ÉletmódKomolyabb

Leszbikusok* és heterók – ki keres többet?

Meglepő ugyan, de a tény, hogy a leszbikusok átlagosan többet keresnek, mint a heteró nők, megalapozottnak látszik. Bár ez elsőre meghökkentő lehet, de ha a témával kapcsolatos kutatások eredményeit nézzük, láthatjuk, hogy a leszbikusok átlagosan ugyanazért a munkáért több fizetést visznek haza, mint a heteró nők.

Az említett kutatásokról érdemes tudni, hogy a nyugat-európai és a tengerentúli helyzetet vizsgálják, de a következtetéseket végignézve logikus lehet, hogy Magyarországon is hasonló eredményeket hozna egy esetleges, a témával foglalkozó kutatás.

Azt tudjuk, hogy a munkaerőpiac nem igazságos. Aki a bőrszíne, a neme, vagy bármilyen egyéb tulajdonsága miatt valamilyen kisebbséghez tartozik, az átlagosan kevesebbet keres, mint, aki könnyebb “csomagot” kapott, például a fehér, jól képzett férfiak.

Amiért egy fehér férfi teljes munkaidőben 1 dollárt kap, azért egy átlagos fehér, amerikai nő 75 centet, egy latin-amerikai nő pedig mindössze 56 centet. A meleg férfiak sem kivételek a hátrányos megkülönböztetés alól, hiszen átlagosan kevesebbet keresnek, mint a heteró férfiak: Franciaországban és Nagy-Britanniában 5%-kal kevesebbet, Kanadában és az Egyesült Államokban pedig 12-16%-kal kevesebbet kapnak ugyanazért a munkáért.

Van azonban egy kisebbségi csoport, amelyik jobban teljesít ezen a fronton, mint a többi: a leszbikusok. Vajon mi lehet az oka ennek?

Nem könnyű kutatásokat végezni ezen a területen, mivel nehéz megbízható adatokat szerezni. A szexuális orientációval kapcsolatban különösen alacsony a válaszadási hajlandóság. Ami azonban tény, hogy a világ különböző pontjain (Kanadában, az USA-ban, Németországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában) végzett kutatások hasonló tendenciájú jelenségre mutatnak rá: míg a meleg férfiak kevesebbet keresnek a heteró férfiaknál, addig a leszbikusok többet keresnek, mint a heteró nők.

Marieka Klawitter, a University of Washington munkatársa, 2015 januárjában publikált egy tanulmányt, amely 29 kutatás eredményeit foglalja össze. Eszerint a leszbikusok átlagosan 9%-kal magasabb jövedelemmel rendelkeznek, mint a heteró nők, míg a meleg férfiak 11%-kal kevesebbet keresnek, mint a heteró férfiak.

A pozitív megkülönböztetés pontos okát szinte lehetetlen megállapítani, de számtalan teória merült fel ezzel kapcsolatban.

Az egyik lehetőség, hogy a leszbikusokat pozitív diszkrimináció éri a munkahelyükön, mivel a munkáltató azt feltételezi róluk, hogy eredményorientáltabbak és elkötelezettebbek, mint heteró kolléganőik.

Az egyik kutatás ki is mutatta, hogy a(z államinál kevésbé szabályozott) versenyszférában nagyobb a különbség, mint amekkora az átlagos különbség: a meleg férfiak fizetése a heteró férfiakéhoz képest még alacsonyabb, míg a leszbikusoké a heteró nőkéhez képest még magasabb. Ez a megállapítás a fenti teóriát támasztja alá, mivel a magánszektorban szabadabban alakíthatják a béreket a munkáltatók, mint az állami szektorban.

Egy másik elmélet szerint a leszbikusok alkalmazkodnak ahhoz a helyzethez, hogy nincs férfi a háztartásban, ezért keményebben dolgoznak, hogy megteljen a családi kassza, mint a heteró nők.

Az is elképzelhető, hogy a leszbikus nők egyszerűen könnyebben kibújnak az olyan sztereotip elvárások alól, mint az, hogy az ő elsődleges dolguk a gyereknevelés és a házimunka lenne, és jobban odafigyelnek a karrierjükre.

A kutatások szerint az azonos nemű párok, még abban az esetben is, ha van gyermekük, nagyobb arányban rendelkeznek kettő keresővel, mint a heteró párok, és többnyire a házimunkát is egyenlőbben osztják el. A teljesség kedvéért érdemes azonban azt is hozzátenni, hogy a szegénységi ráta a leszbikus párok esetében 7.9%, míg a heteró párok esetében 6.6%.

Amennyiben ez az utolsó elmélet helytálló, az azt is jelenti, hogy a leszbikus nők is találkoznak diszkriminációval a munkaerőpiacon, csak nem akkora mértékben, mint a heteró nők.

Ne gondoljuk azonban, hogy a leszbikusok kivételezett helyzetben vannak: kutatások támasztják alá, hogy a munkaerőkiválasztási folyamatban hátrányos megkülönböztetés éri őket a heteró nőkkel szemben. Bár többet keresnek, mint a heteró nők, még mindig kevesebbet, mint a férfiak. A legjobban kereső csoport pedig továbbra is a fehér, heteró, házas férfiak csoportja.

Forrás: economist.com

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X