ÉletmódKomolyabbKult

Színház a kanapéról, avagy kultúra az online térben

Valljuk be, mindannyiunknak hiányzik a kulturális élet, és bár lassan visszatérhetünk a színházakba is, még sok tényező van, ami ezt nem teszi teljessé. Ha már túl vagy az ötvenedik könyvön, az összes jó filmet megnézted, ráadásul a színházi újdonságokkal is naprakész szeretnél maradni, az online színház tökéletes választás. Sőt, a jegyvásárlással a művészek munkáját is támogatod!

Cikkünkben a kortárs színházak legújabb előadásaiból szemezgettünk:

Centrál Színház

A Centrál Színház többek között olyan klasszikus színházi előadásokkal szolgál online, mint a Sok hűhó semmiért Shakespeare-től, vagy Csehov Sirálya.
Aki kortárs előadásra vágyik, május 8-tól Puskás Tamás rendezésében a Vérszipoly című musicalt is megtekintheti online, amelynek írója Philipp István. A történetben Tompos Kátya színésznő játssza a rideg grófnőt, aki a szerelmet egy vámpírban szeretné megtalálni. A férje emiatt felbérel egy álvámpírt, hogy verje át a grófnőt,idővel azonban egy igazi vámpír jelenik meg a színen.

Érdekesség, hogy a rímdrámát Romhányi József költő 100. születésnapján mutatták be, akinek a rendező korábban tanítványa volt .

Magyar Állami Operaház

Székely Kriszta rendezésében a Magyar Állami Operaház oldalán a Hoffmann meséi című három felvonásos operát tekinthetitek meg. 
A művet E.T.A. Hoffman német származású író szövegének felhasználásával Jules Barbier írta. Az operett központjában a nőideál keresése áll, a főszereplő maga az író, aki különféle múzsákban keresia beteljesülő szerelmet.
A magyar nyelvű előadáshoz magyar, angol és francia felirat is elérhető. 

ESZINHAZ.HU 

Végül a legnagyobb adatbázisról sem feledkezhetünk meg: az eszinhaz.hu-n számos élő vagy felvételről sugárzott előadást, koncertet láthatunk. Van lehetőség csak egy-egy előadásra jegyet venni, amit egy bizonyos ideig elérhetővé tesz az oldal, de havi előfizetést is választhatunk, így egy hónapig korlátlan hozzáférést kapunk.

Az élő előadások számos technikai könnyítéssel szolgálnak a szórakozni vágyóknak: 

többek között értesítő érkezik az előadás megkezdése előtti két órában, illetve több kameraállás közül lehet válogatni a műsor alatt. Továbbá különböző gépekről is be lehet jelentkezni, és Magyarországon kívül is használható.

Viszont néhány dologra oda kell figyelni az online közvetítések során: élő adás alatt nem lehetséges megállítani a műsort, és onnan folytatni, míg a rögzített előadásokkor bármikor megállítható a felvétel egy nasiszünetre, és onnan folytathatjuk, ahol leállítottuk.
Letölteni egyik típust sem lehet, hisz az alapot adna a felvételek tiltott terjesztésére, és az jegyek árát nem térítik vissza lemondás esetén. 

Messzemenően újkeletű a kortárs színdarabok ennyire precíz sugárzása, és a témák sokszínűsége mellett sem mehetünk el. 

Nézzünk néhány elérhető előadást a kínálatból:

Egyformák vagyunk

A mű szerzője Szécsi Noémi, rendezője szintén Székely Kriszta. A szerző saját leírása:

"Néha rádöbbensz, hogy egyáltalán nem ezt akartad? Szorítást érzel a szíved körül?

Mindig helytállsz, de olykor nem látod értelmét, máskor meg nem állsz helyt és szégyenkezel?

Annyiszor szültél, ahányszor akartál? Kettővel többször vagy egyszer kevesebbszer?

Olykor úgy érzed, öregszel? De azért még jól tartod magad?

Fogyókúrázol? Vagy az embernek legalább ennyi öröme legyen?

Felriadsz hajnalban? Vagy eleve el sem alszol?

Elza és Em sem alszanak ezen az éjszakán, amely egy nemszeretem céges buliból egy nem túl sok vidámsággal kecsegtető másnapi családi eseményig vezet. Harmincéves barátságukból adódóan összeszokottan gyötrik egymást és önmagukat, miközben vonakodva szembesülnek múltuk és jelenük kísérteteivel.

Az Egyformák vagytok című regény főhősei a mű streamelésre adaptált, rövidített változatában öt rövid jelenetben vezetik végig a nézőt huszonnégy óra története."

A Széplélek

Geréb Zsófia rendezésében megalkotott színdarab, aminek a szövegét Závada Péter slammer, irodalomtörténész írta. A mű cselekménye a német romantikától egészen a II. világháborúig tart. 

Bárhogy is döntünk a választékból, mindenképp megérdemlünk egy vállveregetést, mivel nemcsak jól szórakozunk, hanem a művészek erőfeszítését és a színházi világ fennmaradását is támogatjuk.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X