InspirálóKult

5 LMBTQ+ Instagram képregény, amit neked is látnod kell

Instagramon a legkülönfélébb tartalmakkal találkozhatunk, de tudtad, hogy akár képregényeket is olvashatsz? Sőt, nemcsak szimpla képregényeket, hanem LMBTQ témájúakat is! Vesd bele magad a queer képregények világába ezzel a rövid ajánlóval!

Az Instagram egy igen kedvelt platform a digitális művészettel foglalkozó tartalomkészítők körében, mivel elsősorban képek megosztására szánt közösségi oldal. Nincs ez másképp az LMBTQ művészek esetében sem, így rengeteg queer képregényt és egyéb kreatív művet láthatunk a közösségi oldalon. Ezekben eltérő mértékben, de találunk mindenféle szexuális és nemi reprezentációt, különböző bőrszínű vagy éppen vallású szereplőket, a mindennapi életet bemutató sztorikat és 18+-os tartalmat is.

@sesamebutdifferent

A Sesamebutdifferent egy fiatal leszbikus pár mindennapjait mutatja be képregények formájában. Ezekből kiderül, hogy már régóta együtt vannak, egymás ruháit hordják, együtt alusszák át a szilvesztert, és lelkesednek az LMBTQ sorozatokért.

Hé bébi, mire célozgatsz… / Mosást tartok, van kedved segíteni? / @sesamebutdifferent

Néha intimebb pillanatokról szólnak a képregények, például arról, hogyan támogatja egymást Chia és Poppy jóban-rosszban, olykor pedig a kapcsolatuk kezdeti időszakából osztanak meg kedves emlékeket. 

Kép: @sesamebutdifferent

@jeniferrprince

Jenifer Prince egy brazil művész és illusztrátor, akinek képei a vintage képregények hangulatát idézik meg. Mind a karakterek kinézete, mind a stílus a klasszikus szuperhős képregények világába kalauzol el bennünket, azzal a különbséggel, hogy ezek a karakterek nagyrészt leszbikusok. Sőt, ez még nem minden, ugyanis akadnak közöttük színes bőrűek, muszlimok, igazi szuperhősök női változatai, sellők és vámpírok – egyszóval, a legkülönfélébb reprezentációkkal találkozhatunk.

Képek: @jeniferrprince

@the_reddot

A the_reddot képregények készítője, Kim Winder, igazi zavarba ejtő tartalmakkal örvendezteti meg a követőit, akik élnek-halnak a műveiért.

Hmmm…/ Nos./ Egyszerűen nem találom./ Aha, na ezt kizárt hogy elhiggyem. / @the_reddot

Kim maga biszexuális, ezért férfiakkal és nőkkel átélt kapcsolatairól is készít tartalmakat, illetve a szexualitást is igen nyíltan kezeli, ezért oldala mindenképpen 18+-os. A legizgalmasabbak talán a visszatérő témái és szereplői: a Meeting of the Minds nevű sorozatában például a különböző életkorú énjei szoktak szörnyülködni egy-egy kínos múltbéli pillanaton. Gyakori szereplők az ördög és a kaszás, akikkel Kim (vagy ahogy képregényeiben nevezi magát, Dot) remek barátságot kötött, illetve Gary, aki egy beszélő análdugó. 

Bal fent: Bikini szelfi és privát üzenetek. / Jobb fent: közösségi oldalak komment szekciói. / Bal lent: Na basszus, ez nem az a nyuszi. / @the_reddot

@azzurro_velluto

Az azurro_velluto fiók tulajdonosa Eged Enikő Katalin igazán egyedi és lenyűgöző stílusban alkot leszbikus tartalmakat. A legtöbb képén ugyanazt a sajátos színvilágot használja: narancssárga, fekete, fehér, olykor zöld vagy kék színeket.  Az ő művei is gyakran ábrázolnak színes bőrű szereplőket, akiket a legintimebb pillanatokban kap el. Aki alaposabban szemügyre veszi alkotásait, az látni fogja, hogy azokból békesség és harmónia sugárzik, és észre fogja venni a szereplőket körülvevő finom szimbólumokat.

Képek: @azzurro_velluto

@ashleyloob

Ash saját karaktereket gyárt az Instagram oldalán, akiknek árnyalt egyéniséget és háttértörténetet ad. Ezután különböző képek, illetve képregények segítségével mélyíti a személyiségüket, és interakcióba lépteti őket egymással. Itt is sokrétű reprezentációt találunk: a transzneműségtől kezdve, a nem-bináris életen keresztül az aszexualitásig minden témát körüljár az alkotó.

Na végre. Remélhetőleg ez már jó lesz rám. / Még mindig egy kissé bő. / @ashleyloob

Természetesen ez nem minden; az Instagram még rengeteg további LMBTQ művészben bővelkedik, akik szeretnék megcsillogtatni a tehetségüket a követőik előtt. Ha azonban még sosem olvastál queer képregényt, akkor a fent említett alkotókkal kezdeni kiváló választás.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X