KultVilág

LMBTQ+ közösségi művészet Budapesten és a világ körül

Mi lenne, ha azt mondanám, csinálunk egy LMBTQ+ falfestményt Budapesten?
Mi is a falfestmény? A magyar közvélemény kb. úgy ismeri, mint “az igényes graffiti”, pedig ez nem igaz, és a saját szemetekkel meg is győződhettek erről. Ha jártatok már igazán nyitott szemmel a VII. kerületben, észrevehettétek, hogy tele van szebbnél szebb tűzfal-festménnyel. Hatalmas, több emelet magas művészeti alkotások. Ott van a “Rubik-kocka” a Rumbach Sebestyén utcában, “Hesztia szemei” a Dob utcában, vagy a “Canga” az Akácfában.

Nemcsak Budapesten, hanem az ez egész világon divatba jött a falfestészet, Észak- és Latin-Amerika például kimondottan nagy támogatója a közösségi művészetnek. Amellett, hogy ezek a 3-4. emelet magas giga-alkotások nagyon feldobják a lerobbant házfalak szürkeségét, gondolatébresztő társadalmi üzeneteik sem mellékesek: inspiráló mondatok, történelmi emlékezés, hősök és hétköznapi emberek néznek le ránk a falakról.

A falfestmények művészetet és gondolatokat visznek az utcára. Elfojtott, elrejtett, elfelejtett kérdéseket is napvilágra hoznak. Ha pedig valamit már kimondunk, elkezdhetünk róla beszélgetni. Az már nem idegen, nem ijesztő. Az már akár szép is lehet – akár maga az alkotás.

Szóval, mit szólnátok egy LMBTQ+ falfestményhez Budapest utcáin?

Íme pár példa a világ különböző részeiről. Ti milyet látnátok szívesen a saját házfalatokon?

Brighton, Anglia

Brüsszel, Belgium

Belfast, Észak-Írország

Málaga, Spanyolország

Philadelphia, USA

New York City, USA

Charlotte, USA

Rosario, Argentína

Buenos Aires, Argentína

Szulejmánijja, Irak

Látjátok, mennyiféle LMBTQ+ falfestmény készült már a világon? Ugye milyen inspirálóak? Már Irakban is készítettek egyet. Azt hiszem, nálunk is itt az ideje.

Falfestményre fel!

Mint írtuk, a cikk szerzője már hozzá is kezdett Magyarország első LMBTQ falfestményéhez és szívesen fogadja ötleteiteket. Keressétek az anna.szlavi@qlit.hu címen.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X