Kínában még mindig tabutéma a homoszexualitás, sőt, nyáron jelentek meg hírek arról, hogy már a homoszexualitást ábrázoló online videók is a kínai cenzúra martalékaivá válnak. Ezért is nagy szó, hogy egy bátor lány segítségével izgalmas és megható társadalmi kísérletet vittek véghez Shanghaiban.

A Rela (Kína vezető leszbikus társkereső appja) hozta össze azt a videót, amiben egy fiatal kínai lány szemfedőben, “Meleg vagyok, megölelnél?” feliratú pulcsiban és ölelésre tárt karokkal áll Shanghai egyik forgalmas utcáján. Nagyon érdekes ez a testhelyzet és a gesztus, hiszen a lány totálisan átadja magát a környezetének azzal, hogy nem látja, ki megy oda hozzá, ráadásul kitárja a karjait, ami még védtelenebbé teszi. Ugyanakkor ez a védtelenség az, ami szeretetet és bizalmat is sugároz az előtte elhaladó emberek felé.

A videó elkészítése nem volt zökkenőmentes, a stábnak kétszer át kellett mennie másik helyszínre, mert állítólag ezzel az akcióval megzavarták a nyugalmat. A kísérlet azonban így is elég meghatóra sikerült: egy óra alatt 38 ember, fiatalok, idősebbek, öltönyösök és hezitálók mentek oda megölelni a fiatal nőt. Nagyon cuki reakciók jöttek az emberektől, valaki még azt is odasúgta a lánynak, hogy “meg tudlak érteni”.

És hogy mi ennek az egésznek az értelme? A Rela csapata azt üzeni, hogy “Ami nem öl meg, az csak melegebbé tesz!”, és hogy “Jobb lesz. Tényleg!”. Én meg azt mondom, hogy a kis lépések és a szeretettel egymás felé fordulás az, ami igazi társadalmi változásokat tud elindítani. Ehhez pedig eléggé kell a remény, amit ez a videó zseniálisan táplál.

Ne maradj le!

Automatikus email értesítést kapsz új cikkeinkről, ha megadod az email címed.

Feliratkozás előtt kérünk, olvasd el Adatkezelési tájékoztatónkat

Kommentek

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>