KomolyabbKultPrideqLit

November 20-án ünnepeljük a Transznemű Emlékezés Napját

A Budapest Pride csapata november 20-án 19 órától emlékezik meg gyűlölet-bűncselekmények következtében elhunyt transznemű emberekről az Aurórában a Transznemű Emlékezés Napja keretében.

Rita Hester nem érte meg a 35. születésnapját. Két nappal előtte késelték halálra saját lakásában, pusztán azért, mert transznemű nő volt, aki a nemi identitásához hűen élt. Barátnője megemlékezéséből indult ki a mára világszintű esemény, a Transznemű Emlékezés Napja, mely a gyűlölet-bűncselekmények következtében elhunyt transznemű vagy annak vélt embereknek állít emléket. Ez tavaly világszerte 369 embert jelentett, idén pedig eddig 331 transznemű személyt halála került bejelentésre. 

 

Kik azok a transznemű emberek?

A transzneműség átfogó gyűjtőfogalma mindazon embereknek, akiknek nemi identitása eltér a születésükkor bejegyzett biológiai nemtől. Ez becslések szerint az emberiség mintegy 0,6%-át érinti. Transz nőként definiálják magukat azok, akiket születésükkor férfiként anyakönyveztek, de a nemi identitásuk és/vagy nemi kifejezésük alapján ők nőként határozzák meg magukat. A transz férfiak pedig, habár nőként anyakönyvezték őket, később ők férfiként határozták meg magukat. 

 

Mi az a nemi identitás és önkifejezés?

Nemi identitás az, amit az egyén a saját, belső tapasztalatai alapján állít magáról. Például az, hogy nőnek érzed magad. Szerencsés esetben az anyakönyvedben is ez szerepel. Nemi önkifejezés minden olyan fizikai jellemző, megnyilvánulás, amivel egy ember a nemét megjeleníti a külvilág előtt (viselkedés, öltözködés, hajviselet, beszédmód). Egy maszkulinabb leszbikus például feszegeti a nemi önkifejezés határait, amikor olyan ruhákat és frizurát visel, amelyeket a többségi társadalom nem tart nőiesnek.  Ezeknek nincs köze a szexuális irányultsághoz – egy transznemű ember is ugyanúgy lehet heteró vagy meleg/leszbikus, mint bárki más.

 

 

Mi a gyűlölet-bűncselekmény, és miért számítanak annak a transznemű emberekkel szemben elkövetett erőszakos cselekedetek?

A gyűlölet-bűncselekmény olyan előítéletes indokból elkövetett bűncselekmény, amelynek okalehet többek között az áldozat vallási, nemzeti, etnikai hovatartozása, szexuális irányultsága vagy nemi identitása. A transznemű emberek ellen elkövetett gyilkosságok mögött a transzfóbia, homofóbia, rasszizmus és nőgyűlölet is állhat.  

 

Magyarországon is gyilkosság áldozatává válnak transznemű emberek?

Az erőszakos, gyűlölet táplálta zaklatások száma Európában, illetve Magyarországon is magas. A transznemű emberek 34%-a vallott úgy, hogy ilyen cselekményeknek volt kitéve. Fontos tudni, hogy Magyarországon csak egyetlen olyan gyűlöletből fakadó gyilkosságról tudunk, ahol transznemű ember volt az áldozat. Bár a szám alacsony, sajnos nem a transzfóbia hiánya a magyarázat. Az okok szerteágazóak. Itthon a transznemű emberek félelemből és önvédelemből inkább nem fedik fel valódi identitásukat, illetve a gyűlölet-bűncselekmények 99.7%-át vagy be sem jelentik, vagy a hatóságok nem így határozzák meg azokat.

 

A transzfóbia sajnos nemcsak a transznemű áldozatokat, hanem szeretteiket is érinti:

- Az egyik áldozat, Avery édesanyja a következőket mondta a fia meggyilkolása után:

„Ő az én gyermekem volt, el kellett fogadnom függetlenül attól, hogy biszexuális, meleg, transznemű. Ő az én gyermekem volt, és az irányultsága senkit, de senkit nem jogosított fel arra, hogy megölje őt.”

Ez a nap lehetőséget ad arra is, hogy az LMBTQ+ közösség tagjai összegyűljenek és beszélgessenek arról, hogyan lehetne biztonságos környezetet kialakítani a transznemű emberek számára, hogyan lehetne őket támogatni. Sajnos létezik transzfóbia az LMBTQ+ közösségen belül itthon és nemzetközi szinten is, de tehetünk ellene.

 

A Budapest Pride csapata november 20-án 19 órától emlékezik meg a transzfóbia áldozatairól az Aurórában. Az esemény regisztrációhoz kötött, további információt itt találsz.

 

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X