Kult

Ősszel újra jön a LIFT Leszbikus* fesztivál

A Labrisz Egyesületben már nagyon vártuk, hogy bejelenthessük, a hosszabbra nyúlt kényszerszünet után a Leszbikus Identitások Fesztiváljának ajtaja október 13-án újra kitárul, hogy biztonságos női teret teremtsen nektek, veletek, értetek. A 14. LIFT fesztivál felkészülési fázisba ért!

De mi is a LIFT?

A többnapos feminista fesztivált először 2005. októberében szervezték meg a Labrisz akkori önkéntesei, akik közül a mai napig is többen ténykednek a szervezetben. Missziójának magja, hogy kreatív alkotásokon, beszélgetéseken és előadásokon keresztül elősegítse a láthatóbbá válást, és oldja a leszbikusságot érintő sztereotípiákat. A helyszínt minden évben mi biztosítjuk, de a fesztivált veletek együtt alakítjuk.


Idén nemcsak újraindul, hanem arculatában is megújul a LIFT. Az új logóval mindenki számára könnyen felismerhető és beazonosítható jelképet szerettünk volna létrehozni. A LIFT, amellett, hogy mozaikszó, egy eszközt is jelent. Ezt az összetett jelentést öntöttük hasonló tartalommal bíró képi formába. A leszbikus* zászló színeivel megtöltött, nyomógombokra emlékeztető alakzatok és a háromszögek nem csupán a fesztivál betűszavait illusztrálják, hanem a lényegét is jelképezik: szállj be velünk a LIFT-be, érkezzünk meg együtt egy olyan helyre, ahol felszabadultan önmagunk lehetünk.

A fesztivál időpontja 2023. Október 13-15., a helyszín pedig egy közkedvelt belvárosi hely. Idei mottónk: ’Nők ellenszélben’, hiszen nem titkolhatjuk a teljesen nyilvánvalót: totális totalitárius ellenszélben tartunk a következő szint felé, de ezt ti is érzitek nap, mint nap. Szeretnénk, ha tudnátok: a LIFT-ben közösségként, bármilyen ellenszélbe bele tudunk állni. 

Én még 2015-ben, a tizedik “szinten” szálltam be, teljesen véletlenül. Belecsöppentem egy önkénteseknek szervezett sörözésbe és ott hallottam először arról, hogy milyen feladatokat lehet bevállalni azért, hogy segítsük a fesztivál létrejöttét. Azt éreztem, hogy szeretnék hozzátenni én is ehhez. Az első fesztiválom szabad és otthonos élmény volt, és nagy rácsodálkozás arra, hogy mennyire széles skálát vonultatnak fel a programok. 

fotó: Erdélyi Tea

Nem mondok azzal újat, hogy nem vagyunk egyformák és ez szerintem baromira jó. Leszbikusként is sokfélék vagyunk, és iszonyatosan jó megismerni az identitások különböző szintjeit. Így fejlődhetünk és erősödhetünk, de persze az ismerkedésre is alkalmas tér lehet. Az én szememben minden szerveződés, platform vagy program, ami a leszbikus* közösség javát szolgálja, érték. Mert ez azt mutatja meg, hogy tenni akarunk egymásért, magunkért és szeretnénk, hogy mindenki megtalálja a maga közegét, vagy éppen közegeit.

Van kedved idén szintet lépni?

Ha van egy jó ötleted és szívesen tartanál workshopot, itt tudod leadni a pályázatodat július 31-ig. Bármilyen, a szexuális kisebbségi illetve női léttel kapcsolatos témát, ötletet, problémafelvetést szívesen fogadunk. 

A leszbikus* fesztivált önkéntesekkel, nagyrészt a közönség adományaiból, illetve pro bono szolgáltatásokat felajánló szakemberekkel együttműködve szervezzük. Ha szívesen jelentkeznél önkéntesnek a fesztiválra, írj nekünk az onkentes@labrisz.hu címre egy emailt “14. LIFT” tárggyal, ha pedig adománnyal is támogatnád a fesztivál megrendezését, azt a LIFT Adjukössze oldalán teheted meg – előre is nagyon köszönjük!

Készüljetek Ti is, mert ősszel újra workshopok, előadások, irodalmi program (ennek keretében egy irodalmi pályázatot is meghirdettünk, határidő: augusztus 15.) és női buli várja a liftezni vágyókat.

Addig is figyeljétek a LIFT és Labrisz  felületeit, folyamatosan jövünk az infókkal. Hamarosan pedig indítjuk az adománygyűjtő kampányunkat is. Nagy köszi, ha beszálltok!

Találkozzunk a 14. Leszbikus Identitások Fesztiválján, akárhonnan fújjon is az a szél!

 

Grafikusi munka: Petrekovics Márton

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X