KomolyabbKult

Szivárványos könyvajánló IV. – A dán lány

Folytatódik a szivárványos könyvajánló sorozatunk. Ezúttal egy transznemű nő életét feldolgozó történelmi regénnyel ismerkedhetsz meg. Ha elmulasztottad a sorozat előző részeit, kukkantsd meg a Baby Jane-ről, a Simon és a homo sapiens lobbiról és a Vérvörösről készült ajánlóinkat!

 

T – David Ebershoff: A dán lány (2012)

Eredeti megjelenés: 2000

 

Bár a cím sokak számára ismerősnek csenghet a moziplakátokról, azt már kevesebben tudják, hogy Lili története nemcsak filmként, de könyv formában is elérhető magyarul. A dán lányt olvasva megismerhetjük Lili Elbét, az első olyan személyt, akin nemi helyreállító műtétet hajtottak végre.

A regény elején az 1920-as évek Koppenhágájában járunk egy művészházaspár, Greta és Einar Wegener, otthonában. Greta modellje lemondja a megbeszélt találkozót. Mivel a festőnő mindenképpen be szeretné fejezni a művét, megkéri a férjét, hogy álljon neki modellt  női harisnyában és cipőben. Ezzel kezdődik meg Einar Lilivé való átalakulása.

Einar egy lassú folyamat eredményeként válik nővé. A transznemű identitás első felismerésétől a végső nemi helyreállító korrekciós műtétig évek telnek el. Nem is csoda, hiszen Lili Elbe egyedülálló volt a maga korában: nem állt előtte olyan személy, akinek a példáját tudta volna követni. Lili csupán a megérzéseire és Gretára támaszkodhatott. A feleség az LMBTQ+ szövetséges mintaképeként van ábrázolva a regényben. Megérti és elfogadja férje lassú eltűnését, és Lilit a legjobb barátnőjeként támogatja.

Habár Lili Elbe (1882-1931) volt az első transznemű nő, aki előbújt a nagy nyilvánosság előtt, életéről nem sok információ maradt fent. Ebershoff főleg Lili naplójára alapozva próbálta meg rekonstruálni a nő életét. Az író azonban több alkalommal is hangsúlyozta, hogy A dány lány főszereplője egy fiktív karakter, akit Lili Elbe története ihletett.

Kitalált részletek ide vagy oda, mégis óriási dolog, hogy a történelmi regények képesek olyan identitásoknak hangot adni, amelyeket a kor morálja némaságba fojtott. Einar-Lili története alkalmat ad az olvasónak arra, hogy bepillantást nyerjen egy transznemű nő lelkivilágába, és megértse, milyen egy olyan testben élni, amelyben a lélek nem ismeri fel magát. Továbbá a regény végigköveti Lili fizikai átalakulását is, így orvostörténeti szempontból is érdekes olvasmány.

Fontos azonban azt hangsúlyozni, hogy Lili Elbe élete egy, a sok transznemű élettörténet közül. Ha pedig transznemű nőként keresed magad az irodalomban, jó ha tudod, hogy Liliről a vizsgálatok és a műtétek alkalmával kiderült, hogy interszexuális volt. Mivel azonban Lili ennek hosszú ideig nem volt tudatában, a regény inkább a transznemű identitás ábrázolása, mint az interszexualitásé.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X