KomolyabbVilág

Heteró Pride Bostonban, avagy a gyűlölet büszkesége

Néhány napja, augusztus 31-én bizarr esemény zajlott le Bostonban: a legliberálisabb államok egyikének számító, a melegházasságot elsőként bevezető Massachusetts fővárosában hatalmas tiltakozás ellenére megrendezésre került az első „Straight Pride”, azaz a heteroszexualitás ünnepe.

Ugyan a szervezők azt a jól ismert frázist puffogtatták, hogy „miért csak a homoszexualitást lehet ünnepelni”, a rendezvény mögött valójában nem az ünneplés motivációja állt. A szervezők sokkal inkább a nagyszámú bostoni LMBTQ+ közösség tagjait akarták megfélemlíteni, és kifejezni támogatásukat a Trump-féle nacionalista-rasszista-szexista politika iránt. Nem szabad meglepődni azon sem, hogy ugyanezek a szervezők álltak a tavaly nyáron Charlottesville-ben megrendezett szélsőjobboldali felvonulás mögött is, amelyben az ellentüntetők tömegébe kocsi hajtott, baloldali aktivista Heather Heyer életét követelve.

Boston városa nem is akart eredetileg engedélyt adni a Straight Pride-nak, többek között azért sem, mert hatalmas felháborodás fogadta a szervezők bejelentését. Hogy miért kaptak végül mégis engedélyt a rendezvény lebonyolítására, az rejtély. A döntés szimbolikus jelentősége felbecsülhetetlen: Trump Amerikájában láthatólag még Bostonban is kifejezést kaphatnak a csak nagyon enyhén bújtatott homofób vélemények.

 

Fotó: AFP/Getty Images

 

Mint nyilvánvalóvá vált, a heteroszexualitás ünnepe helyett egy, az LMBTQ+, nem fehér bőrszínű, valamint nem jobboldali gondolkozású emberek elleni tüntetésről volt szó. A Straight Pride valójában természetesen nem a heteroszexuális szerelem változatosságát ünnepelte, hanem a fehér, heteroszexuális, bevándorlóellenes szexizmust—mint életformát és mint politikát. A körülbelül 40-50 fős csoport főleg középkorú vagy idősebb férfiakból állt: amennyire meg tudtam állapítani, kizárólag fehérekből. Trumpot támogató vagy amerikai zászlókat lengettek, fenyegették az ellentüntetőket, vagy nacionalista és homofób szövegekből álló transzparenseket tartottak. 

Az ellentüntetők száma összehasonlíthatatlanul meghaladta a „felvonulókét”. Boston LMBTQ+ közösségének színe-java, valamint az emberi érzéssel rendelkezők nagy tömege képviseltette magát az ellentüntetők közt. A queer emberek énekeltek, az Antifa megafonokkal igyekezte túlharsogni a straight pride-osokat. Többen skandálták, hogy „Boston hates you”, vagyis Boston utál titeket: de az ellentüntetők részéről nem került sor semmilyen agresszióra. A nacionalista felvonulók, ugyan fenyegetőztek, de nem kísérelték meg bántalmazni a hatalmas túlerőben lévő ellentüntetőket.

Az esemény mégis traumatikus volt a számomra. Említettem, hogy érthetetlen, hogy Boston városvezetése miért adott engedélyt a rendezvény megtartására. Felteszem, hogy a magyarázat összefügg azzal a rendőri jelenléttel, ami felvonult a Straight Pride védelmére. Ugyan az ellentüntetők senkit sem kíséreltek meg bántalmazni, a bostoni rendőrség nagy számban -százaival, becslésem szerint - kivonuló csapatait más Massachusetts állami helyi rendőri osztagok is támogatták: félelmetes rohamosztagok, motoros rendőrök tömkelege, és—nem túlzok—harckocsik. A saját szememmel láttam. 

Miért volt szükség erre a rendőri jelenlétre? Úgy tűnik, azért, mert meg kellett védeni a homofób, rasszista és nacionalista söpredéket az aggresszió jeleit alig mutató, szeretetet és elfogást hirdető ellentüntetőktől. Ugyan a rendőrségnek nem mindig sikerült elválasztani a felvonulókat az ellentüntetőktől, de több ellentüntetőt letartóztattak, egyesekre borsspray-t fújtak. A straight prideosokra nem. Személyesen pedig több olyan jelenetnek voltam tanúja, amikor a rendőrök koordináltan bekerítették, kordonok közé zárták az ellentüntetők egyes csoportjait, vagy hirtelen az ellentüntetők tömegében utat vágva motoros felvonulást rendeztek. Ezek az erőmegnyilvánulások céltalannak tűntek, vagy ha volt is céljuk, az rejtély maradt. Többnyire egy-egy ilyen rendőri akció után a rendőrök egyszerűen továbbálltak, vélhetőleg a rendezvény egy másik részére.

 

Fotó: Chris Christo/MediaNews Group/Boston Herald

 

Miért volt ennyi rendőr? Miért voltak rohamosztagok? Miért tartóztattak le ellentüntetőket, bántalmazták az éneklő tömeget? És miért kerülhetett egyáltalán sor erre a gyalázatos, szégyenletes Straight Pride-ra? Azért, mert Trump Amerikájában a politika tudván tudja, hogy a saját nacionalista, idegengyűlölő, rasszista és antidemokratikus politikájának a legnagyobb ellenfelei az LMBTQ+ emberek, az emberi jogokat védő civil aktivisták, a szexizmust és rasszizmust nem tűrő baloldaliak. A trumpi gyűlöletet szító politika felismerte a szélsőjobbos, Amerikában gyakran neonáci, csoportokban a saját ideológiájának a született szövetségesét, legalkalmasabb megtestesítőjét. 

Látnunk kell, hogy kikkel állunk szemben. Amikor a feketéket, mexikóiakat, bevándorlókat, romákat, migránsokat támadják, minket is támadnak. Az LMBTQ+ jogok emberi jogok, de ez fordítva is igaz: az emberi jogok az LMBTQ+ közösség ügye. Mindig, mindenhol. Amíg mást elnyomnak, mi sem vagyunk szabadok. Össze kell fognunk.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X