KomolyabbqLit

Adó 1% – Idén már a qLitnek is adhatod!

2024. március 15. és május 21. között  van lehetőséged nyilatkozatot tenni az adód 1%-áról. Idén már a qLitnek is felajánlhatod! Az egész néhány kattintás, úgyhogy ne maradj le a lehetőségről, hogy az állam helyett egy civil szervezeteknek nyújts pénzügyi támogatást adód 1%-ából,  akik sokat tesznek a hazai LMBTQ+ közösségért. Ebben a cikkben leírjuk a folyamat pontos menetét, illetve a qLit és a többi LMBTQ szervezet adószámát, ami a rendelkezéshez szükséges.

Mit is jelent az 1+1% pontosan?

1996 óta az adófizető állampolgárok a személyi jövedelemadójuk 1 százalékát regisztrált civil szervezeteknek ajánlhatják fel. 1997 óta pedig újabb 1 százalékról dönthetünk, hogy azt melyik technikai számmal rendelkező elismert egyháznak kívánjuk adni.  Azt az összeget, amiről nem rendelkeznek az állampolgárok egy elkülönített költségvetési számlán tartják nyilván, és különböző pályázatok finanszírozására fordítja az állam. Amennyiben szeretnénk tudni, hogy hova kerül a személyi jövedelemadód 1+1 százaléka, mindenképp érdemes néhány percet szánni a nyilatkozat megtételére.

Hogyan tehetünk nyilatkozatot?

A legegyszerűbben online, az eszja.nav.gov.hu weboldalon keresztül nyilatkozhatunk. A szolgáltatás eléréséhez rendelkezned kell ügyfélkapu regisztrációval. Ebben az esetben néhány kattintással kiválaszthatod, melyik szervezet részére szeretnéd felajánlani az 1%-ot.

  1. Jelentkezz be ide kattintva: https://eszja.nav.gov.hu/.
  2. Az oldalon válaszd ki az 1+1%-os nyilatkozat kitöltését a „Nyilatkozom” gombra kattintva.
  3. Töltsd ki személyes adataidat.
  4. Írd be a civil kedvezményezett adószámát, ami a qLit esetében: 19240008-1-42 (a szervezet nevét – Leszbikus Magazin és Programszervező Egyesület – automatikusan kitölti a rendszer)
  5. Az „Ellenőrzés” gombra kattintva nézd át, hogy helyesek-e az adatok
  6. Ellenőrzést követően kattints a „Mentés”, majd „Tovább a beadáshoz” gombokra
  7. Ha mindent rendben talál a rendszer, kattints a „Rendben” gombra
  8. Kattints a „Beadás” gombra


Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, papír alapon is lehetőséged van nyilatkozatot tenni. Ehhez érdemes az
eSZJA portál regisztráció nélküli szolgáltatását igénybe venni, ahol az online kitöltést követően ki kell nyomtatni és postára adni a nyilatkozatot.

 

Kinek add az 1%-od?

Olyan szervezetnek, akinek a munkáját támogatni akarod. Ha a qLitnek adod, ahhoz járulsz hozzá, hogy működésünk zökkenőmentesen fennmaradjon és továbbra is szolgálni tudjuk a közösséget programokkal (mint a kocsmakvíz, a pingpong vagy a kirándulás), illetve tartalmakkal (ld. cikkek es bejegyzések releváns hírekről, lehetőségekről, tartalmakról).

A qLit adószáma: 19240008-1-42
A qLit mögött álló egyesület hivatalos neve pedig: Leszbikus Magazin és Programszervező Egyesület. 

A regisztrált civil szervezetek listájából kiemeltük még néhány LMBTQ+ szervezet adószámát és nevét:

18183722-1-43 Atlasz Leszbikus, Meleg, Biszexuális Transznemű és Queer Sportegyesület

18169012-2-41 Labrisz Leszbikus Egyesület

18274374-1-41 Magyar Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Szövetség

19050962-1-43 Humen Egyesület

18107171-1-41 Szimpozion Baráti Társaság, Meleg, Leszbikus, Biszexuális és Transznemű Fiatalok Kulturális, Oktatási és Szabadidős Közhasznú Egyesülete

18174803-1-42 SZIVÁRVÁNY MISSZIÓ ALAPITVÁNY (Budapest Pride)

18524239-1-02 Szivárványcsaládokért Alapítvány (A család az család)

18288786-1-43 Transvanilla Transznemű Egyesület

Az LMBTQ+ szervezetek mellett nagyon sok igazán jó célért küzdő alapítvány létezik, akiket szintén érdemes támogatni, ha megtehetitek. A teljesség igénye nélkül ebbe beletartoznak a különböző nőjogi szervezetek, például a NANE, a Nőkért Egyesület vagy a Patent Egyesület, illetve az LMBTQ-barát és szenvedélybetegekért létrejött Megálló Csoport Alapítvány.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X