Komolyabb

Nem vagy egyedül! És ezt az érzést másoknak is továbbadhatod!

Gondoltál már arra, hogy szívesen segítenél másoknak a lelki folyamataik feldolgozásában? Érdekel a pszichológia, az erőszakmentes kommunikáció és az LMBTQI+ jogok? Kész vagy arra, hogy időt és energiát fektess abba, hogy megtanulj valami újat akár magadról is? Akkor miért nem jelentkeztél még a Háttér Társasághoz önkéntes lelki segítőnek? Ajánló és beszámoló egy önkéntestől a novemberben induló képzésről.

“Tinédzserlány koromban, amikor a fiúk helyett a lányokról álmodoztam, sokszor gondoltam, hogy gyakorlással és odafigyeléssel meg fogok tudni változni és nem fogok olyanra gondolni, amire nem kéne. Próbálkoztam agykontrollal, gyakorlással, erőltetett fantáziálással, utánzással. Rengeteg energiát fektettem bele, hiába. Ennyi idő alatt egy nyelvet is megtanulhattam volna. Habár már a 2000-es években jártunk én tényleg nem ismertem senkit, aki hasonló problémával küzdött volna, így sokáig egyedül éreztem magam.” - meséli nekünk a Háttér Társaság egy önkéntes lelki segítője, akit hívjunk Sárinak. A nevét nem adhatjuk ki, ugyanis a lelkisegély-szolgálatnál minden nagyon diszkrét, hiszen rendkívül fontos, hogy biztonságban érezhesse magát az, aki hozzájuk fordul segítségért.

háttér
A kép illusztráció

“Az hamar világos lett számomra, hogy a pesti életben nem mindig könnyű megtalálni a bajtársaidat, és az LMBTQI+ társasági élet sem volt olyan, mint az Almodovar filmekben. Én viszont nagyon szerencsés voltam, mert volt négy, azaz négy barátom, akikkel jártuk az éjszakákat, próbáltunk csajozni, fiúzni, elmentünk együtt filmvetítésekre, beszélgetésekre” - folytatja Sári, és hangsúlyozza, hogy a heteronormatív világban nehéz dolog rájönni arra, hogy kik is vagyunk mi, LMBTQI+ emberek valójában.

“Ha talál az ember barátokat a közösségben és el tud menekülni a kirekesztés, kinevetés, csúnyán nézés elől, vagy legalább ha ezek megtörténnek vele, van kivel megbeszélni és utána együtt elmenni valahova, az nagyon sokat segít, életmentő”

- fejezi be a gondolatot.

Sári öt évvel ezelőtt csatlakozott a Háttérhez mint lelki segítő. A társaság komolyan veszi a segítők képzését, ezért a személyes interjúk után egy egyéves tanfolyamon vesznek részt a jelentkezők, ahol önismeretet, segítési technikákat, erőszakmentes kommunikációt, krízisintervenciót tanulnak, valamint megismerik azoknak a szexuális úton terjedő betegségeknek a jellemzőit, amelyekkel a munka során találkozhatnak.

“Amikor a tanfolyamra jártam, az én csoportomban nagyon különféle emberek voltak. Volt ugyan, aki pszichológiát végzett, de a legtöbben szimplán csak segítő szándékból jelentkeztek, más területen dolgoztak” - meséli Sári. “Már az első pillanattól az izgalom és a titkos boldogság keveredett bennem. Minden hétvégét úgy vártam, mint egy szülinapot. Sokat beszéltünk arról, hogy milyen más eszközöket kell használni ahhoz, hogy tényleg érezze a telefon másik végén lévő, hogy ott vagyunk és figyelünk. Tanultunk mindenről, ami kell a hívások típusától kezdve a transz jogokon át a nemi sztereotípiákig. De nem csak ebből, hanem a hívásokból is rengeteget tanulok. Az az igazság, hogy végeredményben mind hasonló dolgoktól szenvedünk, és hasonló dolgoknak örülünk.”

háttér

 

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy önkéntesként csatlakozz a csapathoz, akkor szeptember 15-ig jelentkezhetsz a Háttérnél: nem kell mást tenned, mint egy levelet írni a motivációidról. Bővebben ITT olvashatsz a jelentkezés feltételeiről.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X