ÉletmódKomolyabb

A mágikus “B” – biszexualitás és preferenciák

A közhiedelemmel ellentétben a biszexualitás nem jelent egyenlő mértékű vonzalmat mindkét nemhez. Mi is akkor pontosan? Folyamatos, egyenlő mértékű vonzalom több, mint egy nemhez? Nem. Nem feltétlenül. Az egyén vonzalma több, mint egy nemhez? Igen.

Számos biszexuális ember jobban preferálja az egyik nemet, ugyanakkor érez vonzalmat a másik nem iránt is, ez az arány akár az idő múlásával is változhat. A világ szemével nézve ez sok kérdést felvet a bi emberek szexualitásával kapcsolatban. Anna (32) tökéletesen összegzi mindezt a Curve-nek: “Jelentősen több nőbe zúgtam bele. Soha nem randiztam pasival, vagy nembináris emberrel. Mégis hazugság lenne kijelentenem, hogy leszbikus vagyok, mert nem. Az a gond, hogy nem mindenki ért egyet az önkifejezésemmel, ami elég nevetséges.”

Sajnos gyakran próbálja a társadalom beszűkíteni a biszexualitás fogalmát egy címkébe, amit egyszerű megérteniük, ám a jelenség ennél sokkal bonyolultabb. “Elvárják, hogy válasszunk egy nemet, amihez jobban vonzódunk”, - mondja Kate (35) - “ezt furcsának tartom. Én általában a férfiakat preferálom, vagy androgün külsejű embereket, de hosszútávú kapcsolatban élek egy nővel. Ez még nem azt jelenti, hogy kevésbé vonzódom hozzá, vagy hogy el kellene hagynom, mindössze annyi, hogy több férfihoz és androgün emberhez vonzódtam életem során, mint nőhöz. Ettől még ugyanannyira erős volt a vonzalom azokhoz a nőkhöz is.”

Néhány biszexuális azonkívül, hogy nem azonos mértékben vonzódik az egyes nemekhez, arról számolt be, hogy a vonzalom intenzitása is változhat. A Biscuit (weboldal főleg biszexuális nőknek) által végzett közvéleménykutatásból az derült ki, hogy az olvasók 28%-ánál ez a változás elég gyakori, 44%-nál néha előfordul, 12% nem biztos benne és 16%-nál soha nem fordult elő. “Nekem megvannak a ‘női’ hullámaim az biztos” mondta Bryony (26). “De ez korántsem azt jelenti, hogy többé nem tetszenek a fiúk. Nem így működik.” A nemek közti vonzalom mértékének megváltozása nem egyenlő a bárkivel összefekvéssel, vagy kapcsolatok tönkretételével. Attól, hogy egy biszexuálisnak megváltozik a vonzalma, vagy annak mértéke az egyik nem iránt, attól még biszexuális.

Van egy lebutított verziója az emberi vonzalom mérésének, a Kinsey-skála. 0-nál hetero vagy, 6-nál meleg. Mindenki, aki e két szám között van, a definíció alapján biszexuális, a hármasok pedig 50-50%-os vonzalmat éreznek férfiak és nők iránt (sajnos a nembináris emberekhez való vonzalmat nem méri a skála). Ezek szerint az 1, 2, 4 és 5 kategóriába tartozók mind biszexuálisak, de preferálják valamelyik nemet kisebb nagyobb mértékben. Ez máris 4 kategória azzal az eggyel szemben, ahol meleg, hetero vagy 50-50%-ban biszexuális valaki. Ezen felül a Kinsley-skála szerinti egyeseket előszeretettel kategorizálják “turistának” vagy “bi-váncsinak”. Természetesen ez egy létező jelenség, de ettől még nem minden 1-es - aki mellékesen vonzódik a saját neméhez - fogja átverni a nőt, akivel épp randizik.

Miután az emberek feldolgozták azt a meghökkentő tényt, hogy a biszexuálisoknak is lehetnek preferenciáik, gyakran első kérdésük a “melyiket preferálod?”, amit teljesen természetesnek gondolnak, ha egy biszexuális előbújik. Amennyiben egy közeli ismerősünkről van szó, akiről tudjuk, hogy nem veszi zokon a kérdést, rendben van, de más esetben nem. Tolakodó és felesleges kör, mint például a “van barátod és barátnőd is?” kérdés.

Hacsak ő nem tereli a beszélgetést olyan irányba, semmi okod nem lehet arra, hogy egy idegen vagy egy ismerős biszexualitásáról kérdezősködj, csak annyit kell tudnod, hogy biszexuális.

Bőven vannak tévhitek a biszexualitás terén, de a gondolat, hogy léteznie kell egyenlő mértékű vonzalomnak több, mint egy nem iránt, ahhoz hogy valaki biszexuálisként határozza meg magát, éppen olyan ártalmas, mint azt hinni, hogy a biszexuálisok fűvel-fával összefekszenek, vagy csak a figyelemért csinálják. A biszexuálitás egyszerűen csak: vonzalom több, mint egy nemhez. Nincs szükség további magyarázatra.

Forrás: Curvemag

Fordította: Bártfai Zsófi

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X