InspirálóKult

Kedvenc leszbikus* sorozat-szereplőink – 1. rész

Az utóbbi években egyre több sorozat örvendeztet meg minket leszbikus* szereplőkkel, ami nagyszerű dolog. Lássuk be, az ember szeret azonosulni – és most már végre nekünk is van kivel. De ez a pozitív trend nem csak „nekünk mint nézőknek” jó, hanem „nekünk mint leszbikus* közösségnek” is: a láthatóság miatt.

Emlékezzetek vissza, volt idő, amikor Kismocsok (a VV2-ből) volt az egyetlen leszbikus* a képernyőn! Nem arról van szó, hogy bármi gond lett volna a személyével, hanem a helyzettel volt baj: mivel ő volt az egyetlen látható leszbikus TV-s személyiség, mindannyiunkat kellett (volna) képviselnie. És ez persze nem valósulhatott meg, hisz mi leszbikusok* nem egyfélék vagyunk. Ezt a sokszínűséget pedig meg kell mutatni.

Éppen ezért nem csak azt ünnepeljük, hogy egyre több sorozathősünk van. Hanem azt is, sőt, leginkább azt, hogy ezek a hősök végre nem „csak” leszbikusok* (értsd ez alatt: mások, kétségbeesettek, elveszettek, bizonytalanok, a férfiak szexuális fantáziái, stb.).  Ezek a szereplők végre emberek; emberek, akik jók és rosszak, éles eszűek és pocsék döntéshozók, harcosok és gondviselők, anyák és lányok, orvosok és rendőrök – és így tovább. Színesek, mint a szivárvány – és mint mi magunk.

Fogadjátok szeretettel Yosi és Anna 15-ös listáját kedvenc leszbikus* sorozat-hőseikből!

 

Név: Waverly Earp

Sorozat: Wynonna Earp (2016-..)

Ezért bírjuk: Baromi okos csaj. Az elején pincérként dolgozott, aztán amikor Wynonna beindítja a családi bizniszt, Waverly lesz a csapat agya.

 

Név: Nicole Haught

Sorozat: Wynonna Earp (2016-..)

Ezért bírjuk: Elképszetően jó harcos; bátor, ugyanakkor gyengéd ember. Hatalmas jó pont, hogy van egy édi vörös cicája.

 

Név: Ruby vagyis Piroska

Sorozat: Egyszer volt, hol nem volt (2011-..)

Ezért bírjuk: Ruby hirtelen szembesülni kénytelen személyiségének rejtett oldalával, ami egy kemény önelfogadási folyamatot indít meg benne. Az utazás végállomása és egyben jutalma Dorothy csókja.

 

Név: Dorothy Gale

Sorozat: Egyszer volt, hol nem volt (2011-..)

Ezért bírjuk: Bármit megtenne azokért, akiket szeret, még akkor is, ha ez az életébe kerül.

 

Név: Mulán

Sorozat: Egyszer volt, hol nem volt (2011-..)

Ezért bírjuk: Egy konvencionális világban nagyon nem-konvencionális szerepet vállal: katonanőként nap mint nap szembeszáll a szexista előítéletekkel, sőt még romba is dönti azokat: bebizonyítja, hogy egy nő lehet annyira jó harcos, mint egy férfi.

 

Név: Jean Holloway

Sorozat: Gypsy (2017-..)

Ezért bírjuk: Briliáns pszichológus és elég jól öltözködik.

 

Név: Sidney Pierce

Sorozat: Gypsy (2017-..)

Ezért bírjuk: Bevállalós, bátor és kíváncsi nő, aki meri követni az ösztöneit és nem fél az ismeretlentől.

 

Név: Yara Greyjoy

Sorozat: Trónok harca (2011-..)

Ezért bírjuk: Igazságos és jó vezető, aki mindent megtesz a népe boldogulásáért.

 

Név: Nomi Marks

Sorozat: Sense8 (2016-..)

Ezért bírjuk: Egy igazi lángész hacker, aki szíven viseli az LMBTQ+ közösség sorsát, hisz transzneműként jópár nehézsége volt –elkezdett ezért egy jogsegély blogot LMBTQ+ embereknek.

 

Név: Amanita Caplan

Sorozat: Sense8 (2016-..)

Ezért bírjuk: Egy hippi a legjobb értelemben: nyitott, szabad és hihetetlenül lelkesítő.

 

Név: Stefanie Foster

Sorozat: The Fosters (2013-..)

Ezért bírjuk: Elég bátor volt, hogy vállalja, amit a szíve diktált, még akkor is, ha ez addigi, kényelmes életének felborítását jelentette – így lettek Lenával a „Foster-ék”.

 

Név: Lena Foster

Sorozat: The Fosters (2013-..)

Ezért bírjuk: Kezdjük ott, hogy igazgatóhelyettes egy iskolában. Még fontosabb, hogy odáig van a gyerekekért és nagyon jól is bánik velük, mind a munkában, mind otthon (neki köszönhető, hogy örökbe fogadnak négy veszélyeztetett gyereket).

 

Név: Arizona Robbins

Sorozat: Grace klinika (2005-..)

Ezért bírjuk: A családi hagyományokhoz híven, mindig bátran szembeszáll a nehézségekkel és küzd azért, amiben hisz és akit szeret – ezért is lett orvos.

 

Név: Piper Chapman

Sorozat: Orange is the New Black (2013-..)

Ezért bírjuk: Piper egyszerű, kényelmes amerikai élete egyik napról a másikra felborul: börtönbe kerül. És amivel ott szembetalálja magát, lesokkolja, de hosszas küzdelmek árán végül sikerül beilleszkednie és megszoknia ezt a teljesen más szabályokra épített világot.

 

Név: Alex Vause

Sorozat: Orange is the New Black (2013-..)

Ezért bírjuk: Alex egy elég problémás ember, aki jópárszor nagyon rossz döntést hozott. De eljött az a pont, amikor végre szembesült hibái súlyával és elkezdett változni – ami egy hatalmas küzdelem.

 

Folytatás következik...

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X