ÉletmódKomolyabb

Gyermekvállalás I. – Eszter tapasztalatai az örökbefogadásról

Hazánkban is egyre több szivárványcsalád él, bár sajnos a hatályos magyar szabályozás nem a legkedvezőbb. Legszomorúbb az egészben, hogy a jogrendszer adott  esetben nem is magát az azonos nemű párt diszkriminálja, hanem az általuk nevelt gyermeket. Sok információ elérhető, megosztják egymással az érintettek a tapasztalatokat, de mégis azt látom, hogy sokan nem jól informáltak, akadnak fehér foltok. Szeretném megválaszolni a gyermekvállalás kapcsán felmerülő kérdéseket, és magam is választ kapni néhány ilyenre, ezért készül most ez az interjúsorozat. A személyes történetek mellett igyekszem az adott témához kapcsolódó hasznos linkeket is összegyűjteni nektek.

Elsőként Eszter történetével ismerkedhettek meg, aki 2010-ben egyedülállóként vágott bele az örökbefogadásba és azóta egy csodaszép kislány boldog anyukája.

(Kérésére a neveket megváltoztattuk. - a szerk)

 

Egyedülálló nőként fogadtál örökbe gyereket. Szóba került-e a folyamat során a szexuális orientációd?

Eszter: Nem került szóba. Nem kérdezték a pszichológusnál sem, de nem kizárt, hogy más nők esetében ez felmerül. Több egyedülálló meleg férfi ismerősömnél, aki örökbefogadási kérelmet adott be, rákérdeztek, hogy homoszexuális-e. Úgy tűnik szingli férfiaknál sokkal erősebb a gyanú bennük. Érdemes rá őszintén felelni, mert ha nem mondtunk igazat, és kiderül az örökbefogadási folyamat során, akkor egy kellemetlen szituációban találhatjuk magunkat. (A válasznak nem szabad negatívan befolyásolnia a szakembereket, és a sok pozitív példa azt mutatja, hogy nem is befolyásolja. - a szerk.)

 

Aggódtál-e, hogy esetleg negatívan befolyásolhatná a folyamatot, ha kiderülne, hogy leszbikus vagy?  

Eszer: Igen, tartottam attól, hogy negatívan befolyásolná az örökbefogadásomat, mert nem volt előttem pozitív tapasztalat erre. 2010-ben indítottam el a folyamatot. Persze azóta már hallottam több sikeres örökbefogadásról leszbikus, meleg egyedülállók vagy párok esetében is. (Ismereteim alapján manapság a legtöbb azonos nemű pár vállalja szexuális orientációját.  Bár jogilag csak az egyikük lehet az örökbefogadó, a folyamat során figyelembe veszik, hogy, egy pár van ott, támogatóak a szakemberek. - a szerk.)

Rosie O'Donnell, amerikai komikus, színésznő, aki leszbikusként többször fogadott örökbe gyereket, egyedülállóként is

 

Hátrányban érezted-e magad egyedülállóként a párokkal szemben?

Eszter: Igen, hátrányban éreztem. A törvényben is le van írva, hogy a házaspárokat előnyben kell részesíteni. Az egyedülállókhoz sokszor az országos listára felkerült gyerekek kerülnek. Ezek azok a gyerekek, akik etnikum, egészségi állapot vagy életkor miatt az örökbefogadás szempontjából hátrányos helyzetben vannak, és a megyéjükben nem kellettek senkinek sem.

 

Elmesélnéd röviden a dolgok menetét? Mire érdemes készülni?

Eszter: Ha megszületett a döntés valakiben, hogy el szeretné indítani az örökbefogadást, akkor a helyileg illetékes TEGyESz-nél  (Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat - a szerk.) kell telefonon időpontot kérni. Én először egy jogásszal találkoztam, aki felvette az adatokat. Nagyon fontos, hogy már az első alkalommal megkérdezték az általam választandó gyerek életkorát és nemét, milyen betegségekkel kapcsolatban vagyok nyitott. Habár hivatalosan nem tarthatják nyilván a származást, de az adatlapon van egy rész, ahová megjegyzésként beírhatják, hogy teszünk-e származási kikötést vagy sem.

Nagyon fontos a származási kikötés tisztázása az ügyintézővel, mert hallottam olyan történetet, hogy egy pár azért várt két évig hiába, mert annak ellenére, hogy nekik eszükbe sem jutott ilyen jellegű kikötést tenni, az ügyintéző úgy gondolta: fehér bőrűek, így biztos csak fehér bőrű gyereket akarnak, és nem keresték őket nagyon sokáig. Másrészt az apa kiléte nagyon sokszor nem tisztázott: házas férfi az apa, vagy az anya elhallgatja, kitől esett teherbe, így az adatlapon a gyerek a származása bizonytalanként kerül bejegyzésre.

A jogásszal való találkozás után pszichológiai alkalmassági vizsgálatra kellett mennem, ahol kötetlen beszélgetés formájában átbeszéltük: miért szeretnék örökbefogadni, milyen volt a gyerekkorom, és különböző teszteket kellett kitöltenem. Én az első beszélgetés után megkaptam az pszichológiai alkalmasságot, de lehetséges, hogy másoknak többször vissza kell menni. Egy kicsit az is a benyomásom volt, hogy habár szakemberek a pszichológusok, de a szakvéleményük szubjektív. Ezt követően kijöttek hozzám környezettanulmányt készíteni, ami abból állt, hogy megnézték, lenne-e a gyereknek hely, milyen környezetben nőne fel, és úgy általában az ügyintéző engem is kicsit felmért. Később jövedelemigazolást kellett bemutatnom, és a háziorvostól egy igazolást, hogy nem vagyok frissen gyógyult daganatos beteg, szerhasználó vagy alkoholista.

Ezek után hívtak be a tanfolyamra, amit nagyon érdekesnek tartottam, mert tényleg speciális, az örökbefogadással kapcsolatos információkkal láttak el. Elmondták, hogy a gyerekek egy csomaggal érkeznek az életünkbe, és habár nincs vérbeli kötelék köztünk, de a származást nagyon fontos tisztázni. Elmondták ott is, hogy ha valaki nem tudja elfogadni a roma gyerekeket, akkor ezt vállalja fel, mert rendkívül rosszat tesz egy gyermek fejlődésének, ha olyan családba kerül, ahol nem fogadják el feltétel nélkül.

Elmondták a nyílt és a titkos örökbefogadás menetét, előnyeit és hátrányait. (Nyílt az örökbefogadás akkor, ha a vér szerinti szülő és az örökbefogadó szülő ismerik egymást, és így a biológiai szülő tudja, hogy gyermeke az örökbefogadást követően hova kerül. Nyílt örökbefogadásokkal elsősorban civil szervezetek foglalkoznak. Ilyen szervezet az Alfa Szövetség, Ágacska Alapítvány, Bölcső Alapítvány, Fészek Alapítvány, Gólyahír Egyesület, Baptista Szeretetszolgálat, Várva Várt Alapítvány. Ezek a szervezetek országos hatáskörrel tartják nyilván az örökbefogadásra jelentkezőket. Előfordul későbbi kapcsolattartás is. Sokan választják ezt a formát, mert így nagy az esélye, hogy újszülött gyermeket vihetnek haza. 2014-től nyílt örökbefogadás esetén a lemondó szülő a gyermek hat hetes koráig meggondolhatja magát! Titkos örökbefogadás esetén, a biológiai és az örökbefogadó szülő nem ismerik egymást. A vér szerinti szülőt még az örökbefogadásról sem értesítik, és az örökbefogadásról hozott határozatot fellebbezéssel, vagy egyéb módon sem támadhatja meg. A titkos örökbefogadás a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálaton keresztül zajlik. - a szerk.) Ez a rész engem annyira nem érintett, de több házaspár tényleg érintve volt: a meg nem született gyermek iránti gyász kezeléséről is beszéltek. Láttam sokakon, hogy idegenek előtt milyen nehéz nekik ilyen mély érzésekről beszélni, de nagyon hasznos volt a tanfolyam. Párok esetében pedig mindkét félnek ajánlatos részt venni ezen. (Bevett gyakorlat, hogy az azonos nemű párok mindkét tagja elvégzi a tanfolyamot - a szerk.) Ezt követően kaptam kézhez az alkalmassági határozatot, és a várólistára kerültem.

 

Tettél-e bármilyen kikötést a gyerekkel kapcsolatban?

Eszter: Igen, 0-3 év közötti lányt választottam, származási kikötést nem tettem.

 

Mennyit vártál az első kiajánlásra? Mi alapján választottak ki téged?

Eszter: 9 hónapot vártam. Nagyon fontos tudni, hogy ha egy gyerek bekerül a rendszerbe, akkor az első öt rá várakozót rangsorolják megfelelőség szerint. (Fontos megjegyezni, hogy nem a szülőnek keresnek gyereket, hanem a gyereknek keresik meg a szerintük legmegfelelőbb szülőt a jelentkezőkből. - a szerk.) A házaspárok kerülnek előrébb, akik ha nem akarják megnézni, akkor a következő kap értesítést a gyerekről. A sorrakerülést az is befolyásolhatja, hogy a házaspár éppen milyen élethelyzetben van, tudnának-e időt szánni a gyerekre, például: valaki beteg-e vagy anyagilag tudják-e vállalni. Az öt jelöltből maximum utolsó helyen szokott egy egyedülálló sorra kerülni.

Minél elfogadóbb valaki, annál hamarabb kap gyermeket. Az is rövidíti a várakozást, ha mondjuk életkor tekintetében rugalmas valaki, de ami leginkább meggyorsítja a folyamatot, ha nincs származási kikötés. (örökbefogadhatóvá nyilvánított gyermekek származási adatai nem tarthatók nyilván, illetve számos esetben minimális vagy semmilyen információval nem rendelkeznek a szakemberek a gyermek vér szerinti szüleit illetően, így teljes bizonyossággal nem beszélhetünk sem roma, sem sem roma gyermekekről.” forrás: https://orokbe.hu/2018/05/10/szakdolgozat-kik-vallalnak-roma-gyereket/)

Míg egy fehér bőrű csecsemőre egy házaspárnak is akár négy-öt évet kell várnia, olyan, nem újszülött kisgyermeket, aki részben vagy egészen roma, akár pár hónap elteltével is kiajánlhatnak.  

Hogyan zajlott nálad egy ilyen kiajánlás?

Eszter: Felhívtak telefonon. Be kellett mennem a TEGyESz-be, és megmutatták a kiajánlott gyerek anyagát. Ha a várakozó meg szeretné nézni személyesen is, akkor életkorának megfelelően elmondják neki, hogy jön egy ismerős látogatóba, de ő nem tudja, hogy lehetséges örökbefogadó jön, nehogy csalódás legyen neki. Én harmadszorra döntöttem úgy, hogy a (később) örökbefogadott kislányomat, Rékát, meglátogatom. Amikor az első gyereket kiajánlották, a fényképek alapján nem éreztem a kémiát, ami szükséges ahhoz, hogy létrejöjjön az a bizonyos karmikus kötelék. A második kiajánlásakor komoly egészségügyi problémája volt a gyereknek, és ezt nem tudtam vállalni. Réka fotóját meglátva azonban nem sokat filóztam a dolgon, mert mintha saját magam másfél éves fotóit láttam volna. Végül 18 hónaposan került hozzám. Ráadásul amikor megtudtam, hogy úgy hívják, ahogyan én is el szerettem volna eredetileg nevezni a gyermekemet, teljesen biztos voltam abban, hogy rá vártam.

 

Járt-e valamilyen hátránnyal a későbbiekre nézve, ha mint te is, nem bólintottál rá az első kiajánlott  gyerkőcre?

Eszter: Hivatalosan nem, és én magam sem éreztem, de azért ügyintézőtől is függhet ez.

 

Titkoltad-e a kislányod előtt, hogy örökbe fogadtad?

Eszter: Nem. Hatalmas hibának tartom a titkolózást. A gyereknek alapvető joga ismernie a származását.

 

Tudja-e Réka, hogy az anyukája leszbikus?

Eszter: Igen, egyre jobban felfogja. Egyedülállóként nehezebb ezt neki elmagyarázni, hiszen nem látja, hogy van párom, de úgy gondolom, hogy az életkorának megfelelően el lehet neki magyarázni.

 

Mennyire nehezíti meg a társkeresést, hogy van gyereked?

Eszter: A gyerekem nagyon jó előszűrő. Nem is szeretnék olyan társat, aki nem tudja elfogadni a lányomat. Másrészt, ha őszinte vagyok, nekem nagyon kevés időm van ismerkedni, és inkább ez a nehéz. Online keresek társat, és nem volt még negatív élményem emiatt.

 

Milyen tanácsot adnál annak, aki örökbe szeretne fogadni? Mi az, amit visszatekintve jó lett volna tudni akkor?

Eszter: Nagyon fontosnak tartom, hogy mivel lehet nemet mondani a folyamat során, lazább paramétereket adjanak meg az örökbefogadni akarók, mert eleshetnek lehetőségektől. Érdemes inkább határozott, de nagyobb mozgásteret adó elképzelésekkel menni már az első alkalomra: korhatár vagy biológiai nem eldöntése, milyen egészségügyi betegségeket tudnának vállalni.

Ugyanúgy, ahogy a biológiai gyerek esetében, szükség van félretett pénzre, mert ha el kell menni ismerkedni a gyerekkel, több esetben nem a megyénkben van, és vagy ingázunk vagy ott lakunk valahol egy ideig. Én odaköltöztem több hétre, és minden nap töltöttünk együtt időt Rékával. Ez a barátkozási időszak nagyon fontos, mert annak adják oda a gyereket, akivel kapcsolatban úgy látják: kialakul a kötődés. Ha hazavittük, érdemes vele több időt otthon lenni, és akkor sajnos nem lehet dolgozni. A gyerekszobába a dolgok beszerzése nem olcsó. Az örökbefogadott gyermek életkorától függően a családtámogatások is változnak, ami ismét plusz anyagi teher lehet.

 

Felhasznált források és hasznos linkek:

https://ugyintezes.magyarorszag.hu/ugyek/410000/420001/Orokbefogadas20091202.html?ugy=orokbefogeng.html#topicissue

http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/orokbefogadas.pdf

https://orokbe.hu/

http://csalad.hatter.hu/cikkek/azonos-nemu-szulok-es-gyermekeik-szivarvanycsaladok-interjuk-2016-17

http://csalad.hatter.hu/sites/default/files/jelentes.pdf .

http://hatter.hu/kiadvanyaink/ismerd-meg-a-jogaid-2016

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X