Coming outInspirálóKomolyabb

10 tanács fiatal, identitáskereső önmagamnak – Gross Dóri írása

Szia Dóri! Jelentős felismerésen vagy túl, és minden olyan kusza, bonyolult és rettentően félelmetes most neked. Hidd el, nem vagy egyedül az érzéseiddel. Nálam jobban senki sem tudja, most épp mi történik benned, és veled. Annyi különböző érzés, gondolat és kétely cikázik most a fejedben, hogy pontosan sosem tudod, mit is érzel valójában. Egy valamiről azonban szeretnélek biztosítani: Minden Rendben Lesz. Összeszedtem neked néhány gondolatot, amiről tudom, hogy szívesen hallanád.

 

1. Ne érezd magad alsóbbrendűnek, selejtesnek, másodrendű állampolgárnak attól, hogy más vagy, mint ők!

Bár Anyu azt fogja javasolni, hogy válassz olyan szakmát, ahol kevesebb a negatív diszkrimináció lehetősége, de hidd el nekem, hogy bármerre mész is, bármit szeretnél is elérni, a tolerancia és az elfogadás mindig ott lesz azokban, akikkel találkozol. Megvan a magadhoz való eszed, egy csomó minden érdekel, és fogékony vagy a változásra. Hatalmas szíved van, és rengeteg barátod. Hallgass az intuícióidra, és tégy meg mindent a céljaid elérése érdekében.

2. Ne félj előbújni a szüleid előtt!

Bár Anyu  még a gondolattól is retteg, hogy a gyerekei mások lehetnek, ami miatt esetleg bánthatják őket.  Ezért tolja el zsigerből magától a tudatalattiját piszkáló gondolatmorzsát, miszerint leszbikus a lánya. Apu viszont sejti már, hogy mi történik benned. Fogd meg Anyu kezét, ülj le vele egy nyugodt pillanatban - fontos, hogy te is nyugodt legyél -, biztosítsd róla, hogy jól érzed magad a bőrödben, és szeresd őt nagyon. Nagyon kevés fogalma van a homoszexuálisok helyzetéről a kétezres évek elején, segíts neki megérteni, hogy min mész keresztül, és mesélj neki saját tapasztalataidról.

3. Mindig légy őszinte önmagaddal és másokkal!

Ha egy helyzet nem megfelelő, nem kielégítő számodra, nyugodtan mondj nemet. Ne hazudj! Szarabbul fogod magad érezni utána, mintha őszinte lettél volna valakivel, és esetleg ezzel akaratod ellenére, de megbántod. Sokkal fontosabb, hogy tiszta a lelkiismereted, és esetleg kihátrálsz egy nyomasztó helyzetből, mint az, hogy elkerülsz egy-egy konfliktust, de utána éveken keresztül bánod, hogy nem mondtál, vagy tettél meg valamit. Ugyanígy a szüleidnek se hazudj, nem éri meg. Értékelni fogják az őszinteséget, még ha nem is értenek egyet némely döntéseddel, vagy a fejüket fogják a baromságaidtól.

4. Ha biztos vagy az érzéseidben, mondd ki őket!

Rengeteg felesleges őrlődéstől, feszültségtől és csupán a fejedben elképzelt, képtlenebbnél képtelenebb jelenetektől kíméled meg magad. Anyuék számára is hamarabb világossá válik, hogy miért vagy olyan furcsa, miért titkolózol, és miért utazol fel egy random 14 éves lányhoz Budapestre, akiről igazából semmit sem tudnak, leginkább azt nem, hogy honnan ismered, és hirtelen miért nem elegendő azon barátaid társasága, akiket már 10 éve ismersz.

5. Ne tartsd magad csúnyának!

Igen, serdülsz. Igen, a hormonjaid kikészítenek kívül-belül egyaránt, de ez csupán átmeneti állapot. Sportolj, amennyit csak tudsz, és próbálj meg eltávolodni a mindent eltakaró zsákruháktól. Nyugodtan menj be egy bolt férfirészlegére, öltözz fiúsan, de valamennyi eleganciát azért próbálj meg becsempészni az öltözködésedbe. Mutasd meg a vonalaidat a világnak. Tudom, azt gondolod nagy a segged, és ezt bármi áron el kell takarni, de hidd el, egy kevésbé bő szárú farmer, és nem a térdedig érő pulóver is képes erre.

6. Ne görcsölj rá annyira a párkeresésre!

Ne az legyen az egyetlen és legfontosabb kitűzött cél az életedben, hogy szerelembe ess. Rengeteg időd és lehetőséged lesz a pártalálásra, és gyönyörű kapcsolataid lesznek. Ismerkedj, beszélgess, de ne akarj mindenkivel összefeküdni, vagy szerelembe esni azonnal. Próbálj meg kicsit több időt és energiát fordítani a tanulásra, bármennyire nehéz is. Nagyon okos barátnőid lesznek, próbálj meg már fiatalon művelődni, hogy le tudd őket nyűgözni!

7. Ne úgy próbálj menőnek tűnni és barátkozni, hogy dohányzol és iszol, mint a csacsi!

Rengeteg kellemetlen pillanattól megkímélheted magad, ha józan maradsz. Nem azt mondom, hogy egyáltalán ne igyál, inkább csak azt, hogy ismerd meg a saját határaidat, és tartsd magad hozzájuk ahelyett, hogy feszegetnéd őket.

8. Fogadd el, hogy a lányok 99%-a heteroszexuális a környezetedben!

Az a lány, akit titkon követsz mindenhova az iskolában, leginkább szociopatának tart, és nem, nem tudod észrevétlenül bámulni a folyosón. Hagyd őt békén, és ismerkedj a leszbikus közösség tagjaival. Van azért néhány leszbikus a városodban, és a környező településeken egyaránt.

9. Írj naplót az érzéseidről, gondolataidról!

Arról, hogy milyen új felfedezéseket tettél a leszbikusságoddal kapcsolatban, mik történtek veled, milyen új barátaid, ismeretségeid lettek. Úgy szeretnék tőled olvasni…! Sajnos sok részlet elsikkadt az évek folyamán, amit már talán sosem fogok tudni visszaidézni, pedig akkor ott nagyon fontosnak tűnt.

10. Próbáld meg nem kizárólag leszbikusként definiálni magad!

Ez csupán egy tulajdonságod, egy a sok közül. Ne ez határozza meg azt, aki vagy, mert különben sok-sok évvel később fogsz ráébredni, mennyivel több van benned, mint a leszbikusságod. Gondolkozz, hogy mik azok a tulajdonságaid, amik dominálnak, amik vezetik és színesítik az életed, és hagyd, hogy azok is segítsék a jellemed, az identitásod fejlődését.

A lényeg az, hogy veled nincs semmi gond.

Valósak az álmaid, a vágyaid, a terveid, az érzéseid, a sérelmeid és a szereteted egyaránt. A családod és a barátaid melletted állnak, támogatnak, és elfogadnak úgy, ahogy vagy. Hatalmas a szíved, empatikus vagy, és képes a feltétel nélküli szeretetre, ami a mai világban rendkívül nagy kincs. Próbáld meg kialakítani a saját értékrendedet, körülírni a terveidet, céljaidat, és ragaszkodj azokhoz minden erőddel, mert ez fogja a leginkább meghatározni az életedet.

Erős, határozott leszbikus lány vagy, én pedig büszke vagyok arra, hogy te vagy a múltam.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X