Kult

The L Word: Q generáció – Évad végi tanulság

Előzőleg Tina visszatért, Nat és Alice próbálták megbeszélni, mit is jelent a hármuk kapcsolata, Shane beleegyezett a gyerekes létbe, Dani és Sophie épp mélyponton vannak, Pierce pedig felmondott Bette-nél.

Dani és Sophie kapcsolata annyira kihűlt, hogy Sophie végül megcsalta Danit, Finley-vel. 

Minek ez?

Az egész onnan indul, hogy Sophie nagymamája kórházba kerül, ahol aztán Finley-nek azon kesereg, hogy miután megkérte! Dani-t, hogy ne menjen be a kórházba, nem megy be. De semmi gond, Finley megnyugtatja, még imádkozik is vele. Igen jól látjátok, nem igazán rajongok ezért a Finley Sophie ötletért, több okból sem. Egyrészt, miért kell műdrámát kreálni ahhoz, hogy egy kapcsolatnak vége legyen, vagy megcsalni Dani-t? Miért nem lehetett ezt normálisan megoldani, úgy, hogy ne legyen benne megcsalás? Dani végre beér a kórházba, ahol Sophie épp női műveket olvas a nagyinak, mert ezek hátha annyira feldühítik, hogy felébred. Természetesen Finley is ott van, és egy röpke perc idill után megérkezik Bette lejáratóvideója, ami miatt Dani kénytelen intézkedni, és már Bette-nél is terem. Eközben Finley vigasztalja Sophie-t, aki végül megcsókolja a kórház folyosóján. Olvastam egy cikket arról, hogy az Autostraddle mely szálakat szerette, és melyikeket nem. Ebből kiindulva egyetértek, hogy az írók egy másodpercig nem hitették el velem, hogy Dani és Sophie működhet. Szerettem volna, de valójában meg sem próbálta senki nekem ezt eladni, ami csak azért gáz, mert akkor minek kellett belerakni? Miért kell az egészet egy teljes megcsalásba átvinni, miért kell ezt így kicsavarni, nem hiszem el, hogy ne lett volna más megoldás. És ezek után egyszerűen csak nem tudom szeretni a Finley/Sophie szálat. Főleg azután, hogy Dani az utolsó szálig kiállt Sophie-ért, akinek nem kell vele maradnia, ha nem boldog, de annyit biztosan meg kellene tennie, hogy rendesen szakít Dani-vel, aki gyakorlatilag rá építi az életét. 

Térjünk át arra  szálra, amivel jobban tudok azonosulni: Alice-ékhez. Imádom hármójuk dinamikáját. Annyira működnek, és egy sima reggeli készülődés is tök menő. A sorozat vége még bevisz egy gyomrost, Alice, Nat és Gigi története úgy zárul, hogy Nat és Gigi kibékül egymással, és szeretnék folytatni a throuple létet, de ezt nem igazán tudják normálisan elmondani Alice-nek. Aki természetesen teljesen meg van sértődve. Nem azt mondom, hogy nem jogosak az érzései, szerintem túlreagálja, és igazat kell adnom Dorkának, akivel már a sorozat elején beszéltük, hogy Alice nem tud osztozkodni, de én naivan csak lehurrogtam, hogy ez tuti másképp lesz. Hát nem lett.

Alice, Nat és Roxane Gay

Az évadzáróban Nat nagy romantikus békülési kísérlete nehezen csúszik le a torkomon, mert ha már egyszer megkaptam a throuple sztoriszálat, ami szerintem teljesen jól működhetett volna, akkor utána nehéz beérnem kevesebbel, de azt hiszem el kell fogadnom, és meglepő, de megszerettem Nat karakterét. Alice showjának sorsa továbbra is bizonytalan, de úgy tűnik Drew-t sikerült kirakni a képből, hiszen mit is keres egy fehér ciszheteró férfi egy queer show stábjában.

Alice és a stáb.

Bette és Tina sztoriját rövidre zárja a sorozat, de előtte még megkapjuk az ikonikus Bette és Tina jelenet új verzióját. A vacsora alatt mindenki  - még én is, pedig tudtam, hogy Laurel Holloman-nek nincs több részre szerződése egyelőre - annak szurkolt, hogy Angie újra egy boldog, leszbikus családban élhessen. Aztán Tina közli, hogy az aktuális nője megkérte a kezét, és ezt el akarja mondani Angie-nek, de a legjobb lenne, ha együtt osztanák meg a nagy hírt. Bette úgy érzi magát, mint akit gyomorba rúgtak, és kicsit én is. 

Az egész Tina sztori után Bette többnyire a választásra koncentrál. A véghajszában 49%-on áll mindkét jelölt, tehát még 1 körzet kell, hogy Bette nyerhessen. Dani és Bette bezárkózva nézik a képernyőt, és egy perc feszült frissítés után Milner kerül ki győztesen. Ami őszintén meglepett, mert azt hittem, ez nem egy valós versenyhelyzet. A sorozat elejétől kezdve meg voltam győződve, hogy Bette nyerni fog, mert a vesztes Bette egyszerűen nem érdekes, történetileg. Legalábbis szerintem, de akkor ezek szerint megnézzük mit hoz a második évad.

Itt elég meglepett fejet vágtam.

Végül azt is megtudjuk, hogy Bette pozíciója a Milner önkormányzatban csak névleges, mert a további gyógyszeres terjeszkedés már régen le van zsírozva Dani apjával. Dani közben közli Bette-tel, hogy az egész Milner pozi átverés, akit ez üt meg igazán, itt esik le neki, hogy tényleg elvesztette a kampányt. Itt még kapunk egy lezárást, Angie felnőtten viseli édesanyja vereségét, és egy túrával egybekötött kiabálós feloldást látunk, majd egy lehetséges új szerelmi szálat Mayával, az újságíróval.

Shane és Quiara elmennek az első vizsgálatra, Quiara sír, mikor meghallja a magzat szívhangját. Ezután Quiara egyedül ül egy étteremben, Shane-t várja, aki végül az utolsó pillanatban felbukkan, és elmondja Quiarának, hogy nem érzett semmit az ultrahangos vizsgálatnál, nem hatódott meg, nem mozdult meg benne semmi. Quiara megnyugatja, hogy ezzel nincs semmi baj, mert mindent akkor fog érezni, amikor neki kell, semmit nem kell megjavítani. Szeretném kiemelni ezt a pillanatot, mert ezután nem sokkal eljutunk a legmélyebb ponthoz ehhez a kapcsolatban, Shane és Quiara vitájához.

Ja, szerintem is.

Itt már túl vagyunk a vetélésen, és Shane próbálná feldolgozni a helyzetet, hogy segítsen Quiarának, elkezdi elrakodni a babacuccokat, aki erre kiakad és kiosztja Shane-t, hogy mégis mit képzel ettől neki még lesz gyereke. Az egész vita lényege, hogy Quiara hozzávágja Shane fejéhez, hogy miért nem akar kb. már most azonnal még egy gyereket, és hogy biztos azért, mert nem akarta először sem. Ami igaz, Shane nem akarta az előzőt sem, de végül belement, emocionálisan beletette magát az egész helyzetbe, majd egy vetélés után 5 perccel azt vágni a másikhoz, hogy biztosan azért nem akarsz gyereket, mert megkönnyebbültél, mikor Shane nem is mondott nemet, csak időt kért, szerintem kicsit erős. Ez az egész Shane - Quiara szál nem egyértelmű, nem következik semmi semmiből, és egyáltalán nem hiteles.

Micah története szokás szerint a háttérbe szorul, de megtudjuk az anyukájáról, hogy partidrogozni jár Californiába, és hogy nehezen viseli fia tranzícióját. Joséról az utolsó pillanatban kiderül, hogy férje van, ami megint egy olyan pillanat, hogy miért épp most, és miért kell ekkora csavarral lezárni Micah történetét, főleg úgy, hogy majdnem semmit nem tudtunk meg róla, annyira marginális sztorit kapott.

Ennél kevesebbet csak Tess-ről tudunk, aki az utolsó két részben körülbelül másodperc képernyőidőt kapott, leginkább az én bánatomra.

Az utolsó részek felpörgették a történetet, kaptunk jó lezárásokat, és kaptunk olyanokat is, amiket nem érzek se hitelesnek, sem pedig következetesnek. Az egész sorozatra visszatekintve, többet kaptam, mint vártam, de azt hiszem ide passzolónak látom a “Sokat markol, keveset fog” idiómát, mert bár igyekszik a reboot túllépni az eredeti sorozat határain és nagyobb hatással lenni a nézőre, kevésbé felületesen ábrázolni az LMBTQ+ közösséget, de valójában mindenkiből csak részleteket kapunk, ami nem áll össze egy egésszé.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X