Sőt! Akár még queer tetoválásokat is csináltathatsz. Ez lesz a nyár legjobb estéje. Szóval ki ne hagyjátok! Mi szóltunk.

Ja, és két program között bármikor beugorhattok a hét folyamán az Auróra kertjébe, ami 2017-ben a Pride hivatalos bázisaként üzemel.

Szóval, szabad-e vagy? Kérdezi a mottó. Még szép! Toljuk meg együtt ezt a fesztivált!

 

A Pride programfüzetet itt éritek el

 

Reagálva az e heti hírekre: az Auróra közösségi házként továbbra is üzemel, minden program meg lesz tartva, csak a kereskedelmi tevékenység (vendéglátás) állt le. 

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X