InspirálóKomolyabbKultVilág

LMBTQ+ a norvég könyvpiacon: Marta Breen és Jenny Jordahl

Magyarországon még mindig forró téma gyermekeink „védelme” az úgy nevezett „gender-propaganda” ellen mind az oktatásban, mind az ehhez szorosan kötődő könyvpiacon. Korábban már írtunk róla, hogy Norvégiában mennyire másként kezelik a (nemi és szexuális) egyenjogúságot az oktatásban, pontosabban az idegennyelvoktatásban. Amivel még adósak vagyunk, az a norvég gyerek- és ifjúságikönyvek rövid áttekintése, mert ez is inspiráló lehet számunkra.

Említettük korábban, hogy – európai nagyvárosi szemmel nézve – nem dübörög a társadalmi élet Trondheimben, de ha valamit nagyon szeretünk, az az állami könyvtárhálózat, ahova mindenki ingyenesen beiratkozhat, és elképesztő választék tárul elé norvég és nemzetközi tartalmakból, legyen az könyv, film vagy zene. A kedvező kölcsönzési feltételek és a könyvtár szuperül felszerelt épülete együttesen nagyon kedvelt tevékenységgé teszik a könyvtárba járást, és ezzel az olvasást és művelődést Norvégiában. A könyvtárak folyton tele vannak gyerekekkel, családokkal – és velünk.

Ami legjobban lenyűgözött minket, az a gyermek- és ifjúságikönyvek voltak, amelyeket nemcsak szakmai kíváncsiságból nézegettünk, hanem mert középfokú nyelvtanulókként egyelőre ezek vannak a mi nyelvi szintünkön. És azt kell mondanunk, nagyon üdítő látni, mekkora a választék, milyen magas színvonalúak a könyvek mind tartalmukban, mind grafikájukban, és mennyire inkluzív értékek terjesztésére vállalkoznak.

Ebben a cikkben egy példára fókuszálunk, még pedig Marta Breen és Jenny Jordahl könyveire, akik számos, főleg feminista témájú gyerekkönyvön dolgoztak együtt (Marta a szövegért, Jenny pedig az illusztrációért felel). Nekünk a norvégtanárunk ajánlotta ezt a szerzőpárost – egyébként ugyanaz a tanár, aki a Pride-on is ott volt támogatóként kislányával. Szóval, még egy jó pont a norvég oktatási rendszernek (és persze Heidinek magának is)!

Íme az egyik kedvenc könyvünk a szerzőpárostól: Patriarkatet faller – Sexismens historie og kvinners motstandskamp (A patriarchátus bukása – A szexizmus története és a nők ellenállása, 2021). Alapvetően a patriarchátus a könyv témája, de van benne LMBTQ+ történeti fejezet is. A legviccesebb, hogy a könyv történeti íve az, hogy megtalálja, mely történelmi személyek érdemesek a Szexizmus Dobogójára (végül Arisztotelész az aranyérmes), és le kell lőnünk a poént: Orbán Viktor is „honorable mention”-t kap ebben a versenyben (ld. lenti kép).

A jó hír az, hogy Magyarországon is kapható az egyik Breen-Jordahl könyv, még ha rövidítve is: Nagyszerű nők – A feminizmus rövid története (Kvinner i kamp; 150 år med frihet, likhet, sosterskap, 2018). Éppen ezért mi már kiköltözésünk előtt hallottunk róluk, jóllehet az nem tudatosult bennünk, hogy norvégok.

Ez a könyv se kifejezetten leszbikus témájú, hanem feminista, de itt is van LMBTQ+ rész. Biztató, hogy úgy tűnik, a magyar kormány kitartó cenzúrája ellenére még most is rendelhető, antikváriumokban és a Libriben (!) is.

Kapcsolódó cikkek

A weboldal cookie-kat használ. Oké Bővebben

X