KomolyabbKult

Homoszexualitás a Harry Potterben – a történelmi pillanat

Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore. A Roxfort igazgatója, a Wizengamot főmágusa, a Főnix Rendjének vezére, és az egyetlen karakter J. K. Rowling világhírű Harry Potter sorozatában, aki a szerző által megerősítetten meleg. Rowling 2007-ben osztotta meg a közönséggel ezt az információt, de hosszú volt az út odáig, hogy állítását a képernyőn is bebizonyítsa.

Továbbá, bár Rowling éppen azon dolgozott, hogy meleg reprezentációt illesszen a Harry Potter univerzumba és ezzel inkluzívabbá tegye a műveket, az elmúlt években nagy port kavartak tweetjei, melyekben az LMBTQ közösség további tagjaival kapcsolatban fejtette ki véleményét. 

Lássunk hát egy gyors összefoglalót arról, hogyan fejlődött az LMBTQ láthatóság a varázsvilágban, és hogy milyen érzéseket táplál a szerző a közösség felé.

Lehull a lepel Dumbledore professzorról

Rowling 2007-ben, a Harry Potter és a Halál Ereklyéi, azaz a könyvsorozat befejező kötetének megjelenése után rántotta le a láthatatlanná tevő köpönyeget Dumbledore-ról. Azt nyilatkozta, hogy “mindig is úgy gondolta, hogy Dumbledore meleg”, említést tett a Gellert Grindelwalddal való egykori romantikus kapcsolatáról, és beszélt arról az esetről is, amikor ki kellett javítania a Félvér Herceg filmváltozatának forgatókönyvét (Entertainment Weekly). Utóbbiban Dumbledore egy lánnyal való múltbéli ismertségéről beszélt volna, így Rowling egész egyszerűen odaírta a margóra, hogy “Dumbledore meleg!” Itt kezdődött az egész.

Színre lépnek a legendás állatok

2013-ban Kevin Tsujihara, A Warner Bros. Entertainment vezérigazgatója bejelentette, hogy Rowlinggal együttműködve megalkotják a Legendás állatok filmsorozatot (Deadline Hollywood). Akkoriban kevés információ állt a közönség rendelkezésére; mindössze annyit lehetett tudni, hogy a történet inspirációja egy fiktív Roxforti tankönyv, melyet Rowling 2001-ben a való életben is publikált, Legendás állatok és megfigyelésük címmel, illetve, hogy a főszereplő ennek a “tankönyvnek” az írója, Göthe Salmander lesz.

Majd 2016-ban Rowling nemcsak hogy megerősítette Dumbledore feltételezett felbukkanását a sorozatban, hanem azt is elhintette, hogy a filmek feltárják majd a Grindelwalddal való kapcsolatát (Entertainment Weekly).

A Grindelwald bűntettei nem árult el sokat

Míg az első Legendás Állatok filmben nem láthattuk Dumbledore-t, a Grindelwald bűntetteiben szerepet kap a fiatal énje. (Na jó, inkább a középkorú énje, de az még mindig viszonylag fiatal a későbbi, 110 éves Dumbledore-hoz képest.) Valami azonban hiányzik a filmből: bármilyen direkt utalás a Grindelwalddal való kapcsolatának romantikus természetére. 

Mielőtt a Grindelwald bűntettei megjelent volna, a rendező, David Yates egy 2018-as interjúban előre kijelentette, hogy a film nem tartalmaz ilyen jelenetet, de véleménye szerint a varázsvilág rajongói egyébként is tisztában vannak Dumbledore szexualitásával (Entertainment Weekly).

A kérdés változatlan: vajon ez a fontos részlet, amelyről eddig csak interjúkban és tweetekben beszélt bárki is, mikor válik hivatalosan is Harry Potter kánonná?

Rowling türelemre inti a rajongókat

Ugyanebben az évben, a rajongók elégedetlenségére reagálva a Twitterén, Rowling figyelmeztette a közönséget, hogy a Legendás állatok sorozat öt részből fog állni. Ugyanerre hívta fel a figyelmet Jude Law, Albus Dumbledore megszemélyesítője is egy, az Entertainment Weekly-nek adott interjúja során. “Nem szabad elfelejteni, hogy ez csak a második Legendás állatok film volt a sorozatban” mondta Law, és biztosította a rajongókat, hogy Dumbledore és Grindelwald kapcsolata “magától fog kibontakozni” és hogy “ez még csak a kezdet” (Entertainment Weekly).

Dumbledore titkai – a várva várt pillanat

2022 az az év, amikor Dumbledore homoszexualitása a képernyőn is megerősítést nyer. Enyhe spoiler következik: a film során szóba hozza a Grindelwalddal való kapcsolatát, és két ízben is beismeri, hogy szerelmes volt a nagyhatalmú mágusba. Rowlingnak 15 év kellett, hogy ezt az információt a forgatókönyvbe is beleírja, és ne csak annak margójára; mégis, a hír nem juthatott el minden rajongóhoz. A kínai megjelenésnél például a Warner Bros. eltávolította azt a bizonyos két mondatot Kína kérésére, annak érdekében, hogy “kellő érzékenységgel reagáljanak az adott piaci tényezőkre”, nyilatkozta a stúdió (Variety).

Mi jön ezután?

A jövőbe természetesen senki sem lát (csak Grindelwald… meg persze a csi-lin… és a szemiflázs, de ennyi), néhány dolgot mégis tudunk. A Legendás állatok sorozatot öt részesre tervezték, azaz két rész van még hátra. Legalábbis elméletben. Az utóbbi két film ugyanis nem szerepelt túl fényesen, ami a kritikákat és a bevételt illeti, ezért még nem tudni, hogy megvalósul-e a két befejező rész (Variety). Ha a Warner Bros. úgy dönt, hogy folytatja, akkor azonban további interakciókra számíthatunk Dumbledore és Grindelwald között. Rowling elgondolása szerint az ötödik rész 1945-ben végződne, ami köztudottan a két nagyhatalmú varázsló híres párbajának éve. Ez kétségtelenül lehetőséget biztosítana a szereplőknek, hogy feltárják mi történt a múltban Dumbledore és Grindelwald között, illetve azt, hogy milyen érzéseket táplálnak egymás iránt a jelenben.

Rowling és a transznemű közösség

Habár Rowling több, mint egy évtizeden át keményen dolgozott rajta, hogy teret adhasson a történetben egy meleg karakternek, személye mégis megosztó az LMBTQ közösségben a transzneműséggel kapcsolatos kommentjei miatt.

Az egész fennforgás 2020-ban kezdődött, amikor Rowling arról posztolt a Twitterén, hogy a nemi semlegesség (gender neutralism) meg akar szabadulni magától a nemtől, és ezzel a női nemtől is. Később számos transzfób gondolatot osztott meg az interneten, amire válaszul a Harry Potter, illetve a Legendás állatok filmek számos színésze a transznemű közösséget támogató közleményeket adott ki. Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Bonnie Wright, és Eddie Redmayne is kifejezte Rowling tweetjeivel kapcsolatos egyet nem értését. Néhányan kiálltak Rowling mellett, például a Hagridot alakító Robbie Coltrane is, egyes rajongók azonban odáig is elmentek, hogy “eltörölték” (cancelling) Rowling személyét.

Összességében, míg Rowling azon dolgozik, hogy inkluzívabbá tegye a Harry Potter univerzumot a homoszexuális közösség számára, az már nem valószínű, hogy ezt más LMBTQ személyek számára is megtenné. Hogy mi lesz Dumbledore és Grindelwald kapcsolatának sorsa, arra csak a negyedik és ötödik Legendás állatok film adhat választ, amennyiben a Warner Bros. úgy dönt, hogy folytatják a forgatást.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X