Kult

Rajzfilmek nem (csak) gyerekeknek – rajzolt világok LMBTQ+ szállal

Ez a cikk nem a hagyományos, élőszereplős sorozatajánló lesz, hanem az elmúlt időszakban végignézett animációkról fog szólni. Animációs sorozatot lehet gyerekeknek is készíteni, sőt az alábbi négy címből kettő elé nyugodtan leülhetsz a poronttyal, de ha csak darálni akarsz egy nem szokványos kontentet, arra is jók ezek a történetek.

Az animációs sorik olcsóbbak, mint az élőszereplős társaik, ettől függetlenül egyáltalán nem rosszabbak, sőt. Ez a négy sorozat azért került a listámra, mert iszonyatosan jó a történetük, a szereplők nagyon is szerethetőek, és van bennük elég erős LMBTQ+ szál. 

 

She-Ra and the Princesses of Power - She-Ra és a lázadó hercegnők

Netflix sorozat, ami rózsaszín, csillámos, hercegnős, és első pillantásra azt hihetnéd, hogy csak kislányoknak való, hiszen 7+-os besorolású. Ezzel együtt a sorozat öt évada egy teljesen kerek sztori, remekül megírt szereplőkkel, bi, non-bináris és a szivárvány teljes skáláján mozgó reprezentációval, és Sandra Oh-val, mint szinkronhanggal az angol variációban. A történet Adorával és Catrá-val kezdődik, akik a Horde-nak, egy gonosz hadseregnek katona tanoncai, a céljuk Etheria, a hercegnők bolygójának leigázása. Az első rész végén Adoráról kiderül, hogy valójában ős Etheria mágikus őrzője, és egy kard, valamint némi Sailor Moon beütéssel képes She-Rává változni, aki viszont a hercegnőkkel a bolygó megmentéséért hivatott küzdeni. Adora kénytelen elhagyni a Horde-ot, és Catrát, innen indul a konfliktus, majd öt évadon keresztül szurkolunk annak, hogy Adora és Catra megoldják a konfliktusokat. A sorozat készítője Noelle Stevenson, aki maga is non-bináris, és feleségével boldogan élnek Amerikában. Ha valaha szeretted a Sailor Moon-t, akkor tuti, hogy ez a sorozat is be fog jönni!

 

Dragon Prince - A sárkányherceg

Fantasy sorozat, ami ugyanannak az írónak a kezéből került ki, mint az Avatar- az utolsó léghajlító. Bár az Avatar engem különösebben nem hozott lázba, ez az animációs sori  igenis jó. Az alapfelállás, hogy Xadiában élnek emberek, tündék, sárkányok és mindenféle népek. Az emberek előtt beszélő sárkányok uralták Xadiát, ekkor béke volt, de aztán a több éves polgárháború az emberek, a tündék és a sárkányok között egy feldarabolt országot és rengeteg konfliktust szült. A legnagyobb probléma, hogy az emberek csak fekete mágiával tudnak varázsolni, és ezzel korrumpálják a mágiát. Eközben a sárkányok kihalóban vannak, az utolsó sárkánytojás pedig az emberek tulajdonában van. Ezran, a trónörökös és Callum, a féltestvére megkaparintják a tojást, majd elhatározzák, hogy visszaviszik a sárkánykirálynőnek. Mindehhez Rayla, egy Hold tünde nyújt segítséget. A sorozatbeli világ egy számítógépes játék alapján készült, de az ehhez hasonló filmekkel ellentétben, jól megírt történetekkel és hiteles karakterekkel van tele. Az első pillanattól kezdve szerettem Ezrant és Callumot, a gonoszak motivációja is mindig érthető, ami nagy plusz, és természetesen akad itt is LMBTQ+ szál. 

 

DC’s Harely Quinn

Ez az animációs sorozat kilóg az előzőek közül, mert felnőtteknek készült. Az első megnézős indok Kaley Cuoco volt, ugyanis ő Harley hangja. Tudom, mindenki az Agymenőkből ismeri Kaley-t, de az eredeti Bűbájos boszorkák utolsó évadában is szerepelt, én azóta rajongok érte.  A történet Harley és Joker szakításával kezdődik. A filmhez hasonlóan ez a két évad is azt mutatja meg, hogyan lesz Harley Quinnből Gotham főgonosza. Kapunk hozzá jó pár ismert mellékszereplőt, például a teljes Árnyak Ligáját, aztán Harley mellé kerül Clayface, az agyagszörny, King Shark, aki egy cápaember, Dr. Psycho és Sy. A legnagyobb szerepet Harley mellett Poison Ivy (Méregcsók) kapja, aki legjobb barátnőként, és kb. legyőzhetetlenként segíti a főhőst. Harley Quinn karaktere a képregényekben biszexuális, amit Hollywood  nem vállalt be. Az animációs sorozat viszont igen, és milyen jól teszi! Ha szereted a felnőtteknek szóló animácókat, mindenképp kezdj bele, mert legalább annyira vicces, mint a Family Guy, ráadásul egy erős, önálló nő a főszereplője.

 

The Legend of Korra - Korra legendája

Ez a sorozat 80 évvel az Avatár: az utolsó léghajlító után játszódik, ami nekem alapvetően nem mondott semmit, mert nem láttam a filmet, de erről az animációról annyi jót olvastam, úgy gondoltam e nélkül is belevágok. A teljes történet négy könyvből áll, ehhez illeszkedik a 4 évad, a sztori pedig Korra, az új Avatár történetét dolgozza fel. Korra egy tinédzser lány, a sorozat elején a 4 elemből (tűz, föld, víz, levegő) csak hármat tud idomítani, a levegőt ekkor tanulja. Közben egy egyenlőséget követelő csoport, akik nem hisznek az elemidomárok és a normál emberek békés együttélésében, azzal fenyegetik a világot, hogy örökre elveszik az idomítás képességét az azt birtokló emberektől. Természetesen van LMBTQ+ szál a történetben, Korra szerelmi szála a későbbi évadokban Asamihoz kapcsolódik majd, aki egy multimilliomos lánya. A karakterek érdekesek, a történet is izgalmas, de természetesen Korra és Asami szála a legjobb az egészben.

 

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X