ÉletmódKomolyabb

Belenézhetek-e barátnőm telefonjába?

A barátnőd az asztalon hagyja a telóját, amíg elmegy mosdóba. Akaratlanul is felébred benned a kíváncsiság, hiszen a kis készülékben ott van kedvesed egész élete. Ismerős helyzet?

Teljesen természetes, hogy igyekszünk minél többet megtudni a számunkra fontos emberekről. Már csak az a kérdés, hogy belefér-e ebbe a párunk abszolút privát szférájának, a telefonjának a felfedezése. Hiszen a technológia már annyira átszövi az életünket, hogy lassan kiegyenlítődik a digitális és az offline életünk jelentősége. Az online térben nagyobb lehet az önbizalmunk, így sokszor bátrabbak vagyunk: olyan dolgokat is megteszünk vagy leírunk, amit szemtől szembe nem mernénk. Olyan személyiséget mutatunk, amilyet csak szeretnénk, és egyébként nehéznek ítélt beszélgetéseket is gördülékenyen lefolytatunk üzenetek útján. 

Aztán ott van a rengeteg randialkalmazás, aminek egyike ott lapulhat partnerünk készülékének egyik rejtett mappájában.  Így egyszerűen leszervezhet egy találkát valaki mással, akár a velünk töltött idő alatt is. Ennek tudatában nem csoda, hogy sokan gyanút fognak, miután azt látják, hogy párjuk folyton írogat valakinek. Mivel manapság ilyen egyszerű másik partnert találni, és végtelenek a lehetőségek, a féltékenység és a megcsalástól való félelem sokakat rávehet arra, hogy párjuk háta mögött ellenőrizzék a telefonját.

Bármennyire is természetes a kíváncsiság, nem egészséges így eljárni! Amikor barátnőd személyes online terének felderítése mellett döntesz, egyúttal azt is beismered, hogy egyszerűen nem tudsz megbízni benne. Pedig a kölcsönös bizalom bármilyen emberi kapcsolatnak az egyik legfontosabb része. Ha köztetek ez nem alapvető, mondhatni kár a gőzért. Ha csak úgy tudsz megbizonyosodni párod hűségéről, hogy ellenőrzöd a telefonját, akkor valami nincsen rendben. Azt hinni, hogy jogunk van tudni kedvesünk minden egyes lépéséről, és ellenőrizni a digitálisan zajló interakcióit olyan, mintha nem a társa, hanem az anyja akarnánk lenni. Egy egészséges kapcsolatban el kell fogadni, hogy a másiknak is van saját élete, amiből azt oszt meg velünk, amit ő szeretne. A háta mögött vagy nyíltan a telójában turkálni kellemetlen dolgokat vetít előre: a növekvő bizalmatlanság, gyanakvás és sűrűsödő veszekedések veszélyét. Így, ha azt gondolod, hogy a barátnőd valami olyasmit művel az online térben, ami neked nem tetszik, okosabb dolog egyenesen rákérdezni, mint megvárni, míg elmegy zuhanyozni és őrizetlenül hagyja a készülékét. Ha annak ellenére tovább gyanakszol, hogy  rendszeresen megbizonyosodhattál párod hűsége felől, érdemes lehet mélyebben elgondolkodni, mi lehet a probléma a kapcsolatotokkal.

Mindegy, hogy barátaid, egy internetes cikk, vagy bármi más ültette el benned a gyanakvást – nem jó megoldás a barátnőd telójához nyúlni. Ehelyett válaszd a nyílt kommunikációt, az őszinte beszélgetéseket, mert ez erősíti a kapcsolatotokat és segíthet abban, hogy sziklaszilárd bizalmat tudjatok kiépíteni egymás felé!

 

Forrás: kitschmix.com

Fordította: Szücs Anikó

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X