Kult

Kedvenc leszbikus* sorozatszereplőink – 2. rész

Ahogy az első részben láthattátok, az elmúlt években nagyon szép haladást ért el a TV, rengeteg különböző leszbikus* karaktert láthatunk a sorozatainkban, akik nem “csak” leszbikusok* - olyannyira, hogy több olyan nő van a listámon, akik elsőre nem is jutottak eszembe, mert a szexualitásuk a legkevésbé érdekes dolog bennük.
És amennyire különbözőek ezek a nők, annyira változatosak a sorozatok is - akár fiataloknak szóló könnyed szitkomot, akár scifit vagy fantasyt, akár komoly drámát nézünk, találkozhatunk szuper leszbikus* karakterekkel.

Név: Elena Alvarez

Sorozat: One Day at a Time (2017-..)

Ezért bírom: Elena egy tipikus 15 éves, akinek épp elkezdett kinyílni a szeme a világra, minden igazságtalanság ellen tenni akar és minden ügy érdekli – de a sorozat nem teszi nevetségessé miatta, inkább nosztalgiával nézzük ezt az időszakot. Kedves és természetes mind a coming outja, mind az ezzel kapcsolatos bizonytalanság, amikor ennek ellenére valamiféle vonzódást érez egy fiú felé. Borzasztóan szeretnivaló a sorozat és a karakter is.

Név: Denise (tényleg nincs vezetékneve?)

Sorozat: Master of None (2015-..)

Ezért bírom: Elképesztően cool és laza, de olyan módon, amilyenek mind szeretnénk lenni, annyira természetes, önazonos és őszinte. Az önazonosság már csak azért sem meglepő, mert a színésznő, Lena Waithe személyisége nagyban alakította a karaktert. Mínuszpont viszont, hogy a vezetéknevét égen-földön nem találom, elképzelhető, hogy nincs neki?

Név: Maia Rindell

Sorozat: The Good Fight (2017-..)

Ezért bírom: Maia egy fiatal ügyvéd, akinek a karrierje első napján az apja börtönbe kerül egy pilótajáték miatt, amivel rengeteg ember pénzét elvesztette. Egyszerre kell tehát megküzdenie az ügyvédi kihívásokkal, és vadidegenek dühével. Leslie Rose számomra tökéletes egyensúlyt teremt Maia kétségbeesége és képességei között: pontosan érezzük, mennyire nehéz számára ebben a helyzetben helyt állni, annak ellenére, hogy egyértelműen egy erős, intelligens és kompetens nő. A történetének semmi köze a szexualitásához, és ez a legszebb az egészben: egy szimpatikus, jól megírt és nagyon ígéretes karakter, aki mellesleg leszbikus.

Név: Lana Winters

Sorozat: American Horror Story: Asylum (2012-2013)

Ezért bírom: Lana egy leszbikus riporter, aki a sorozat helyszínéül szolgáló elmegyógyintézetről írna leleplező cikket, azonban a vezetőség foglyul ejti, hiszen a hatvanas években - amikor a sorozat játszódik - pszichés betegségnek kategorizálták a homoszexualitást. Sarah Paulson egyik legjobb szerepe, és a sorozat egyik legjobb karaktere is, egy erős, bátor és kitartó nő, aki elképesztő traumákon megy keresztül, és valódi túlélőként jön ki a történetből.

Név: Maggie Amato

Sorozat: Younger (2015-...)

Ezért bírom: A Younger amúgy is az egyik legjobb sorozat a női barátságokról, és ezen belül is a legkirályabb barát Maggie, az OWL - older wise lesbian (idősebb, bölcs leszbikus). Nem a főszereplő körül forog az élete, csak pont annyira, hogy egy nagyon odaadó barát legyen, akinek mégis van saját története. Vicces, laza, menő, mindenkinek kellene az életébe egy ilyen barát.

Név: Willow Rosenberg

Sorozat: Buffy the Vampire Slayer (1997-2003)

Ezért bírom: Willow számomra vitán felül a Buffy legjobb karaktere. A 90-es és a kora 2000-es években ritkaságszámba menően nem a szexualitása határozta meg a jellemét, hanem az intelligenciája, a strébersége, a rendkívül csúnya pulóverei, az odaadása és a teljesen elképesztő karakterútja, amelyben félénk lúzerlányból hatalmas és magabiztos boszorkánnyá vált. Ahhoz hasonlót pedig, ahogy a coming outja előtti, fiúval való kapcsolatát kezelték, a mai napig nem nagyon látni: képesek voltak úgy megtartani az Ozzal való kapcsolatának a jelentőségét, hogy közben egy pillanatig nem vonták kétségbe Willow identitását.

Név: Amy Raudenfeld

Sorozat: Faking It (2014–2016)

Ezért bírom: A Faking It egy MTV-s tinisorozat, annak minden hátrányával - ennek ellenére meglepően okos és érzékeny pillanatokat tud adni, ráadásul akkor, amikor a legkevésbé számítasz rá. Amy karaktere a sorozat 3 évada alatt végig keresi önmagát, ennek ellenére soha nincs negatívumként beállítva, hogy nem tudja egész pontosan, leszbikusnak vagy biszexuálisnak vallja-e magát. Ő persze aggódik ezen, mint minden rendes kamasz, és az esetek többségében nagyon szeretnivalóan teszi ezt.

Név: Emily/Ofglen

Sorozat: The Handmaid's Tale (2017-..)

Ezért bírom: A Gilmore girls hét évada alatt sosem gondoltam, hogy Alexis Bledel jó színész lenne, itt viszont lényegében néhány tekintettel és félhangsúllyal az egyik legemlékezetesebb karakterré tette Ofglent, a már-már szarkasztikus szolgálólányt, akinek mégis minden szavából süt az elképesztő fájdalom és harag.

Emily/Ofglen

Név: Poussey Washington

Sorozat: Orange is the New Black (2013-..)

Ezért bírom: Poussey az, akit nem lehet nem imádni, okos, vicces, kedves, és az adottságai mellett attól is gyönyörű, hogy ez a jóság süt a tekintetéből. Mindezek mellett nem egy egydimenziósan tökéletes karakter, látjuk őt is hibázni, rosszul reagálni, de őszintén szólva még az is példaértékű, ahogy a kríziseket kezeli és ahogyan a traumákból feláll.

Név: Clarke Griffin

Sorozat: The 100 (2014-..)

Ezért bírom: Clarke egy okos, kiegyensúlyozott és hideg fejű lány, akit arra kényszerítettek a körülmények, hogy vezetővé váljon. Emiatt az is hamar kiderül, hogy erős és kemény is tud lenni, ha arra van szükség, és mindenre hajlandó a szeretteiért.

Név: Big Boo

Sorozat: Orange is the New Black (2013-..)

Ezért bírom: Boo sokáig egy nehezen kedvelhető figura, gyakran hangos, agresszív, erőszakos – de a Pennsatuckyval való barátsága miatt örök helye lesz a listámon. Ahogyan az abszolút nem anyáskodó Boo, akinek az önzés volt a túlélési stratégiája, a szárnyai alá veszi a tulajdonképpen menthetetlennek tűnő Pennsatuckyt, segít neki, hogy elengedje a dühét és megismerjen az övétől különböző világokat: ez számomra a sorozat egyik legszebb kapcsolata.

Név: Kat Edison

Sorozat: The Bold Type (2017-..)

Ezért bírom: Kat egyelőre az “életemben először beleszerettem egy nőbe” fázisában tart a coming outnak, de úgy döntöttem, bizalmat szavazok a sorozatnak. A Bold Type ugyan klasszul öltözködő, divatmagazinnál dolgozó fiatal nőkről szól, de kötelező műfaji elemek alatt érdekes és kedvelhető karakterek vannak. Nekem személyes kedvencem is Kat, aki okos, vicces, a sikerei ellenére végig szerény marad, elképesztően odaadó barát és tökéletes önmegismerési példakép: foglalkozik a saját identitásával és szexualitásával, megosztja a kétségeit a barátaival és a partnereivel is, és soha nem lép túl a saját határain mások kedvéért.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X