InspirálóKomolyabbVilág

Dekriminalizáció és rekriminalizáció – A norvég LMBTQ+ mozgalom a magyarhoz fordul

Április 21. fontos nap volt a norvég LMBTQ+ közösségnek. Ez a nap volt ugyanis az 51. évfordulója annak az LMBT-történeti mérföldkőnek, hogy dekriminalizálták a homoszexualitast az országban. Ennek alkalmából az Amnesty International közép-norvégiai csoportja egy, bőséges reggelivel es kávéval ellátott, kerekasztal-beszélgetést rendezett, melynek a qLit képviseletében mi voltunk a meghívott vendégei.

Magyarországon 11 évvel a norvégok előtt, 1961-ben vették ki a büntető törvénykönyvből  a homoszexualitást, s ezzel világszinten elég korán megszületett az LMBTQ+ közösség elfogadásának első lépése (többek között a németek vagy az USA előtt hozta meg Magyarország ezt a döntést).

Jelenleg azonban egyik említett országgal sem vehetjük fel a versenyt az LMBTQ+ jogok elismerését illetően. Évek óta a figyelem középpontjában van Magyarország az emberi jogok, különösen az LMBTQ+-jogok fokozatos és rendszeres csorbulása miatt: továbbra is hetente érkeznek megkeresések külföldi újságíróktól, tévésektől, aktivistáktól, hogy nyilatkozzunk a közösség helyzetéről. Norvégiában azért voltak ránk kíváncsiak, mert tudni akarták, mit tehetnek értünk és azt is, hogy mit tanulhatnak a mi esetünkből.

Eivind Ringdal (Trondheim Pride), Yonas Bennour (Amnesty International Norway), Szlávi Anna és Amy Soto. Fotó: Anne Bjørseth, Amnesty International Midt-Norge

Felmerült a kérdés például, hogy mi volt az első intő jel Magyarországon. Ugyanis – azzal együtt, hogy Norvégia és Skandinávia a világ egyik legtoleránsabb társadalma – egyre több jel mutat arra, hogy ebben a régióban is kezd egy LMBTQ+-ellenes narratíva kialakulni, amely könyvek cenzúrázásához vagy akár erőszakhoz is vezethet (ld. például a lövöldözést a tavalyi Oslo Pride-on). Bár nehéz volt tanácsot adnunk, ahogy arra is nehéz volt válaszolnunk, hogyan fog Magyarország kilábalni ebből, azt mégis kiemeltük pozitív példaként, hogy a közösség összefogása és az aktivista munka az elnyomás ellenére meg is erősödhet: a Meseország mindenkié hihetetlen hírnevet es anyagi stabilitást adott a Labrisz Leszbikus Egyesületnek, a kormány kemény boszorkányüldözése ellenére, vagy éppen emiatt.

A magyar közösségnek meg azt üzeni az esemény: nem vagyunk egyedül.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X