KultVilág

10 nagyszerű leszbikus zenész, akiről még nem hallottál

Új zenét keresel? Az After Ellen összegyűjtött tíz olyan művészt, akik eddig még nem kaptak akkora figyelmet, mint amekkorát megérdemelnének. Bár a zenészek közül néhány nem vallja magát kifejezetten leszbikusnak, kétségtelenül olyan nők, akik a nőket szeretik, és akik minden bizonnyal részben azért kezdtek zenélni, hogy meghódítsák a hölgyeket. Melyik listán szereplő név nem ismerős?

 

Cash+David

 

A brit duót Liz Lawrence énekes és gitáros vezeti, aki épp most kezdett izgalmas szólókarrierbe is. Az electro-pop egyik legügyesebben titkolt üdvöskéjeként a Cash+David sokkolóan édes dalszövegeit friss funky ritmusokkal párosítja. A When You’re Lonely egy igazi diszkózene. A vidóklippjei tele vannak szörföző csajokkal, ami elég melegnek tűnik. De várjunk csak! Ebben az interjúban meg is nevezi a nőjét. 

 

MUNA

 

A három nőből álló MUNA poppos, autotuninggal átitatott hangzása magabiztos. Nagy szakítások, nagy crush-ok, nagy WTF-ek – Muna a mi kusza életünk leszbikus kísérőzenéje. 

Az In My Way a jól bejáratott kapcsolatodhoz szóló szerelmes dal. Ő az a különleges ember, akibe lehet, hogy nem vagy szerelmes, mégis mélyen szereted. “A csajod vagyok még akkor is, amikor nem vagyok a csajod… Még ha nem is mindig jó nekem.” A mainstream művészek jegyzetelhetnének – MUNA minden erőfeszítés nélkül hozza a rádióba való popzenét, de közben belevisz váratlan szüneteket, többrétegű dallamokat és költői dalszövegeket is.

 

Shura

 

A brit beanie-sapkás Shura egy popkirálynő. A termete alacsony, de toronymagas gitár riffekben tökéletes R&B hangulatot hoz nekünk. Az előző albumán úgy tűnt, mintha nem merné direkt kimondani, hogy leszbikus, de az új albumán, a forevher-en már alig győzi elég hangosan kiabálni, hogy a nőket szereti. Büszkék vagyunk rád, nagylány! Nem lehet eldönteni, mi a jobb: a zenéje vagy a rettentő vicces, különc interjúi.

 

Syd

 

Syd, aki leginkább  a The Internet énekeseként ismert, szólóban igen jó, forró, nehéz R&B-t nyom. Akár buliban, akár a hálószobádban vagy, ünnepelni fogod ezt a cukiságot az életedben. A meglehetősen lecsupaszított Body erősen intim és gyönyörűen van felépítve. Maga a megtestesült szexuális feszültség, melyben az egyre emelkedő dob úgy lüktet, mint a szívverés, miközben Syd édesen búg a füledbe.

 

CHIKA

 

Miután egy videója, melyben Kanye hülyeségeit szólja le, futótűzként terjedt el a neten, CHIKA, a 22 éves hip-hop művész karrierje beindult. Az Instagram oldala, melyen nagy celebek dicsérik és követik őt, telis-tele van eredeti tartalmakkal. CHIKA vissza akarja hozni a műfajt a gyökereihez, miközben valós témákról és fontos dolgokról reppel. Csupán egy éve van a pályán, mióta otthagyta az egyetemet, így még csak pár dala van fenn a Spotify-on, de azok máris szépen kidolgozott, profi munkák. Nem nagyon említi, hogy a nőket szereti, de azt mondja, a zenéje “queer, mivel ő maga is queer”. Ráadásul átírta Ed Sheeran egyik dalát úgy, hogy a Pride-ról szóljon.

 

Ness Nite

 

Lángoló ritmusok vezetnek át minket a modern nő életén. Ness szívhez szólóan, erőteljesen feminista dalszöveggel reppel a Watercolor Roses-ben: “anyám anyjának anyjáért teszem. Lányom lányának lányáért teszem.” Majd pontosan 2:12-nél megérkezik az ütős "Gucciprada" (ami tulajdonképpen a punci egy hosszú metaforája). Még csak 5000 lejátszást kapott, nehezen érthető hogyan lehet egy ennyire tehetséges valaki még mindig ennyire ismeretlen, úgyhogy szeressük ezt a lányt!

 

Claud

 

Claud (korábban Toast) a hálószoba-pop szenzációs előadója sokat énekel a szexuális orientációról. Bár Claud nem binárisként definiálja magát, a Wish You Were Gay egy olyan dal, amit mindnyájan magunkénak érzünk. Midannyiunknak volt már olyan heteró legjobb barátnőnk, akivel álmodozás közben többet voltunk együtt, mint a valóságban. Egy interjúban Claud arról beszél, milyen példaképnek lenni, és azt mondja: “kis platformom van, de nagyobb, mint sokaknak. Igazán szerencsésnek érzem magam, mert queerként sok mondanivalóm van, és sok embernek szüksége van rá, hogy hallja.”

 

Art School Girlfriend

 

Amikor az egyesült királyságbeli Polly Mackey-t megkérték, hogy írja le a zenéjét Tinder profilszöveg formátumban, azt válaszolta: “lassú, elektronikus, vágyakozó felhangokkal és leszbikus aláfestéssel”. Kétségtelen, hogy a trance-szerű dallamai fájón húzzák magukhoz a hallgatóságot, mint valamiféle ellenállhatatlan mágnes. Tetszik, ahogy a Diving-ban egyértelművé teszi a crush-a nemét: “akarsz engem? Akar engem ez a lány?”. Semmi mellébeszélés.

 

Rituals of Mine

 

A los angelesi Rituals of Mine zeneileg Terra Lopez eredeti projektjének, a több mint 10 éve alakult Sister Crayon-nak egyenesági leszármazottja. A lassú R&B és a ‘90-es évek trip-hopjának a találkozása ez, olyan újra és újra visszatérő, merengő mégis agresszív zene, amit éjjel 2-kor hallgat az ember, amikor az exeire gondol. Lopez BURST című dalát úgy jellemezték, mint egy “közvetlen metafora arra, hogyan győzheti le egy színesbőrű queer nő a zeneiparban útjába kerülő akadályokat”.

 

Romy Madley Croft a The xx-ből

A The xx nagysikerű instrumentális száma, az Intro 300 millió lejátszással büszkélkedhet, de mi most az énekes-gitáros Romyra figyelünk, aki goth-country sílusban nyomul olyan jól, hogy az már fáj. A The xx legutóbbi albumán van néhány igazán gyengéd száma. A Brave For You-ban remegő hanggal a szülei elvesztéséről énekel, míg a Test Me a szeretteinkkel – ebben az esetben a többi bandataggal – való csatározásokról szól, és arról, mi jön ezek után. A dal első felét majdnem teljesen az ő hangja viszi, hogy aztán síró gitár és visszhangzó énekhangok gazdag kakofóniájába menjen át. Mindig beleborzongok, ha hallom.

Fordította: Selmeczi Nóra

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X