InspirálóVilág

Tom Ford, avagy egy sikeres meleg férfi története.

Tom Ford mára napjaink egyik legsikeresebb divattervezője, a célközönsége világjáró, művelt, jó anyagi háttérrel rendelkező emberek, erős, magabiztos nők, akik intelligensek, és ismerik a saját stílusukat. Élete azonban korántsem így indult: társai közt különcnek számított, a fiúknak már-már “kötelező” sportokban nem jeleskedett, és a Texas államban népszerű fegyverek sem érdekelték. Mégis képes volt felvállalni önmagát, így önazonosan, sok munkával nagy sikereket tudott elérni, ami mindannyiunkat inspirálhat.

Ford 1961. augusztus 27-én, Texas államban született, Austin városában. Gyermekkorát itt töltötte szüleivel. Már gyermekként érdekelte a divat, szépérzékkel rendelkezett, maga rendezte be az otthonát, ő választotta ki a megfelelő bútorokat. Értékelte édesanyja megjelenését és ruházatát, tanácsokat adva neki. Később elköltözött a szülői házból, hogy megkezdje felsőfokú tanulmányait művészettörténet szakon. Egy ideig foglalkozott színészettel is, de ez viszonylag rövid szakasza volt az életének. Később tanult építészetet is, de ebben sem találta meg igazán önmagát.

Fiatalon, 10 éves kora előtt ébredt rá szexualitására. Öltözékével, megjelenésével kitűnt társai közül, amit igen vegyesen fogadtak a környezetében.

Társaitól eltérően nem volt kiemelkedő sem a fociban, sem egyéb csapatjátékokban. Nem tudott bánni a fegyverrel, ami Texas államban mondhatni alapvető dolognak számít. Ezek miatt sokat piszkálták.

A szülei azonban „csodálatosak”, mindvégig támogatóak voltak vele szemben, így nem kellett küzdenie velük, hogy elfogadják őt olyannak, amilyen. Számukra gyermekük boldogsága volt a legfontosabb, és nem ítélték el a szexualitása miatt.

Társa Richard Buckley, újságíró, akivel egy divatbemutatón találkozott 1986-ban. A pár közel harminc éve van együtt, szerelmüket 2014-ben tették hivatalossá házasságkötésükkel. Jelenleg egy közös gyermeket nevelnek, aki az Alexander John Buckley Ford nevet viseli.

 

 

Ford számára rendkívül fontos az elköteleződés és a hűség, nem véletlenül tart ki Richard mellett immár három évtizede. Egy interjúban elmondta: szerelem volt első látásra, egyetlen pillantás elég volt, és tudta, hogy ő az igazi számára. Szerinte mindenekelőtt tisztelni kell a másikat, ha az, akivel vagyunk, egy olyan ember, aki jószívű és tiszta lelkű, nem szabad elhagynunk, mert soha nem találunk jobbat. Ha nehézségek adódnak egy kapcsolatban, akár veszekedés, vagy kisebb viták, érdemes dolgozni a közös megoldáson, annak ellenére is, hogy ezek nagyon nehéz időszakok tudnak lenni, és mind a két felet megviselik testileg, lelkileg egyaránt.

Korai éveiben olyan neves cégeknek dolgozott, mint a Gucci vagy az Yves Saint Laurent, majd saját márkát épített fel, és 2004-ben megalapította saját divatházát TOM FORD néven.

 

 

A divattervezés mellett két filmet is rendezett: az Egy egyedülálló férfi (2009) és az Éjszakai ragadozók (2016) című alkotásokat.

Az Egy egyedülálló férfi egy könyv alapján készült, amit Ford szeretettel olvasott fiatal korában, ez adta neki az ihletet a film elkészítéséhez. Egy meleg professzor áll a középpontban, aki elveszíti élete párját. A film az emberi kapcsolatok témájára épül, hogy azok miként határozzák meg az életünket. George (Colin Firth) elkeseredetten keresi élete értelmét szerelme halála után. A kérdés, hogy vajon megtalálja-e?

Az éjszakai ragadozók a hűségről szól, azok megtalálásáról az életben, akiket szeretünk, és akik mellett kitartunk. A film nagyszerűen bemutatja, hogy mi történik akkor, ha a számunkra fontos  embereket eldobjuk magunktól. Manapság mindentől és mindenkitől könnyedén megválunk, nem dolgozunk az emberi kapcsolatainkért.

Mindkét filmet érdemes megnézni, a mély témák amiket feldolgoznak, mindenkit elgondolkoztathat.

Tom Ford élete és munkássága, habár most a határtalan siker és csillogás látszik belőle, nem kis erőfeszítés eredménye. Gyerekkorától kezdve önazonos maradt, dolgozott azért, hogy olyan életet élhessen, amit most sokan irigyelhetünk. Én mégis az irigykedés helyett inkább az inspirálódást ajánlanám, mert van amiből.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X