Komolyabb

Nem hagyják magukra a szülőket az LMBTQ+ témával

2021 júniusában a magyar kormány úgy döntött, hogy kizárólagosan a szülők hatáskörébe utalja a gyerekek felvilágosítását a többségitől eltérő identitás és vonzalom témakörében. Így a szülőknek kell tudniuk reagálni arra is, ha az óvodáskorú kisfiuk rákérdez, milyen kapcsolat van a két szomszéd bácsi között, de arra is, ha tinédzser lányuk megosztja velük: leszbikus, és ezért bántalmazzák az iskolában. A Melegség és megismerés program szülőknek szóló online beszélgetéssorozata az ezekhez hasonló kérdésekben ad támogatást a szülőknek.

Az első alkalomra február 28-án, hétfőn kerül sor, 19.00-20.00 óráig. További információk az eseményekről és a regisztrációról a Melegség és Megismerés program facebook eseményében!

„Fogalmam sincs, hogy mit, mikor, hogyan mondjak a gyerekemnek erről az egész LMBTQ ügyről. Egyáltalán miért fontos ez? Egyébként hallottam már olyat, hogy a gyerekem meleg lesz, ha beszélünk erről – ez tényleg így van?”

Akár ilyen kérdések is felmerülhetnek a 18 év alatti gyereküket nevelő szülőkben, főleg 2021. június 15. óta, amikor a kormány törvénybe iktatta: a szexuális felvilágosítás kizárólag a szülő dolga. A törvény korlátozza azt is, hogy a gyerekek találkozzanak az LMBTQ+ személyek történeteivel, illetve bármilyen más forrásból információhoz jussanak, ha valamit nem értenek ebben a témában másokkal, vagy önmagukkal kapcsolatban. Marad számukra az internet, ahol a forrás hitelessége bizonytalan, illetve a szülők – akik gyakran még kevesebbet tudnak a melegségről, mint a gyerekük.

A Melegség és megismerés program érintett óratartói a törvény életbe lépéséig rendszeresen jártak középiskolákba, a helyi tanárok meghívására. Ezeken az órákon megosztották a saját történetüket, és a gyerekek kérdezhettek tőlük, illetve vitázhattak LMBTQ+ témák kapcsán. A program célja mindig is ez volt: segíteni válaszokat találni olyan kérdésekre, amik egyébként frusztrációhoz, önmaguk és mások elfogadásának hiányához, vagy akár bántalmazáshoz vezethetnek.

Az új helyzetben a cél változatlan: segíteni felszámolni az előítéleteket, és hozzájárulni, hogy minden gyerek biztonságban, önmagát és társait elfogadva nőjön fel.

Ennek érdekében a programot működtető egyik civil szervezet, a Labrisz Leszbikus Egyesület munkatársai egy hat alkalomból álló online beszélgetéssorozatot indítanak, ahol a magukra maradt anyákat és apákat támogatják tudásuk és tapasztalatuk megosztásával, hogy a szülők felkészültebbé válhassanak gyerekeik kérdéseinek megválaszolására.

Minden alkalommal a Melegség és megismerés program egy érintett önkéntese, egy pszichológus, valamint egy meghívott szülő vetik fel az aktuális témát, amivel kapcsolatban a csatlakozó érdeklődők tehetnek fel kérdéseket, és oszthatják meg a gondolataikat. A felkért szakértők között van Peer Krisztina, Szél Dávid és Rózsa Krisztián pszichológusok és Reményiné Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője is. Szülőként az első, a felkészülés fontosságáról szóló alkalomhoz csatlakozik Kiss Réka, akinek leszbikus lánya az iskolában kapott sorozatos bántások miatt 2018-ban véget vetett az életének.

A részvétel mindenki számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az online beszélgetések egy videochat felületen zajlanak majd. A felmerülő kérdések és válaszok felkerülnek a Melegség és megismerés program honlapjára, hogy azok számára is hozzáférhetővé váljanak az információk, akik nem tudtak részt venni egy-egy beszélgetésen.

És akkor még egyzer: az első alkalomra február 28-án, hétfőn kerül sor, 19.00-20.00 óráig. További információk az eseményekről és a regisztrációról a Melegség és Megismerés program facebook eseményében!

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X