ÉletmódKomolyabb

10 tipp a szakítás túléléséhez

Az élet néha nem várt meglepetésekkel szolgál. Az egyik percben még egy komoly, csodálatos hosszútávú kapcsolatban élsz, a következőben meg bumm, minden, amit biztosnak hittél, a levegőbe repül. (Metaforikusan vagy szó szerint – attól függ, mennyire gurulsz be). Ez bizony bárkivel előfordulhat… 

Persze nem egyszerű, ha az ember hirtelen a többéves, stabilnak hitt kapcsolat és az eltervezett közös élet helyett bizonytalanságban találja magát, egyedül. Kiborító ez az új, furcsa helyzet, de közben mégis egy kicsit izgalmas is. Ahelyett, hogy félénken elbújnánk a hirtelen ránk szakadt függetlenség elől, akár megpróbálhatunk örülni is neki – bármilyen fura legyen is elsőre.

Gondolj csak bele: már nem valakivel együtt, hanem egyedül hozod meg a döntéseidet. Már nem valaki más véleményét veszed figyelembe, csakis a sajátodat. Már nem valaki más kedvéért akarsz jól kinézni, csakis a saját kedvedért. Már nem másvalakivel osztozol az éjszakán, csak saját magaddal. Elég nagy változás ez, amihez nem könnyű hozzászokni, különösen több év után. Fincsi egyszemélyes kész kaják: gyertek!

Nem egyszerű a dolog, de az ember megpróbál a lehető legjobb módon megbirkózni vele. Ha épp ebben a cipőben jársz te is, ne félj. Itt a tíz legjobb tipp arra, hogyan éld túl a szakítást és újra magadra találj!

 

1. Maradj támogató közegben!

Vedd magad körbe támogató barátokkal és családtagokkal. Nemcsak annak a kísértésnek segítenek ellenállni, hogy újra kapcsolatba lépj az exeddel, hanem magányos pillanataidban ölelésekkel, részeg pillanataidban nevetéssel és az elhagyatottabb helyzetekben egy fuvarral is megajándékoznak majd. Az online támogatás is hihetetlenül sokat segít néha, de azért ha csak lehet, próbálj meg inkább személyesen találkozni ezekkel az emberekkel. (Természetesen egy-egy világjárvány ezt felülírhatja.)

 

2. Engedj a sodrásnak!

Nyilván leszel szomorú, boldog, mérges és egy romhalmaz is, de meg kell tanulnod engedni, hogy ez az érzelem-koktél magával ragadjon. Ne állj ellen nekik. Ha ordítani és visítani akarsz, tedd azt! Ha a kettőtökről készült régi képeken akarsz sírni, tedd azt is. Egy kapcsolatot elveszíteni rettenetesen rossz, megengedheted magadnak, hogy meggyászold. 

3. Legyél kedves magaddal!

Biztosan kicsit sebezhető, kicsit törékeny leszel… úgyhogy légy kedves magaddal. Ha az egész napot a TV előtt akarod tölteni, tedd azt. Ha el akarsz menni valahova és berúgni, tedd azt (persze biztonságosan). Engedj meg magadnak plusz fél órát az ágyban, és plusz egy szelet csokit. Szarul érzed éppen magad, megérdemled.

 

4. Ne zárd magadba!

Biztosan vannak nagyszerű barátaid, akiknek meg tudsz nyílni, és akikkel meg tudod osztani, min mész keresztül, még akkor is, ha ők más élethelyzetben vannak éppen. Rengeteget segít, ha átbeszéled a dolgokat valakivel. Az emberek sokszor nagyon meglephetnek, és akár sokkal bölcsebb dolgokat is mondhatnak, mint amit várnál tőlük. Hallgasd meg a tanácsaikat, és ha hasznodra válnak, fogadd is meg őket.

 

5. Soha ne hallgass a pletykára!

Mindenki tudja, milyen egy szoros leszbikus/bi baráti kör, és azt is mindenki tudja, hogy egyesek mennyire szeretnek pletykálkodni… Ne hallgasd meg a pletykákat, nem éri meg. Ha valaki azt meséli, hogy látták az exedet ezzel vagy azzal, egyszerűen csak ne figyelj oda. Másképp csak még jobban fog fájni.

 

6. Légy nagyvonalú önmagaddal!

Csábító a gondolat, hogy ráírj az exedre, felhívd, vagy nyomozz utána a Facebook-on, de ne tedd. Akár azt írnád neki, hogy “hiányzol”, akár azt, hogy “tönkretetted az életemet”, ha tényleg vége, akkor nem éri meg. Fogadd el, hogy a kapcsolatotoknak vége, és az efféle kinyilatkoztatások senkinek sem fognak segíteni – legkevésbé neked!

Illusztráció: Priscila Barbosa

7. Higgy magadban!

Mélyen legbelül – a kipirosodott, feldagadt szemek és a pirosra fújt orr mögött – ott van benned egy gyönyörű nő, aki még sok-sok szeretetet tud adni. Soha, ismétlem soha ne engedd, hogy az exed elvegye az önbizalmadat. Mindegy, hogyan végződött a kapcsolatotok, mindenki képes újra szeretni, és mindenkit lehet újra szeretni (téged is).

 

8. Vadulj egy kicsit – de próbáld meg ne túlzásba vinni!

Persze, hogy elengedheted magad. Menj partizni, igyál, érezd jól magad, de tegyél róla, hogy egy darabban hazaérj és az ágyban (esetleg a saját ágyadban?) landolj. Hajlamos lehetsz egy picit túlságosan bevadulni, de ez az a pont, ahol a korábban említett támogató emberek közbe tudnak avatkozni és segítenek...

 

9. Élvezd ki, amitől jól érzed magad!

Megint szingli vagy. Egy különálló ember vagy. Azt tehetsz, amit csak akarsz! Senki nem mondja meg, hova ne menj vagy mit ne csinálj. Most te vagy a saját életed ura – miért ne kezdenél hát valami újba? Olyasvalamibe, amit mindig ki akartál próbálni, de nem volt rá alkalom. Gyerünk, te is tudod, hogy ezt akarod!

Illusztráció: Priscila Barbosa

10. Próbálj meg bizakodó lenni!

Vár rád is valaki kint, a nagyvilágban, ha szeretnéd. Amikor készen állsz rá, menj, és keresd meg. De ha egyelőre inkább szünetelnél a randizásban, az csak még jobb – rengeteg más izgalmas dolog történik még a világban.

 

Forrás: Divamag

Fordította: Selmeczi Nóra

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X