ÉletmódKomolyabb

Gyermekvállalás leszbikusoknak – Európai termékenységiklinika-körkép

Cikksorozatunk második részében felkutatjuk, hogy milyen lehetőségei vannak egy gyermekvállalás előtt álló leszbikus párnak, ha a mesterséges megtermékenyítésen gondolkodnak. Az itthoni szabályozás rendkívül szigorú és diszkriminatív ebben a kérdésben, így érdemes lehet a határainkon túl keresni megoldást - ebben szeretnénk segítséget nyújtani ezzel a cikkel.

A cikk megjelenését a bécsújhelyi Tiny Feet Klinika támogatta.

Ahogy azt a korábbi cikkünkben bővebben kifejtettük, az örökbefogadást 2021 februárjában ellehetetlenítették az azonos nemű párok számára, tehát az egyetlen lehetőség a mesterséges megtermékenyítés maradt. Mesterséges megtermékenyítésnek a szakirodalom nagyobbik része azt nevezi, amikor orvosi beavatkozás során teszik lehetővé a terhesség létrejöttét. Más értelmezésben mesterséges megtermékenyítés az, amikor közösülés nélkül, külső segítséggel termékenyítik meg a petesejtet. Az utóbbi megfogalmazásban így akár a házilag elvégzett, közösüléssel nem járó megtermékenyítést is számba vehetjük. 

A házilag elvégzett mesterséges megtermékenyítés, például az ondó fecskendővel való bejuttatása a legegyszerűbb módszer, amit egy termékeny leszbikus nő választhat. Maga a folyamat tényleg egyszerűnek tűnik, a bonyodalmak a sikeres teherbe eséstől kezdődhetnek. A spermadonor bármikor kérheti az apaság elismerését, az anyát pedig bármikor bűntettel, az emberi test tiltott felhasználásával vádolhatják.

Megtermékenyítés orvosi keretek között

A klinikai mesterséges megtermékenyítés esetén nemcsak az előbb említett kockázat küszöbölhető ki, hanem biztosak lehetünk abban, hogy megvizsgált, egészséges sperma kerül felhasználásra. - mondta el Dr. Rudolf Rathmanner, a bécsújhelyi Tiny Feet termékenységi klinika egyik mesterséges megtermékenyítés szakértője.

A mesterséges megtermékenyítés egyik fő típusa az inszemináció, amikor a megtermékenyítés a sperma befecskendezésével történik. Az inszeminációnak egyik típusa a donor inszemináció, amikor spermabankból szerzik be a donor spermáját. A másik fő típus az in vitro fertilizáció (IVF), amit magyarul lombik bébi módszernek is nevezünk. Ekkor a szervezeten kívül történik a petesejt megtermékenyítése. Az IVF egyik típusa a kölcsönös (reciprocal) IVF vagy másnéven ROPA módszer, amikor az egyik anya megtermékenyített petesejtjeit ültetik a másik anyába, így egy úgynevezett megosztott anyaság jön létre. Nem meglepő, hogy az utóbbi a leszbikusok által leginkább kedvelt eljárás, hiszen így mindkét fél fizikailag vehet részt a folyamatban. Hogy ki melyik módszert választja vagy választhatja, abban nagy szerepe van az egészségi állapotnak, az életkornak és az anyagi helyzetnek.

Az ország kiválasztása

Magyarországon házaspárok, különböző nemű élettársak, meddő vagy komoly fertilitási problémával küzdő vagy 35 év feletti egyedülálló nők vehetnek részt mesterséges megtermékenyítésben. Az egyedülálló vagy leszbikus kapcsolatban élő nők, akiknél nincs egészségügyi akadálya a teherbeesésnek, kénytelenek külföld felé venni az irányt. Szerencsére több olyan európai ország is van, ahol a leszbikus kapcsolatban élő nőket is tárt karokkal várják a klinikák. Az ILGA-Europe szivárvány térképe jó áttekintést ad arról, hogy melyik országokban engedélyezett a mesterséges megtermékenyítés egyedülállóknak vagy azonos nemű kapcsolatban élőknek. Ebben a cikkben az utóbbi csoportba tartozó országokra koncentrálunk, és ezek közül emelünk ki néhányat.

Szempontok

Mivel minden ország külön szabályozással bír a mesterséges megtermékenyítésre vonatkozóan, így a célpont kiválasztásánál elsősorban az adott ország jogi környezetét érdemes megismerni. További fontos tényező a beszélt nyelvek, a távolság, megközelíthetőség és természetesen az ár - teszi hozzá Dr. Rudolf Rathmanner. Náluk, a Tiny Feet klinikánál,  amikor magyar kliensek érkeznek, magyar anyanyelvű személyzet is segíti a kommunikációt, illetve Magyarországhoz való közelségük miatt könnyű az odajutás, és még szállásra se kell költeni.

Jó kiindulási pont lehet a klinikák weboldala, mert a legtöbb esetben közzéteszik az árlistát, szerencsés esetben részletezve, hogy milyen szolgáltatást nyújtanak azért a bizonyos összegért. A különböző beavatkozások alap áráról tájékozódva fontos, hogy pontosan tisztában legyünk vele, mit tartalmaz az ár. Sok esetben ugyanis a gyógyszerek, a tesztek, a konzultációk külön fizetendők, mindezen felül pedig számításba kell venni az utazás és szállás költségeit. Nem elhanyagolható az sem, hogy a klinika rendelkezik-e saját spermabankkal, illetve ha nem, akkor honnan szerzik be azt. Van olyan klinika, aki külföldieknek csak helyi lakcím esetén kínál bizonyos szolgáltatásokat, de van, ahol egyáltalán nem tudnak spermát biztosítani. A sikeres teherbeesési statisztikákat is érdemes áttekinteni a klinika kiválasztásakor, ha pedig ez nincs feltüntetve az intézmény honlapján, akkor az első konzultáció során legyen ez az egyik kérdés. Az első konzultációt a legtöbb klinika ingyenesen kínálja, érdemes élni a lehetőséggel.


Ausztria

Az osztrák törvények szerint a spermadonor-rendszer fél-anonim. Ezi azt jelenti, hogy a 14 éves kort elért gyermek kérheti a másik fél kilétének felfedését.

A Tiny Feet bécsújhelyi klinikájának talán legnagyobb előnye, hogy az osztrák-magyar határtól mindössze 30 kilométerre található, valamint magyar anyanyelvű személyzet is segíti a problémamentes kommunikációt. Az inszemináció költsége spermadonor igénybevétele esetén 1350 euró, IVF pedig 3220 eurótól érhető el, ehhez adódnak a gyógyszerek költségei. Az első konzultáció történhet telefonon, videóchaten vagy személyesen is, ekkor az érdeklődők minden lehetséges felmerülő kérdésre választ kaphatnak az általuk választott nyelven (német, angol, magyar, török) - mondja el Dr. Rathmanner.

Dánia

A dán szabályozás lehetővé teszi, hogy a spermadonor szabadon döntsön arról, hogy anonim szeretne-e maradni vagy sem. A koppenhágai Vitanova Fertility Center siker rátája 18-35 év közötti nők esetén 41%, spermadonorral végzett in vitro megtermékenyítést 3530 eurótól kínálnak, emellett extra költséget jelentenek a gyógyszerek, tesztek.

Egyesült Királyság

A helyi szabályozás szerint 16 éves kortól kérvényezheti a gyermek, hogy felfedjék a donor kilétét, a tényleges felfedéshez azonban kell a donor beleegyezése. A Create Fertility országszerte 10 helyszínen működik, az IVF kezdőcsomag alapára 3395 font (3920 euró), extra költség a tesztek, konzultációk. A manchesteri klinika 35 éven aluli nők esetén 32%, a St. Pauls-i klinika esetén ez az arány 50%.

Finnország

Finnországban a donációból született gyermek 18 éves korában jogában áll megtudni ki a biológiai apa, ha maga a donor is így kívánja. Az Ovumia 46 éves korig végez mesterséges megtermékenyítést, IVF 2848 eurótól érhető el, itt is extra költség a konzultációk, tesztek és a gyógyszerek, a teljes ár 5000-6000 euró körül mozog. 

Spanyolország

Spanyolországban a sperma donáció teljes mértékben anonim. A Barcelona IVF klinikán az IVF és a reciprocal IVF módszerrel való megtermékenyítés is 4970 euró összegért érhető el, anonim spermadonorral. A sikeres megtermékenyítési arányok 18-35 év között 79,3%. A madridi Eva Fertility Clinics hasonló kezeléseket kínál, pontos árat azonban nem közölnek, minden esetben személyre szabott árat kalkulálnak. Hasonló okok miatt sikerességi rátát sem tüntetnek fel, viszont a mesterséges megtermékenyítésre jelentkezőknek úgynevezett sikertanulmányt készítenek. 

 

Több más európai országban is érdemes utánanézni a lehetőségeknek, illetve mindig jó ötlet olyanokkal beszélgetni a tapasztalataikról, akik már végigmentek a folyamaton. 

Cikksorozatunk következő részében Dr. Rathmanner, a bécsújhelyi Tiny Feet termékenységi klinika egyik mesterséges megtermékenyítés szakértője fog végigvezetni minket azon, hogy mire számíthat, aki belevágna a mesterséges megtermékenyítésbe - hogy néz ki a folyamat az első gondolattól a baba megszületéséig.

Ha szeretnéd felvenni a kapcsolatot a Tiny Feet klinika szakembereivel, magyarul is írhatsz nekik a wn@tinyfeet.at emailcímre. Visszahívást is kérhetsz, akár magyar nyelven is.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X