ÉletmódKomolyabb

Mit tegyek, ha szerelmes vagyok a legjobb barátnőmbe?

Mit tehet az ember, ha beleszeret a legjobb – természetesen heteró – barátnőjébe? Az Autostraddle cikkében erre keresik a legjobb megoldást.

Sokunk számára ismerős helyzet, hogy beleszeretünk a legjobb barátnőnkbe. Hónapokon, esetleg éveken át frusztráltan nézzük a háttérből, hogy a világ legjobb nője pasikkal jár, akik ráadásul persze meg sem érdemlik őt.

Jól ismert dilemma ez, az Autostraddle olvasójának (nevezzük Allie-nek) helyzete azonban ennél is nehezebb. Mert mi van akkor, ha a ‘heteró’ barátnőről kiderül, hogy becsajozott?

Allie öt éven keresztül frusztráltan nézte a háttérből, hogy a világ legjobb nője pasikkal jár, akik ráadásul persze meg sem érdemlik őt. Soha eszébe sem jutott, hogy a lány queer lehet. Ő maga nagyrészt magányos maradt, minden nap beszélt a barátnőjével, és rengeteg kézzel készített ajándékot gyártott neki, miközben, noha ő tudta magáról, hogy a nőket szereti, elfojtotta még a gondolatát is annak, hogy szerelmes.

Egy szép napon aztán a barátnő bevallota, hogy összejött egy nővel, és ráébredt, hogy bejönnek neki a nők. Allie-nek olyan érzés volt ez, mint akinek behúztak egy jó nagyot. Rájött, hogy mindketten szinglik és queer-ek, és fontolóra vette, hogy bevallja neki, hogy beleszeretett. De mielőtt még bármit szólhatott volna, a lány elmesélte neki, hogy egy csaj hajtani kezdett rá egy buliban, és ő most már ezzel a csajjal jár. A kapcsolat egyre komolyabbá vált, a barátnő pedig jóval kevesebb dolgot osztott meg Allie-vel erről a kapcsolatáról, mint a múltbéli pasizós kalandjairól. Allie, noha támogatni akarta volna őt, egyre csak féltékenyebbé és keserűbbé vált, hiszen nagyon fájdalmasan élte meg, hogy barátnője új kapcsolata egyre inkább kiteljesedik.

Eddigre már éveken át nézte, ahogy a barátnője másokkal randizik, miközben ő maga nem ment bele semmilyen komoly kapcsolatba, hiszen senkit nem talált olyan csodálatosnak, mint őt. Allie is szeretett volna már egy komoly kapcsolatot, de egyre csak a barátnője után epekedett, aki nyilvánvalóan nem viszonozta az érzéseit. Tudta, hogy el kéne távolodnia tőle egy időre, hogy végre beengedhessen egy olyan nőt az életébe, aki tényleg a társa akar lenni. Ugyanakkor nem akarta elveszíteni ezt a számára nagyon értékes barátságot. Mit lehet ilyenkor tenni?

Illusztráció: adekvat©

Azért fontos ez a kérdés, mert sokan, nagyon sokan mentünk már keresztül hasonlón: fáj, hogy a legjobb barátnőd eltitkolt előled valamit, a nő pedig, akibe bele vagy zúgva, inkább mással jár – ráadásul ez a két ember egy és ugyanaz! Persze, ilyenkor meg akarjuk tartani a barátságot, de komolyan át kell gondolnunk, mi is valójában az, amit érdemes megtartani belőle. Féltékenyek, megkeseredettek leszünk, és nem nagyon akaródzik találkozni a párjával sem. Őt tartjuk a legmenőbb, legnagyszerűbb embernek a világon, mégis a legfontosabb kérdés, amit fel kell tennünk magunknak ilyenkor az, hogyan ne legyünk ennyire boldogtalanok amikor a közelében vagyunk. Erre nem könnyű megtalálni a választ, és sajnos csodaszert sem találtak fel még rá, hogy ezt a szívfájdalmat elkerüljük. 

Nincs mese, az ilyen barátságban szünetet kell tartani. Nem feltétlenül örökre, csak addig amíg begyógyulnak a sebeink. Hiszen akárhányszor találkozunk ezzel a barátnővel, annyiszor tépjük fel újra és újra a sebet, ami még éppen csak annyit gyógyult, hogy könnyedén lekapargathassuk a tetejét. Időre van szükség ahhoz, hogy rájöjjünk mit is akarunk pontosan ettől a barátságtól és mi az, amit ténylegesen el is várhatunk a másiktól. A távolság megteremtése nem lesz könnyű. Ellenkezőleg, sajnos nagyon de nagyon nehéz és szívfájdító lesz. Viszont tartozunk annyival a barátnőnknek, és saját magunknak is, hogy megmondjuk neki az igazat arról, miért kell eltávolodnunk tőle egy időre. Megérdemli, hogy tudja, miért viselkedünk így. Nem kell tálcán felkínálni neki a szívünket, de egyértelműen és őszintén meg kell mondanunk neki, hogy szükségünk van egy kis időre ahhoz, hogy továbbléphessünk, és hogy szeretnénk később is barátok lenni. A nyílt kommunikáció azért is nagyon fontos, mert a titkolózás hosszú távon csak rombolni fogja a barátságot. A legjobb, ha sikerül közös megállapodásra jutni, megtalálni azt a megoldást, ami mindkettőtök számára kényelmes és vállalható.

Illusztráció: lembervector1©

Engedjük meg magunknak, hogy meggyászoljuk ezt a szerelmi csalódást. Erre bőséges időt kell hagyni, mert sok fájdalmon kell átrágnunk magunkat. Jót tesz a sírás, a fagyi, a szomorú vagy épp diadalittas szakítós dalok (Kelly Clarkson mindkettőben nagyon jó.) Ha azonban valódi kapcsolatra vágyunk, előbb egészen ki kell gyógyulnunk ebből. Közben találkozzunk a többi barátunkkal, mondjuk el nekik, mennyi fájdalmat élünk át és hogy szükségünk van a támogatásukra a továbblépéshez. Alakítsunk ki egy új életet, amiben nem függünk többé ettől a barátnőtől semmiben. Találjuk meg azokat a dolgokat, amik segítségével nélküle is élvezni tudjuk az életet - hiszen nem várhatjuk, hogy örökké mellettünk legyen és fogja a kezünket. Adjunk magunknak több hónapot erre, annyi egészen biztosan kelleni fog. Nem véletlenül lett klisé a szöveg arról, hogy az idő begyógyít minden sebet. Sok szerencsét!

 

Forrás: autostraddle.com

Fordította: Selmeczi Nóra

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X