Kult

Leszbikus filmek karácsonyra

A karácsonyi rohanás közben végre nyugalomra vágysz, de minden sorozatot végignéztél Netflixen, meg különben is, karácsonykor a legjobb filmezni. De mit nézzek? A karácsonyi filmek többsége arról szól, hogy a heteró lány megtalálja a heteró karácsonyi hercegét. Kösz, de nem. Az Imagine Me & You-t vagy nyolcvanszor láttad már, kellene valami új.

 

Carol

Kötelező leszbikus karácsonyi film. Cate Blanchett. Rooney Mara. Sarah Paulson. A sztori az 1950-es években, egy karácsonyi vásárlás közben elhagyott kesztyűvel kezdődik, és egy teljesen váratlan utazással folytatódik. Therese és Carol szerelme elkerülhetetlen, valljuk be, nem sokan mondanánk nemet Cate Blanchettnek, ha autókázásra hívna minket. A fiatal fotós, Therese sem tesz másképp, belevág élete utazásába Carollal, amely sok kérdésére választ ad, de egyáltalán nem komplikációmentes. Cate Blanchettet Oscar-díjra is jelölték, de ami még fontosabb, hogy az LMBTQ+ internetet meghatározó mém is készült a filmből. Akkor használjuk, mikor valakik egyértelműen leszbikusok, de a heteró embereknek ez csak jóval később esik le. Az eredete egy idős pár, aki beült a moziba a Carolra, de csak a film felénél jött rá a hölgy, hogy a karakterek melegek, és ezt a “Harold, ők leszbikusok (Harold, they are lesbians)” felkiáltással tudatta párjával.

 

Professor Marston and the Wonder Women

A Wonder Woman (Csodanő) képregény készítőjének életén alapuló film. A történet Professzor Marstonról, feleségéről Elizabethről és tanítványáról Oliveról szól, akik poliamor kapcsolatban éltek az 1930-as években. A film sorra veszi az életrajzi elemeket, például a modern hazugságvizsgálat alapjainak felfedezését, és közben jó dramaturgiával ábrázolja a két nő és a professzor kapcsolatát. Nem egy csontig lerágott love sztori, hanem rendes karakterábrázolással színesített dráma. A történet végigveszi Csodanő keletkezésének állomásait, és megmutatja, miként lesz a való életből BDSM képregény. Ha csak kicsit is tetszett A Csodanő, ezt a filmet meg kell nézned.

 

Disobedience - A rabbi meg a lánya

Mikor megtudtam, hogy Rachel McAdams és Rachel Weisz egy filmben fognak szerepelni, gyorsan megszereztem a könyvet, amin a film alapul, és elolvastam. Nem mondom, hogy ez hiba volt, de biztos vagyok benne, hogy előbb a filmet kellett volna megnéznem. Ronit a londoni ortodox zsidó közösségből New Yorkba költözik. Apja halála miatt visszatér Londonba egy rövid időre, ami éppen elég ahhoz, hogy felkavarja gyerekkori szerelme, Esti életét, és kiderüljön számunkra, miért is hagyta ott Londont. A könyvet érdemes elolvasni, sokkal több háttér-infót ad a karakterekről, a film azonban könnyebb hangvételű, jobban emészthető.

 

The Four-Faced Liar

Egy 2010-es romantikus komédia négy, a húszas éveikben járó fiatalról. Mint már oly sokszor, itt is belefutunk a tipikus “ne ess bele a heteró lányba, mert barátja van” szindrómába. Természetesen dráma nélkül nehéz filmet készíteni, de mivel ez egy karácsonyi filmajánló, nehéz lenne elképzelni, hogy ne hepiend legyen a vége. Könnyed komédia, ahol a szőke lány összejön a barna lánnyal a téli New York utcáin, némi leszbikus sztereotípiával meghintve. Kajakómára tökéletes!

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X