Ahány város, annyi pride. Ljubljana, a kétszázötvenezres szlovén főváros pride-ja például, leginkább egy barátságos össznépi piknikezésre emlékeztetett. Az egymásnak már messziről integető, mindenkivel ölelkező emberek láttán egyértelművé vált, hogy itt mindenki mindenkit ismer, vagy legalábbis valakinek a valakijét biztosan.

A gyülekezőpont a Metelkova Kulturális és Közösségi Központ, ami egyben az afterparti helyszíne is volt. Ironikus, hogy a szocialista időszak végéig katonai bázisként szolgált, most meg valóságos orgazmus a szemnek (főleg annak, aki érzékeny a kortárs, punk-alter, néha ijesztő utcaművészetre). Tökéletes volt az omladozó téglafalak és a színes graffitik, a rozsdás vasajtók és a megfejthetetlen fémszobrok, no meg az egyik tetőről lelógó, időnként önmagától doboló hangszer összhangja. Ezt látványt a szivárványzászlók tucatjai koronázták meg.

 

 

Az esemény hivatalos megnevezése Protest March Through The City, vagyis Tüntetési Menet a Városon Keresztül, habár azt hozzáteszem, a helyiek közül szinte mindenki Pride-nak nevezte (ahogy régen Budapesten is mindenki Pride-nak nevezte a felvonulást, amikor hivatalosan még Meleg Méltóság Menetének hívták). A hangulat ezzel szemben egyáltalán nem emlékeztetett egy tüntetésre, annak ellenére sem, hogy két héttel az előrehozott-választások után, a magyar kormánnyal jó barátságot ápoló, bevándorlás- és melegházasság-ellenes párt jutott kormányra.

Rendőri kíséret volt ugyan, kordonok és ellentüntetők (látható helyen legalábbis) nem, helyettük lelkesen fotózó turistákkal, néha kedvesen integető, alkalmanként csodálkozó helyiekkel találkozott a vidám, bulizó menet. A családias hangulatot nemcsak a nagyvárosi Pride-okhoz képest kevés ember teremtette meg, hanem az, hogy ezek az emberek engedték megsimogatni a biciklikosárban utazó kiskutyájukat, szívesen fordultak hátra, hogy mindenki lefotózhassa a transzparensüket, és nem féltek idegen emberek tetoválásait megdicsérni, beszédbe elegyedni bárkivel.

Az egy-kétezer fős tömeg nem tűnik soknak egy fővároshoz képest, de a résztvevők és a szervezők annál lelkesebbek voltak. Kíváncsian várom a pillanatot, amikor Budapesten lelógatnak a Citadelláról egy gigantikus szivárványzászlót, mert itt bizony ilyen is volt.

 

További képekért nyisd meg galériánkat!

 

Ne maradj le!

Automatikus email értesítést kapsz új cikkeinkről, ha megadod az email címed.

Feliratkozás előtt kérünk, olvasd el Adatkezelési tájékoztatónkat

Szerző